Att väcka och plantera oxalis efter vintervilan

Det finns mycket att stå i när vintern mörka täcke lättar och solen återvänder. Som en perfekt synkroniserad orkester vaknar varenda krukväxt till liv inom loppet om ett par dagar och rent ut av skriker efter uppmärksamhet. Byt min jord! Klipp ner mina grenar! Ge mig vatten och näring! Ställ mig där jag får mer sol! Och självklart måste allt fixas omedelbums, allra helst igår.

I sådana jäktiga tider är det tur att det finns vissa uppgifter som kan vänta. En av dem är att plocka upp oxalisen från källaren och väcka den från vinterdvalan. Har du aldrig tidigare hanterat en slumrande oxalis och känner dig något förvirrad är du inte ensam – till skillnad från trädgårdsodlare är det relativt ovanligt för krukväxtentusiaster att ha med nakna knölar (eller rhizomer) att göra. Så hur gör jag, när gör jag, och vad gör jag? Låt oss gå igenom ett par vanliga frågor!

När ska jag väcka knölarna?

Det beror lite på vart i vårt avlånga land man huserar någonstans, men runt mitten av mars till mitten av april brukar solen ha återvänt i tillräcklig mängd för att knölarna ska kunna börja gro igen.

Hur vet jag vilken ände som ska peka neråt?

De små fjällen som pryder knölens yttre ska peka ”uppåt” när du planterar den. På bilden ovan pekar de åt rätt håll.
Hur långt ner i jorden ska knölen vara?

En liten bit ner bara! Drygt 1-2cm jord ska ligga ovanpå toppen av knölen. Blir det lite mer är det inte så farligt, i värsta fall tar det lite längre tid för bladen att komma upp.

Hur planterar jag mina oxalisknölar?

Stoppa ner dem i jorden med rätt ände neråt i en inte allt för stor kruka fylld med blomjord. Vattna en skvätt när du är klar med planteringen och ställ på en ljus plats. Sen brukar det ta några veckor för bladen att kika fram. Har du frågor eller funderingar angående skötseln av Oxalis finns det ett helt inlägg tillägnat ämnet här!

Upp