Provado eller provanto?

Provado och Provanto: vad är skillnaden?

SponsorInlägget innehåller reklam i form av en affiliatelänk till Granngården

Det är förändringarnas vindar som blåser genom växtsverige! Försämringarnas vindar skulle man till och med kunna säga och blåst – det har det gjort ganska länge. Ett helt år för att vara lite mer exakt. Det var nämligen då som vår allas älskade trotjänare Provado sakta men säkert började försvinna från butikshyllorna för att lika sakta men säkert ersättas av en mycket märklig liten tablett. En grön och mycket mystisk sådan. Namnet, Provanto, är mycket likt företrädarens men innehållet och användningen? Tja, ingen vet riktigt. Så var egentligen som hände, och vad är det för skillnad på Provanto och Provado? Låt oss ta ett riktigt djupdyk i insektsmedlens föränderliga värld!

Provado eller provanto?

Känner man sig förvirrad bland alla dessa pinnar och tabletter och behöver en snabb genomgång så var alltså Provado ett mycket effektivt insektsmedel som tog kål på trips, spinn, löss och i stort sett all annan form av ohyra som drabbar våra krukväxter. För ett par år sedan ändrade förpackningarnas namn från Provado till Provanto för att sedan hux flux innehålla gröna tabletter istället för vita pinnar. Ända sedan dess har det varit väldigt otydligt vilken typ av ohyra Provanto egentligen är effektiv mot då informationen på förpackningen inte stämmer överens med informationen på nätet.

Så – vad bättre för att få ett klart och tydligt svar än att vända sig direkt till producenten? I det här fallet Protect Garden som tillverkar flera av våra mest populära insektsmedel. Skickar man dem ett e-mail och väntar ett par timmar får man detta till svar:

Hej,

Tack för ditt mail och fråga. De vita pinnarna, Provanto Care Insektspinne har tyvärr utgått och ersatts av Provanto Insektspinne. De nya Provanto Insektspinnar innehåller ett nytt aktivt ämne, Flupyradifurone. Ämnet är framtaget för att bekämpa sugande skadeinsekter på prydnadsväxter inomhus men som samtidigt är skonsam mot nyttoinsekter. Provanto insektspinnar är endast registrerad för användning mot bladlöss och mjöllöss/vita flygare.

Så är det alltså! Provadon har åkt ut med huvudet före och blivit officiellt ersatt med Provanton, som bara precis är effektiv mot bladlöss och vita flygare. Riktigt bra för både miljö och nyttoinsekter, inte lika bra för oss krukväxtälskare som nu till synes inte längre har något bra insektsmedel i arsenalen, och verkligen inte bra för Protect Garden som förlorar en riktig kassako. De flesta av oss använde ju främst Provadon för att bekämpa trips, vilket alltså inte längre fungerar med tabletterna.

Pyrsol – ett bra val för att bli av med trips, spinn och andra tråkigheter

Så vad gör man då, om man drabbas av en tablettimmun form av ohyra och inte har en hög med gamla provadopinnar säkert förvarade inne i kassaskåpet? Tja, man kan alltid gå och lägga sig och hoppas på att natten tar med sig eländet till fjärran länder. Man kan även ta växten i handen och gå den mycket långa och trista vägen ner till sopsorteringen. Eller så kör man bara med ett annat insektsmedel som inte är fullt så lika selektivt med vilken ohyra den tampas med. Pyrsol till exempel! Har man aldrig tidigare stött på denna gudagåva så är det alltså ett flytande insektsmedel vars aktiva ämne utvinns kommer från krysantemumblomman. Enligt egen utsago så ger den en rejäl omgång till “alla betydande skadeinsekter” vilket i praktiken innebär:

  • Trips
  • Spinn
  • Ullöss
  • Bladlöss
  • Mjöllöss
  • Osv
Pyrsol mot ohyra
En flaska med Pyrsol

Ett riktigt bra alternativ med andra ord! Det enda negativa med Pyrsol är att den, till skillnad från provantopinnarna, bara säljs i ett begränsat antal affärer runt om i landet. Därför kan det vara bra att ha en flaska liggande hemma om man (peppar, peppar) en dag skulle vakna upp till ett fullbordat tripsangrepp. Granngården brukar vara ett säkert kort för att handla Pyrsol, men det finns även på Blomsterlandet och Hornbach. Tips tips!

Upp