Gula blad monstera

Gula blad på Monstera: fyra orsaker och hur du löser dem!

SponsorInlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Granngården och Odla.

Jaha, då har det blivit dags. Dags att samla både mod och ork för att sätta oss ner och snacka om växtvärldens kanske absolut mest ångestfyllda ämne – en krukväxt med gula blad. Eller snarare, en Monstera med gula blad. Jag vet. Jag vet! Monsteran – allas vår älsklingsväxt, som tyvärr får färgskiftningar ungefär trehundrafemtiotvå gånger så ofta som alla andra växter sammanlagt. Klumpen i magen börjar redan göra sig påmind och man vill inget annat än att gå och dra något mörkt över sig. Men med tanke på hur många vi är som drabbas så måste vi faktiskt ta tjuren i hornen och ta tag i saken en gång för alla. För det är faktiskt möjligt att både identifiera och åtgärda problemen om man bara har rätt verktyg!

Till skillnad från många andra åkommor som kan drabba våra växter är problemet med gula blad inte att de är svåra att upptäcka, utan snarare att det kan vara en rejäl utmaning att identifiera vad som orsakar färgskiftningen. Frågar man det stora vida nätet verkar det nämligen finnas ganska så exakt lika många orsaker till gula blad som det finns Monsteror i världen, och alla har till synes identiska symptom. Men! Allt som oftast så handlar det om en av fyra olika anledningar som faktiskt går att urskilja om man vet vad man ska leta efter. Tre av dem går till och med att åtgärda utan större men för vare sig människa eller växt. Det gäller bara att ta fram det stora tålamodet och lita på att växten visar vägen.

Gula blad hos monstera – vad orsakar det?

Låt oss gå rakt på sak – den vanligaste orsaken till att en Monstera får gula blad att att den antingen fått för mycket eller för lite vatten. Mer komplicerat än så är det inte! Ett gult blad orsakat av felaktig bevattning sitter ofta i växtens nedre hälft och har en sådan där riktigt hemsk utvecklingskurva där man i en utdragen process kan bevittna hur bladet går från grönt, till vad-tusan-är-det-som-händer-blekt, för att sedan plötsligt tvärvända och bli till nytvättad-grävskopegul innan det slutligen drar ihop sig till ett brunt litet knyte. Trist, jobbigt och något ångestfyllt kan man verkligen säga. Som tur är så finns det en utomordentligt bra lösning på problemet som både går att ta till när skadan redan är skedd och/eller som en förebyggande åtgärd: att tillsätta dränerande material i jorden!

Gult blad orsakat av överbevattning

Lite kortfattat kan man säga att ett dränerande substrat är “stenar” man tillsätter i jorden som fyller två olika funktioner. Dels så ser det till att vattnet snabbt rinner ut ur krukan istället för att samlas på hög i jorden (toppen vid överbevattning), dels så lagrar stenarnas porer en mindre mängd vatten som släpps ut när det börjar bli för torrt om rötterna (kalasbra vid underbevattning). Av de substrat som finns tillgängliga på marknaden är pimpsten bäst då det går att återanvända under flera säsonger, men även perlite är ett bra alternativ för växter som Monsteror och går lätt att få tag på både i butik och på nätet. Att hitta pimpsten kan däremot vara lite mer av en utmaning. Jag brukar beställa hem ett par påsar härifrån (Granngården) för att inte behöva springa runt och leta. Blanda ner drygt 30% i jorden så kommer växten må bättre på nolltid!

Andra orsaker vid gula blad på Monstera

Utöver under- och överbevattning så finns det två andra skötselrelaterade orsaker till att en Monstera får gula blad. Den första är för mycket ljus och den andra är för lite näring. Näringsbrist kan visa sig på olika sätt beroende på vilket ämne som saknas, men generellt sett handlar det om gula partier på bladen i konstiga skepnader. Det kan till exempel vara gult bara precis vid kanten, eller mer blekt och beigt än gult. Problemet åtgärdas genom att regelbundet ge en dos med butiksköpt eller hemmafixad näring. Tänk på att det inte går att ge en utarmad växt en extra hög ranson för att kompensera. Då vänder man på problemet och riskerar istället att skada rötterna. Brännskador från för mycket ljus visar sig å andra sidan som stora gula blaffor, ofta i mitten av bladen. Här räcker det att flytta växten till en mörkare plats för att skadorna ska upphöra.

Den sista orsaken till att en Monstera får gula blad är naturligt åldrande. När en växt kommer till åren släpper den sakta men säkert taget om de nedersta bladen för att kunna koncentrera sig på tillväxten i toppen. Lite som växterna och träden ute i naturen! Gula blad och bladavfall vid naturligt åldrande sker alltså alltid nerifrån och upp, ibland med kuslig precision, och är därför den lättaste orsaken att identifiera. Likt oss människor så går det inte att göra något åt naturligt åldrande, utan det är bara att gilla läget.

Vad händer med bladen?

Okej! Då har vi identifierat problemet, vidtagit åtgärder och sett till att Monsteran har fått rätt skötsel i ett par dagar. Sen då? Kommer bladen att återfå deras klorofyllstinna färg? Tyvärr inte, och värre kommer det bli. För när plantan väl har bestämt sig för att avfärda bladet så går det utför i en rasande fart – oavsett hur hårt man än håller i vattenkannan. Växten kan nämligen inte reparera den skada som har skett utan koncentrerar sig istället på att dra tillbaka den näring som finns kvar i bladen för att kunna använda det på bättre ställen. Det bästa är alltså om man kan låta bladet bli helt brunt och utarmat innan man plockar bort det. Men, kan man verkligen inte hålla sig så tar växten ingen jättestor skada om bladet blir nerklippt i förtid.

Torrt blad som kan klippas bort


Det var det! Har du några tankar, funderingar eller andra åsikter kring ämnet? Lämna gärna en kommentar och berätta!

 1. *Usch, ja. Har också drabbats. Men – ytterligare problem är att en del blad har roströda fläckar i bladkanten. Knappats för mycket näring och inte för mycket solsken, nää då. Vad i hela friden??

  1. Hej Agneta!

   Hmm, roströda fläckar är faktiskt inget jag har hört om tidigare. Det finns ju någon som heter rostsvamp som främst drabbar utomhusväxter men även kan ta sig in till krukväxterna – googla gärna och se om det ser bekant ut. Sen kan även sköldlöss ibland ha ett rödaktigt utseende om det är små fläckar vi pratar om.
   Om det istället är stora fläckar kan man generellt säga att det är någon form av obalans i näringen om fläcken täcker hela bladets kant, medan “fläckvisa fläckar” mer tyder på brännskapa/köldskada/rotskada.

   Håller tummarna för att det löser sig!

   /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp