Skötsel svärmorstunga

Svärmorstunga – en växt för alla lägen

Det må vara ett starkt påstående, men det är så sant som det är sagt. Svärmorstungan är nog det närmaste en odödlig krukväxt vi har. Likt hummern som enligt sägnen aldrig lägger hatten på hyllan av naturliga orsaker så är det snudd på omöjligt att ta kål på en svärmorstunga, oavsett hur mycket man än försöker. Stekhet augustisol på första parkett i fönsterkarmen? Börjar inte ens svettas. Bortglömd i en beckmörk garderob? Nemas problemas. Tre månaders torka följt av två veckors översvämning? Fixar’t. Utskickad i yttre rymden utan vare sig skyddsdräkt, koldioxidtub eller solglasögon? Bring it on bara!!!

Svärmorstungan är alltså något av ett riktigt kap – speciellt för alla nybörjare som fortfarande känner sig lite tveksamma på hur, när och var växter ska skötas om. Den är vacker, ståtlig och passar lika bra ståendes i fönsterkarmen som den gör på en hylla en bit in i rummet. Finns garanterat i de flesta växtaffärer, oavsett ort eller plats. Dessutom ynglar den av sig på tre röda och är därmed en oändlig källa till gå-bort-presenter. Om inte det låter som en riktig pangväxt så säg!

Så sköter du om din svärmorstunga

🌱 Hemkomst

När man först kommer hem med en sprillans ny svärmorstunga är ens första uppgift att plantera om den. På så sätt kan man säkerställa att rötterna i gott skick och att substratet är fräscht och fyllt med näring. Vanlig torvbaserad påsjord går bra, men allra bäst är det om man kan göra en egen, väl dränerad mix. En bra utgångspunkt är:

  • 3 delar påsjord av valfri sort
  • 1 del dränerande substrat (perlite, pimpsten, lecakulor…)

När omplanteringen är klappad och klar återstår bara att vattna och låt växten stå orörd några dagar. Skulle den se hängig ut är det helt normalt – det tar på krafterna att flytta!

🏡 Omplantering

Svärmorstungor planteras med fördel om en gång om året oavsett storlek – allra helst på våren ljuset gör sin återvändo. Byt då ut all den gamla jorden och plantera om i nytt och fräscht substrat. Lastgamla växter som har stannat i växten kan hoppa en säsong mellan gångerna så länge man kommer ihåg att regelbundet tillsätta näring. Om växten, oavsett storlek, behöver en ny kruka är 15% större en bra utgångspunkt. Har man aldrig planterat om en växt tidigare finns det ett helt inlägg tillägnat ämnet här!

☀️ Placering

Valfritt vare’ här! Till skillnad från de flesta andra växter är svärmorstungor superflexibla när det kommer till placeringen, så pass att det i stort sätt är fri karmplacering som gäller. Följer man hortikulturens alla regler är det ljusa platser med gott om soltimmar som passar bäst, men i praktiken funkar det alltså minst lika bra med ett hörn av mörkare slag. Vad gäller årets mörkare månader brukar växten inte behöva belysas på något särskilt sätt, men har man en riktigt stark lampa till övers tackar den såklart inte nej. Vill man läsa mer om växtlampor kan man göra det här.




💧 Vattna

Precis som med placeringen är svärmorstungor ganska så förlåtande när det kommer till bevattningen. En bra tumregel är att man ska vattna när jorden har torkat upp men inte torkat ut. Vet man inte när det är så kan man alltid ta till fingerknepet – kör ner ett finger eller två ett par centimeter ner i krukan och känn efter. Torrt? Då är det dax att vattna. Blött? Vänta ett par dagar till och se hur läget är då. Man kan även skaffa sig en fuktmätare som talar om för en hur det ligger till. Mer in det i det här inlägget. Skulle man vattna lite fel någon då och då så gör det inget! Svärmorstungor är starka och klarar det mesta.

🍴 Näring

Har man tid och möjlighet är det superbra att ge svärmorstungan en skvätt näring drygt varannan vecka under årets ljusaste månader. Vanlig näring från butiken funkar fint, gärna i en något svagare dos än den som står angiven på förpackningen. Under våra mörkaste månader är det fasta som gäller, med undantag för plantor som står under växtbelysning av starkaste slag. Då kan man gott ge en mindre portion vid enstaka tillfällen. Tänk på att inte ge näring de första veckorna efter omplantering – då är jorden redan tillräckligt fylld med mikro- och makroämnen!

Ta sticklingar på en svärmorstunga

Du tar sticklingar på min svärmorstunga genom…

Bladnedklippning: Tro det eller ej, men det enklaste sättet att föröka en svärmorstunga är genom att klippa ned bladen… På tvären! Japp, så är det. Svärmorstungor besitter nämligen nästintill magiska krafter och kan producera små, små skott från de nedklippta bitarnas kant om man bara hjälper dem lite på traven. Så – börja med att plocka fram växt och den vassaste kniven i kökslådan, alternativt en sekatör om man har en sådan hemma. Saxar ska helst undvikas i det här fallet då bladet är lite läderaktigt och svårt att klippa igenom utan att orsaka för mycket skada. Fyll även en kruka eller skål med jord av valfri sort. Klipp sedan ner bladet vågrätt i drygt centimeter-stora bitar och tryck ner dem i i jorden med den råa änden neråt. Håll jorden fuktig tills det att små skott dyker upp – brukar ta ett par veckor eller så!

Ta stickling av svärmorstunga

Rotskott: Vill man så kan man även ta skott på en svärmorstunga genom att lossa på de små skott som poppar upp ur jorden. Är man ordentligt lagd gör man detta genom att ta upp växten ur krukan, lossa på all jord och klippa ”navelsträngen” så långt intill moderplantan det bara går. Men, helt ärligt – vem tusan orkar det? Ett litet mer rimligt rotskottsseparerande går istället till som följande: dra en mental linje mellan skottet och stortungan, kör blint ner saxen vid mitten av sagda linje, klipp och hoppas på det bästa. När allt är klippt och klart kan sticklingen antingen rotas i jord eller vatten. Valfritt!

Vanliga frågor om svärmorstunga

Är svärmorstunga giftig för katter, hundar eller människor?

Beror lite på! För oss människor är svärmorstunga helt ofarlig – giftinformationcentralen hävdar till och med att man kan smaka på växten utan att utsättas för varken fara eller obehag. Kanske inte rekommenderat direkt, men bra att veta om man skulle ha en smaksugen minsting som kryper omkring där hemma. Katten och hundar ska däremot avstå från tungkontakt av närmaste grad då växter är kraftigt irriterande för de fyrbentas magar enligt den amerikanska djurrättsorganisation ASPCA.




Hur får jag min svärmorstunga att bli ”buskigare”?

Då svärmorstunga inte går att förgrena genom att klippa ner bladen är det bara samplantering som gäller om man vill att växten ska få ett fylligare utseende. Detta kan man antingen fixa själv genom att köpa då två eller flera tungor och plantera i samma kruka, eller så låter man naturen ha sin gång och väntar på att ursprungsmorsan ska sätta sidoskott. Svårare än så är det inte! Ett hett tips är att välja ut exemplar i olika storlekar för att variera höjden lite – ett typiskt trädgårdstrix som funkar minst lika bra på den torra sidan av fönsterrutan!

Jag har sett en svärmorstunga med ett annorlunda mönster i affären. Kan min också bli så?

Tyvärr inte! Vill man ha ett annorlunda mönster på växten är det raka vägen till plantaffären som gäller.

Hur får jag min svärmorstunga att blomma?

Ja, det skulle man allt vilja veta! Likt de flesta exotiska krukväxter är det tyvärr supersvårt att få svärmorstunga att blomma i inomhusmiljö, och det finns ingen särskild guide att följa för att få det att hända. Vissa hävdar att man kan framkalla blomningen genom att utsätta växten för stress, men alltså… Njae? Både njae till att det skulle vara en långsiktigt hållbar strategi, och njae till att det skulle kännas bra i maggropen. Bättre är det nog att vattna med kärlek, inte glömma att pussa godnatt och hoppas på det bästa!

Svärmorstunga, Bajonettlilja eller Sansevieria?

Beror lite på vad man är för typ av person? Bajonettlilja för 50-plussare, Savnsevieria för alla förstå-sig-på:are och Svärmorstunga för alla andra. Skämt åsido är det främst svärmorstunga som används i det vardagliga språket, men föredrar man ett av de andra namnen funkar det minst lika bra.

  1. Det stämmer nog om Svärmorstunga och stress för att blomma.
    Jag är expert på att ”uppfostra” samtliga mina växter till ”ökenväxter”, är med andra ord rätt dålig på att komma ihåg att vattna. Det är när nån ”Skvätta” eller Doftdracena börjar skolan.

    Mina Svärmorstungor står i fönstret och har en nästan irriterande förmåga att blomma. Irriterande därför att de doftar, gott, men STARKT. Som att ha fem-sex hyacinter i rummet.
    På sommaren, minst ca 14° på natten, kan de ju stå ute, eller om man bor så att man kan ha ett fönster öppet. En söt, lite honung och ”julkryddig” doft, men omfångsrik, kan man diplomatiskt uttrycka det.

    1. HAHAHA! Stavningskontroll i all ära, men ibland blir det inte riktigt rätt!
      SKVÄTTOR och DOFTDRACENOR BÖRJAR INTE SKOLAN, men är de törstiga kan de SLOKA!

    1. Hej AnnaLotta!

      Så länge natten inte är för kall där du bor kan du absolut ha din svärmorstunga ute på altanen. Tänk bara på att gärna avhärda den i någon vecka innan den flyttar ut :).

      /Sofia

  2. Hej!
    Jag har ett par svärmorstungor som alla är planterade i samma kruka. Jag har haft den i snart två år men tycker att den har växt lite dåligt. Den har inte mått dåligt men inte heller frodats. Dessutom har ett par av bladen lite gulnande och till och med torkade partier trots att jag tycker att jag vattnar lite då och då. Kan det vara så att de är för tätt planterade?

    1. Hej Anna!

      Hmm, svårt att säga utan att veta hur stor krukan är. Men generellt sett är svärmorstungor, enligt min erfarenhet, inte särskilt kinkiga när det kommer till närgångna grannar så troligtvis är det någon annanstans skon klämmer. Kanske testa att blanda upp jorden med lite perlite eller pimpsten? Det brukar göra underverk för den här typen av växt.

      Lycka till!
      /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp