Sorgmygg bekämpning och identifiering krukväxter

Sorgmyggor – identifiering och bekämpning

SponsoredInlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Odla och Granngården

Att drabbas av sorgmyggor kan vara något av det tråkigaste som finns, i alla fall i växtväg. Inte så mycket så för att de är knepiga att upptäcka eller svåra att bli av med, utan snarare för att de har tendens att vilja hälsa hänga runt med en i… de allra privataste av kroppsdelar. Har man någon gång drabbats vet man nog exakt vad som menas. De plingar på i örongången. Hälsar på flera centimeter upp i näsborren. Nödlandar i ögat. Tränger sig in under naglarna. Smiter in i munnen när man råkar gäspa framför fredagsfilmen… Ja, listan kan göras lång. Som tur är så finns det ett par riktigt bra knep att bli av med eländet, trots att resultatsidan ofta ekar tom när man googlar på bekämpningsmedel mot sorgmyggor. Men först – en lite närmare introduktion av huvudpersonen själv!

Identifiera sorgmyggor på krukväxter

Av all form av ohyra är sorgmyggor nog den som är lättast att identifiera, främst för att det är det enda krypet som 1) flyger 2) surrar och 3) ser precis ut som den heter – en jobbig jäkla myggjäv… Ja, något i den stilen. Har man aldrig varit i kontakt med krypet själv kan man föreställa sig en bebismygga på ett ungefär – bara någon millimeter lång, med lite kortare ben än dess avlägsne kusin. Rent angreppsmässigt brukar ett utbrott börjar det med en handfull exemplar som susar omkring några veckor efter att man har planterat om en växt. Sorgmyggans väg in i våra hem går nämligen via nyinförskaffad jord, där larverna gottar sig på växterna små, känsliga rötter. Flocken ökar därefter exponentiellt för att på nolltid sprida sig till hemmets samtliga rum. Trist, jobbigt och tyvärr oerhört svårt att få bukt med utan rätt verktyg.

Kännetecken för sorgmyggor är alltså:

  • Svarta fän som rör sig i krukan, ofta i samband med att man vattnar
  • Pyttesmå myggor som susar omkring i hemmet
Sorgmyggor bekämpning
Sorgmyggor på en klassisk klisterfälla

Sorgmyggor, blomflugor eller bananfluga?

Något som däremot inte alltid är lika lätt är att särskilja sorgmyggor från andra flygande fän som susar omkring i våra omgivningar – bananflugor och blomflugor till exempel. Krypen har egentligen lika mycket gemensamt som ett elefantöra och en monstera variegata, men har ändå tendens att blandas ihop. Låt oss slå ett kik och se vem som är vem:




  • Sorgmyggor – små flygfän som ser ut som myggor i miniatyr. Har även två känselspröt till ögonbryn istället för en blodsugande snabel till näsa. Håller till en början främst hus runt krukväxterna men migrerar snabbt ut i bostaden i jakt på ny jord att invadera. Älskar närkontakt av jobbigaste grad och hänger gärna i näsborren/på ögonlocken/vid öronkanalen när man sitter i soffan och kollar TV. Flyger väldigt ryckigt om man studerar dem noga.
  • Blomflugor – stora, slöa flugor förklädda till getingar är nog bästa beskrivningen på dessa små krabater. Lever bara precis utomhus och är rätt så harmlösa, även för växterna utomhus. Skulle en komma in i värmen är det bara att schasa ut den. Bra pollinerare som man definitivt inte vill bli av med!
  • Bananflugor – listans minsting som främst håller sig till gammal frukt, matavfall och riktigt gamla soppåsar. Tittar man på dem riktigt nära ser de nästa ut som utomjordingar med röda ögon och gula kroppar. Flyger väldigt långsamt och är lätta att fånga upp i luften.

Av dessa tre är det alltså bara precis sorgmyggan som inkräktar våra krukor – de andra två är helt ofarliga.

Så bekämpar du sorgmyggor

Nemablom

Så här är det – det enda säkra och långsiktiga sättet att bli av med sorgmyggor är att använda mirakelprodukten Nemablom. Vill man veta mer finns det ett helt inlägg tillägnat produkten här, men i stora drag handlar det om mikroskopiskt små maskar som livnär sig på sorgmyggans larver. Rent praktiskt så blandar man ut den något sliskiga lösningen i en stor dunk kyligt vatten och vattnar därefter hemmets samtliga växter med en kallsup var. Efter drygt två veckor är problemet som bortblåst (eller ja, bortblåst och bortblåst – uppätet är en bättre beskrivning) och man kan återigen kolla på TV utan att behöva dela luftrummet med världens jobbigaste kryp. Tyvärr så är Nemablom supersvårt att få tag på ute i butik, så det bästa brukar vara att beställa hem ett paket eller två på nätet.

Sorgmyggor nemablom
En påse nemablom

Täcka över jorden

Har man av en eller annan anledning inte möjlighet att använda sig av Nemablom så finns det såklart ett alternativ som funkar helt okej, nämligen att täcka över jorden med ett tjockt lager (tänk 2-3cm) lufttätt material. Tanken här är att göra det omöjligt för sorgmyggan att ta sig upp och ut i vuxen form, vilket på sikt gör att myggorna inte kan sprida sig. Är man gammal i gamet och känner till lägga-hyvlad-potatis-över-jorden-knepet är det alltså just den här tekniken handlar om. Men! På grund av risk för både mögel och lukter (plus det faktum att potatisskivor krymper när de torkar) brukar det vara bäst att använda sig av antingen oorganiskt eller torkat material. Det kan till exempel vara odlingssand (funkar bäst), pimpsten (funkar okej) eller något annat man har hemma som släpper in vatten utan att släppa ut fäna.

Sluta vattna

Ett annat sätt att bekämpa sorgmyggor är att sluta vattna för att torka ut larverna i jorden. Metoden funkar, kanske något självförklarande, bäst med växter som inte är så kräsna när det kommer till mat och dryck – kaktusar, suckulenter och andra ökenväxter till exempel. Exakt hur lång torka som krävs för larverna att hänga upp skylten är tyvärr omöjligt att säga, men ju länge man väntar desto bättre är det. Inte det smidigaste tillvägagångssättet men värt att testa om det inte gör något om växten går bort.




Värma upp substratet innan användning

Sista tipset på listan! Föredrar man preventiva lösningar kan man förebygga angrepp av sorgmyggor genom att sterilisera jorden innan man planterar om. Detta gör man lättast genom att hälla ut påsens innehåll i en ugnsform och sedan värma upp hela kalaset på låg temperatur (100-130 grader ungefär) under en timme eller så. Har man ingen ugn går det minst lika bra att använda samma teknik i mikron, då på maxad styrka i ett par minuter. Funkar förvånansvärt bra och kostar ingenting!


Det var det! Har du några supertips för att bekämpa och bli av med sorgmyggor? Lämna gärna en kommentar och berätta!

  1. Nu begår jag dödssynden och kommenterar ett gammalt inlägg, men jag brukar ha sorgmyggeinvasion om höstarna när jag tar in basilika och chili och annat innan frostdöden tar dem. Ifjol lyckades jag dock få bukt med de flesta av dem. Dels hängde jag upp flugfångare, både såna genomskinliga plastbitar man sätter på fönstren och såna ultrakladdiga pappersspiraler man annars har i stall och ladugårdar, plus att jag hällde MyrNIX ovanpå jorden i varje kruka. Det är ett ämne som inte är giftigt och dessutom godkänt för KRAV-odling, som torkar ut små insekter så länge det är torrt. Därför vattnade jag på faten ett tag (men om det blir blött så ska det funka igen bara det får torka). Jag får fortfarande sorgmyggor i öronen ibland när jag ska sova, men inga växter har fått rötterna uppätna i år. Lavendeln jag försökte övervintra dog i alla fall, men det var nog inte sorgmyggornas fel i år.

  2. Blanda vatten, vinäger, honung o en droppe diskmedel för att ta bort ytspänning o ställ i liten skål bredvid blommorna. Sorgmyggorna lockas dit o drunknar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp