Så använder du nemablom mot sorgmygg

Nemablom – så använder du mirakelprodukten mot sorgmygg

SponsorInlägget innehåller reklam genom annonslänkar Odla.

Det må vara kontroversiellt, men våren kan nog vara den absolut sämsta årstiden för alla oss krukväxtentusiaster. Visst är det härligt med solen som återvänder och växtligheten som vaknar till liv, men… Sen är det ju det där andra. Det där som ligger och lurar i mörkret, som gnager i bakhuvudet, som plötsligt dyker upp som en blixt från klar himmel. Vi vet nog alla det handlar om. Sorgmyggan. Detta erbarmliga lilla flygfä som, likt gubben i lådan, poppar upp i samma ögonblick som man sätter saxen i påsjorden och därefter förpestar tillvaron i all evighet, oavsett hur mycket skivad potatis man än lägger i krukan. Många är vi som spenderar sommaren med handen fäktandes framför ögonen, medan andra ger upp och låter växterna gå komposten till mötes. Helt i onödan faktiskt! För faktum är att ett riktigt bra knep att ta till för alla som vill ha våra varma månader ifred, nämligen Nemablom – ett supermedel som får bukt på angreppet på nolltid!

Vad är nemablom?

Bra fråga! Lite kort så kan man säga att nemablom är något så märkligt som ett livs levande bekämpningsmedel som tar kål på vår kanske mest fruktade form av ohyra – sorgmyggan. Japp, så är det! De frykantiga små paketen innehåller nämligen en hejdundrande mängd nematoder, en slags rundmask i storleksordning ”går-inte-att-se-med-blotta-ögat”. I vår fall heter den specifika arten Steinernema feltiae och livnär sig bland annat på sorgmyggans larver, vilket gör den till en riktigt förträfflig medarbetare för alla som leder krig mot de tämligen irriterande små fäna. Rent praktiskt så söker nematoderna upp ohyrans larver genom det luktspår de lämnar efter sig, tar sig in i deras kroppar (🙃), förökar sig (🙃🙃) för att slutligen, likt en alienfilm av värsta slag, krypa ut och iväg på nya äventyr (🙃🙃🙃). Inte så kul om man har oturen att vara larv, men bra för växten som slipper kemikalier och andra preparat!




En annan sak som skiljer sig från mer traditionella insektsmedel är att nemablom måste förvaras i kylskåp. Där har de nämligen en livslängd på hela 12 månader, medan en förpackning i rumstemperatur måste förbrukas inom ett kvartal. 4-6 grader funkar bäst, men lite mer eller mindre gör ingen större skada!

Hur använder jag nemablom och hur ofta ska växterna behandlas?

Lätt som en plätt! Börja med att ge en skvätt vatten till samtliga växter så att nematoderna inte sjunker till botten det första de gör. Ta sedan fram paketet ur kylskåpet, öppna förpackningen, klipp upp plastpåsen och häll ut innehållet i 1 liter kallt vatten. Vill man så kan man röra om lite försiktigt med en sked så att nematoderna är jämnt utspridda. På så sätt kan man vara helt säker på att ingen växt blir utan. Vattna sedan lösningen i samtliga krukor (även de som inte har sorgmyggor omkring sig) så jämnt det bara går. Tänk på att varje förpackning ”bara” räcker till 20 krukor i normal storlek. Har man växter så att det räcker och blir över för hela grannskapet kan det alltså vara klokt att investera i mer än ett paket.

När allt är vattnat är det bara att luta sig tillbaka och göra maskarna göra sitt. Om varje växt har fått en tillräckligt stor dos nematoder behöver man bara en behandling för att ohyran ska försvinna. Men! Är det ett fullskalig krig som pågår i fönsterkarmarna och krukorna är liiiiite fler än de 20 som rekommenderas kan det vara bra att hjälpa nematoderna på traven genom att sätta upp klisterlappar där krukorna står. På så sätt minskar antalen vuxna exemplar och maskarna får ingen ny generation av larver att arbeta sig igenom, samtidigt som man själv inte inte riskerar att ytterliggare en gång behöva sätta rumpan på bussen och kortet i terminalen för att bli av med eländet en gång för alla. Win-win för alla inblandade kan man gott säga!

Så använder du nemablom
En angripen chiliplanta behandlas med nemablom

Var kan jag köpa nemablom?

Trots att nemablom är ett riktigt supermedel för både växt och natur är det svårt att få tag på ute i handeln. Riktigt svårt, faktiskt. Så svårt att det inte räcker med att knalla in i närmaste blomsteraffär, langa upp plånboken på disken och be om att få köpa ett par påsar – produkten säljs nämligen bara i ett par utvalda butiker runt om i landet. Istället får man snällt gå in på Bionemas hemsida och manuellt leta upp vilka butiker i ens närhet som har de små maskarna i sortimentet. Orkar man inte ta sig igenom scrollmeter av butiksnamn för att hitta rätt (eller bara inte vill lämna hemmet vind för våg med alla mygg som surrar omkring) är webbshoppen Odla ett säkert kort för alla som är i behov av ett paket eller två.

Kostar en gammal Carl von Linné:are oavsett var man handlar – ett pris väl värt att betala för att få ha växterna ifred!

Fungerar det på alla växter?

Yesbox! Finns det sorgmyggelarver i jorden kan man använda nemablom, oavsett vad det är för planta som huserar i krukan. I och med att nematoderna både är giftfria och ofarliga kan man även släppa loss dem på ätbara växter, inomhus som utomhus. Riktigt bra för alla hemmabönder med mycket jord i cirkulation! Vi snackar allså om:

  • Frösådder
  • Sticklingar
  • Krukväxter
  • Örter
  • Grönsaksplantor

Behandlingen sker på samma sätt oavsett vilken typ av växt som är drabbad.

Kan man även använda det preventivt?

Som tidigare nämnt går det jättebra att använda nemablom i förbyggande syfte då produkten inte innehåller något giftigt för varken vatten, växt eller natur. Vill man så kan man alltså ge en dos nematoder till alla nyanlända växter samt alla omskolade plantor för att minimera risken att drabbas av en mygginvasion. Samma dosering gäller då som vid en vanlig behandling – max 20 krukor i vanlig storlek per förpackningen för att antalet nematoder ska räcka till varje växt.

En påse oöppnad nemablom

Fungerar nemablom mot blomflugor?

Beror lite på vad exakt man menar med blomfluga? Här i Sverige har vi nämligen tendens att blanda ihop tre helt olika slags flygfän: sorgmygg, bananfluga och blomfluga. Skillnaden mellan dem är:




  • Sorgmyggor – små flygfän som ser ut som myggor i miniatyr. Har även två känselspröt till ögonbryn istället för en blodsugande snabel till näsa. Håller till en början hur runt krukväxterna men migrerar snabbt ut i bostaden i jakt på ny jord att invadera. Älskar närkontakt av jobbigaste grad och hänger gärna i näsborren/på ögonlocken/vid öronkanalen när man sitter i soffan och kollar TV. Flyger väldigt ryckigt om man studerar dem noga.
  • Bananflugor – ännu mindre flugor som främst håller sig till gammal frukt, matavfall och soppåsar. Tittar man på dem riktigt nära ser de nästa ut som utomjordingar med deras röda ögon och gula kropp. Flyger väldigt långsamt och är lätt att fånga upp i luften.
  • Blomflugor – stora, slöa flugor utklädda till en getingar är nog bästa beskrivningen på dessa små krabater. Lever bara precis utomhus och är rätt så harmlösa, även för växterna utomhus. Bra pollinerare som man definitivt inte vill bli av med!

Om man med blomfluga menar den verkliga blomflugan så är svaret – njae? Det framgår varken på förpackningen eller tillverkarens hemsida att nematoderna skulle ta på dessa små lurendrejare. Vill man vara säker kan man alltid mejla och fråga. Om man med blomfluga istället menar det som egentligen heter sorgmygga är svaret ett rungande ja!

  1. Hejsan! Nybliven läsare här o jag gillar verkligen dina inlägg. Men nu snurrade det till i mitt hjärnkontor..Du skriver om Nemablom mot sorgmyggor…

    ”nemablom måste förvaras i kylskåp. Där har de nämligen en livslängd på hela 12 månader, medan en förpackning i rumstemperatur måste förbrukas inom ett kvartal. 4-6 grader funkar bäst, men lite mer eller mindre gör ingen större skada!”

    Lite längre ner i texten står det..

    ”Tänk även på att varje paket har en livslängd på max 3 veckor”.

    Ett kvartal borde väl vara 3 mån ;D inte 3 veckor..?

    Fullt möjligt att jag snurrat till det efter en dag i solsken o slitandes i ogräslandet 😀

    Ha det gott!
    /Åsa

    1. Hej Åsa!

      Här är det nog faktiskt jag som var lite snurrig när inlägget skrevs. 3 månader är hållbarheten utanför kylskåp enligt tillverkaren, så det ska såklart stå ”månader” och inte ”veckor” i stycket längre ner. Tack för att du uppmärksammar – jag ändrar texten direkt.

      /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp