Få ett monster till Monstera

Deliciosa eller adansonii, variegerad eller inte – monstera tar nog hem priset i kategorin “mest populära krukväxt anno 2018”. Till och med utanför den växtintresserandes krets florerade bilder på de yviga, håliga bladen i alla typer av sociala medier. Och med rätta! En välskött och välmående monstera kan verkligen förgylla ett rum med all sin prakt.

Monstera-släktet kommer ursprungligen från tropiska områden och kan därför vara lite kinkiga i våra torra inomhusklimat. Men frukta ej! Här kommer en guide fullproppad med tips om hur du får din monstera att trivas som en fisk i vattnet.

Plantering

🌿 När du först kommer hem med en sprillans ny växt är det bra att plantera om den – och monstera är inget undantag. Vanlig blomjord fungerar fint. Vattna och låt växten återhämta sig efter färden. Till skillnad från många andra växter gillar monstera att ha det trångt om fötterna så välj gärna en kruka storlek mindre än vad du hade valt i vanliga fall.

🌿 Den bästa tiden för att plantera om en monstera är på våren när ljuset och värmen återvänder. Men! Här får man se till att inte byta ut krukan lite slentrianmässigt. I och med att monstera gillar att stå trångt behöver man inte byta storlek på krukan varje år. Två bra indikationer på att monsteran vill flytta ut är att rötterna börjar sticka ut ovanför jorden, eller att de “snurrar till sig” i krukan – välj då en runt 15% större kruka. Jorden å andra sidan ska bytas ut varje år för att tillföra näring och luftighet.

🌿 När plantan har vuxit till sig lite kan monstera ibland bli något “hängig”. Ute i naturen är den ju trots allt en klättrande växt som slingrar sig runt stammar och grenar för att komma upp mot solen. Bind då gärna upp växten, kring en mosspåle till exempel. Utöver att se riktigt snyggt ut hjälper mosspålen även monstera att växa snabbare. Tänk på att använda ett mjukt snöre när du binder, till exempel bomullssnöre eller lintråd. Materialet ska vara mjukare än växtens stam – annars riskerar du att snöret skär genom växten.

🌿 Luftrötterna då? Stör de inte för mycket är det jättebra att ha dem kvar. De hjälper nämligen växten att ta upp extra syre genom luften. Tycker man att de är fula eller i vägen kan man försiktigt leda ner dem i jorden.

Placering

🌿 Monstera älskar sol! Men inte hur mycket eller vilken sol som helst. Den absoluta drömplaceringen är cirka två meter in i ett ljust och varmt rum – kanske på en piedestal eller på en bänk av något slag. Nu är det inte alla som har den möjligheter och det är helt okej, det enda man verkligen ska undvika är att ställa en monstera i söderfönster (eller annan plats med stark direktsol) under sommaren. Då bränns bladen och får bruna fläckar som inte går att rädda.

🌿 Skulle det vara så att man verkligen inte har någon annan tillgänglig plats i hemmet än i ett söderfönster kan man testa att ha en tunn, något genomskinlig vit gardin mellan fönstret och monsteran, eller att ha en frostad plastfilm på rutan. Man får pröva sig fram.

Plantbyrån skötsel monstera adansonii

Monstera adansonii

Så vattnar du din monstera

🌿 Det är alltid svårt att säga exakt hur mycket och ofta en växt vill bli bevattnad i och med att det beror mycket på storlek och placering, men en bra riktlinje är att monstera vill få en rejäl mängd vatten och sedan torka ut. Tänk cirka en gång i veckan under sommaren och en gång varannan vecka under vintern. Är du osäker? Stoppa ner ett finger ett par centimeter ner i jorden – är det torrt kan du gott vattna.

🌿 Har du en monstera som gråter? Alltså får vattendroppar på tippen av bladen? Då får den för mycket vatten och gör sig av med överflödet. Sluta vattna omedelbums och låt den stå i någon vecka – vattna sedan mer sparsamt.

🌿 Utöver att bli bevattnad älskar monsteran att bli duschad! I och med att den härstammar från områden med fuktigt klimat trivs den sällan till 100% i vår torra luft – speciellt på vintern när alla elementen är på. Spraya gärna bladen med vatten flera gånger i veckan.

Näring

🌿 Monstera gillar näringsrik jord och behöver regelbundet få sig en extra skjuts. Rekommenderad dos brukar ligga på runt var eller varannan vecka under sommaren och var fjärde till var sjätte vecka under vintern. Jag tänker att det viktigaste här är att lära känna sin monstera och se vad just den behöver? Vanlig näring från tex. Plantagen eller Blomsterlandet fungerar fint. Vågar man är även guldvatten ett hett tips!

Ta sticklingar på monstera

Du kan ta sticklingar på en monstera genom två olika metoder:

→ Sidoskott. Om din monstera får nya mindre blad vid sidan av moderplantan kan du försiktigt ta upp växten ut krukan och sära på rötterna. Plantera om din nya monstera i en mindre kruka och vattna.

→ Stickling. Om du inte får sidoskott kan du föröka din monstera genom att skära av ett par blad och en del av stjälken från moderplantan och ställa i vatten. När nya rötter har vuxit fram, vanligtvis efter ett par veckor, är det dags att plantera den i en kruka med jord. Tänk på att sticklingen måste få med sig en luftrot (alltså den bruna “bulan” eller “pinnen” som sticker ut ur stammen) eller en nod (förhöjningen på stammen där en luftrot kan växa) och beskäras en bit under en förgrening (det vill säga en par centimeter under ett utstickande blad). Drar du bara av ett blad och sätter i vatten blir det en jättefin dekorationsväxt i någon vecka men den kommer inte att utveckla rötter.

Plantbyrån, ta stickling på en monstera

De röda linjerna visar där det går bra att skära av stammen för att rota sticklingarna på både monstera adansonii (vänster) och deliciosa (höger).

Sådär! Frågor på det? Lämna gärna en kommentar och dela gärna med dig av dina egna tips och erfarenheter. Lycka till med växterna!

 1. Jag har satt ett monstera blad i en vas och den har fått flera kraftiga rötter, så det verkar fungera.
  Frågan är om den överlever och fortsätter att växa ifall jag planterar den i jord.

  1. Hej Barbro,

   Så kul att ditt blad har utvecklat rötter! Ibland har man tur och får ett blad med nod (alltså den delen av stammen som kan utveckla rötter) och då fungerar det fint. Jag tycker absolut att du ska testa att plantera bladet i jord, har det rötter så borde det inte vara något problem.

   /Sofia

  1. Hej Cecilia!

   En eller två gånger i veckan brukar vara lagom, eventuellt lite oftare om vasen står väldigt ljust och varmt =)

   /Sofia

 2. Hej!

  Jag har precis fått hem en stickling av Monstera Variegata med en lång luftrot på, tänkte sätta sticklingen i vatten för att sen plantera i jord. Bör luftroten också ligga i vatten eller ovanför?

  1. Hej Tilde!

   Du kan gott stoppa ner hela luftroten i vattnet om den får plats. Det viktiga är att noden, alltså det lite tjockare området på stammen kring luftroten, är helt täckt med vatten =). Lycka till med din nya stickling!

   /Sofia

 3. Min deliciosa gillar inte att stå trångt, då böjer de nya bladen sig. Får den då större kruka så blir nästa nya blad slät och fint.

  1. Hej Lotta,

   Så kan det vara! Skötselråd är alltid bara generella riktlinjer – det viktigaste är att man lyssnar in växten och ser vad just den behöver.

   /Sofia

 4. Hej, Jag har köpt en stambit av Monstera Variegata, den har en över luftrot och en undre, i mitten av stambitenfinns en “bula” där jag antar att själva tillvxten skall ske såsmåningom.
  Jag har försöktt att läsa mig till hur jag skall sköta denna stambit på bästa möjliga sätt, men jag hittar ingen information.
  Jag har fått tipset att ha stambiten i spagnummossa vilket jag har, men jag är ständigt orolig att jag gör fel.
  Kan du hjälpa mig att reda ut hur man driver upp en planta från stambiten?
  Med vänlig hälsning
  Sara

  1. Hej Sara!

   Spännande med en monstera variegata 😀 Jag antar att det är en “naken” stambit du har fått tag på i och med att du inte beskriver några blad.
   Den enklaste metoden för att rota monstera är i vatten, oavsett om sticklingen har blad eller ej. Luftrötterna och bulan ska då båda vara under vattenytan för att nya rötter ska börja utvecklas, medan toppen är ovanför ytan. Det är bra att byta vattnet någon gång i veckan för att hålla det färskt. Förvara sticklingen borta från starkt solljus och allra helst i en mörk vas eller liknande. När de nya rötterna är ett par centimeter långa kan du plantera om stambiten i en kruka med jord. Tänk på att hela processen tar längre tid när det inte finns några blad. Det är inte ovanligt att det tar flera månader innan något händer.

   Det går även jättebra att rota stambiten i mossan som du har hemma. Det är inget jag har gjort själv men vet många som kör på den metoden. Vill du testa så lindar du in bulan i fuktig mossa (dränk den och krama ur rejält) och knyter om med ett snöre i bomull eller annat naturmaterial för att hålla mossan på plats. Täck sedan den mossinlindade delen i en plastpåse för att bevara fukten. Det går även lika bra att stoppa ner en massa fuktig mossa i en burk och rota stammen där i upprätt läge, täckt med en plastpåse.

   Har du fler frågor är det bara att säga till 😊.

   /Sofia

 5. Hej!

  Jag köpte en variegata med 3 små blad (stickling) i april. Nu i dec så har den 7 blad som är små-mellanstora men de har inte börjat ”se ut som en monstera med delade blad”.
  Hur lång tid tar detta tror du? Och vad kan jag göra för att den ska växa snabbare.

  Jag är så rädd för att göra fel för den var sååå dyr.

  Mvh,

  Jo

  1. Hej Jo! Kul med en monstera variegata!

   Revorna i bladen kommer när växten blir äldre, så om din stickling var ett ungt exemplar när du fick den kan det ta en stund. Det går inte riktigt att skynda på processen (förutom att ge växten rätt jord, en extra ljuskälla nu under vintern och låta den stå varmt så att den trivs och mår bra) utan det gäller att plocka fram det stora tålamodet. Det är alltså inte du som sköter den fel, utan bara tiden som måste ha sin gång.
   Men! Om din monstera redan har sju stycken blad borde revorna börja dyka upp när som helst. När bladen blir medelstora (typ som en hel hand) brukar de börja få ändras form 🙂

   Lycka till!

 6. Jag har en monsterastickling med ett kraftigt rotsystem i vatten. Det skedde en olycka och alla tre bladen knäcktes, jag agerade snabbt, troligtvis fel, och klippte av dem. Tänkte slänga den men nu, 3 veckor senare, är skälkarna fortfarande gröna. Tror du att det går att rädda och hur?
  Hälsningar Clara

  1. Hej Clara!

   Slänga den tycker jag absolut inte att du ska göra! Så länge stammen inte börjar mjukna eller bli brun/svart i färgen är din monstera fullt frisk och kan producera nya blad.
   Det du kan göra för att hjälpa den i nuläget är att klippa ner bladens stjälkar om de sitter kvar, ända ner till stammen. Det kommer inte att växa något nytt från dem vilket betyder att de bara sitter och tar en massa energi i onödan. Annars är det bara att vänta – det kan ta ett bra tag innan nya blad kikar ut =)

   /Sofia

 7. Hej!

  Min monstera börjar få lite mörka fläckar i bladen? Kan jag rädda den & varför blir den så? Den har varit fin i ca 1,5 år men nu börjat bli lite ledsen… 🙁

  Tack för hjälp!
  /Amanda

  1. Hej Amanda!

   Mörka fläckar på bladen kan ha lite olika orsaker. Om fläckarna är ute vid kanterna beror det förmodligen på köldskador från ett öppet fönster eller annat typ av drag. Sitter fläckarna i mitten av bladen är det överbevattning som är boven. Testa att antingen flytta växten till en varmare plats, eller att låta den torka upp så borde det bli bättre.
   Fläckarna kommer inte att försvinna så man får själv avgöra om man vill behålla bladen eller ta bort dem. För växtens del är det bäst att inte låta dem vara kvar, i och med att sjuka eller skadade blad bara tar en massa värdefull energi och ändå kommer att falla ner förr eller senare.

   Håller tummarna för att det blir bättre!

   /Sofia

 8. Hej,

  Tack för ett superbra inlägg om den här vackra men lite småkluriga växten.

  Jag har en monstera som helt plötsligt har vänt på ett blad så att undersidan är uppåt. Vad kan detta bero på och vad skulle jag kunna göra för att den ska vända tillbaks bladet? Det är ju fullt rimligt att de kan vinkla om sina blad för att få sol på sig, men att den vridit endast ett blad ett halvt varv är för mig en gåta…

  Vänliga hälsningar,
  H

  1. Hej Heléne!

   Så roligt att du gillar inlägget 🙂
   Hmm, jag har aldrig varit med om blad som vrider på sig helt och hållet, men jag skulle också gissa på att det har försökt att rätta sig efter solen och sedan fortsatt vidare åt fel håll. Testa att vrida på krukan så att bladet i fråga kommer lite närmare närmaste ljuskälla så borde det vrida tillbaka sig!

   /Sofia

 9. Hej,
  Jag har en monstera där de nyaste bladen verkligen har skjutit på höjden och är superlånga.
  Bör jag tolka det som ett tecken på att det är dags att byta till en större kruka?

  Tack på förhand för svar!

  1. Hej Viktoria!

   Längden på bladen varierar alltid lite, men om det känns onormalt långt så beror det troligen på att växten står lite för mörkt. Då sträcker sig bladen mot ljuskällan för att komma närmare solen och blir snabbt långa och rangliga. Testa att ställa den lite närmre fönstret så borde det lösa sig 🙂

   /Sofia

 10. Har precis fått hem en stor monstera som skulle slängad, men den är kal förutom på toppen där där finns några blad.
  Den är rätt otymplig/faller ner.

  Har dock en mosspåle men ej fast.

  Hur ska jag göra? Börja om och byta jord? Skära av den delen av de fyra som ej här några blad för att få liv i den?
  Tycker den ser lite tråkig ut men vill få liv i den igen! Supermycket luftrötter har den också.

  Tacksam för svar

  1. Hej Anna!

   Det är alltid svårt att avgöra när man inte ser växten framför sig, men jag tänker såhär: om växten verkar frisk i största allmänhet och du gillar hur den ser ut just nu hade jag bytt ut jorden, stoppat ner mosspålen i krukan och bundit upp växten så att den inte hänger och riskerar att knäckas. Tänk i så fall på att använda ett mjukt snöre som är gjort för ändamålet (som tex. jutesnöre eller bindtråd) och inte metalltråd som med tiden kommer att skära genom stammen. Om det är en stambit på toppen som är kal kan du absolut klippa ner den.
   Om du hellre vill att växten ska vara buskig och kompakt kan du klippa av toppen som har blad under en nod och stoppa ner den en vas fylld med vatten. Om det sitter luftrötter kvar på stammen kan du stoppa ner dem också. När den har rotat sig planterar du ut den i krukan igen. Det är inte nödvändigt att ha med mosspålen i krukan i och med att växten då inte är så stor, men tycker du om den kan den självklart också vara med!

   Lycka till!

   /Sofia

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed
Upp