Ta sticklingar av palettblad

Ta sticklingar av palettblad – så gör du!

SponsorInlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Odla, Wexthuset, Designtorget och Cervera.

Ny dag, nya möjligheter, nytt inlägg här på Plantbyrån! Och inte vilket inlägg som helst – idag ska vi nämligen göra ett riktigt djupdyk i sticklingtagandets ädla konst, hand i hand med en av växtsveriges kanske mest kända nunor. Inte Carola eller Robert Aschberg då, utan en nuna av det lite mer gröna slaget. Palettbladet närmare bestämt! Att ta sticklingar av palettblad är nämligen typiskt en sådan där aktivitet som ser superlätt ut vid första anblick, men som snabbt visar sig vara full av både tveksamheter och svåra val. Var ska jag klippa någonstans? När kan jag plantera om min stickling? Är det bäst att rota i jord eller vatten? Häng med så slår vi ett närmare kik!

✂️ En (tämligen kort) materiallista

För att ta sticklingar av ditt palettblad behöver du…

 • Ett palettblad av valfri sort, storlek spelar ingen större roll
 • Sekatör eller riktigt vass sax
 • Något att rota sticklingarna i.
 • Vatten eller jord, beroende på hur man önskar rota sticklingen (mer om det lite längre ner)

Plantbyrån tipsar – sticklingsvaser för palettblad

Men först – ett par tips! Hela fem stycken faktiskt, särskilt riktade till dig som också tycker att den roligaste delen av sticklandet är att kunna botanisera bland butikernas ömtåligaste hyllor utan att känna ett uns av dåligt samvete. För om något är säkert här i världen så är det ju att en stickling behöver en ordentlig plats att kalla hem, och gärna en som inte sätter det växt-mänskliga samboskapet på prov. (Ja konservburken – vi blänger på dig!) Så. Nedan följer ett par tips på finfina sticklingsvaser som finns i butik just nu. Alla är såklart noggrant utvalda för att passa palettbladets ömtåliga avkommor. Klicka på bilderna för att kika närmare på produkterna!

När kan man ta sticklingar av palettblad?

Beror lite på när, var och hur många sticklingar man vill ta! Så länge solen står framme är det fritt sticklingstagande som gäller, medan man helst ska vara lite mer konservativ med saxandet under våra mörka höst- och vintermånader. Då går nämligen palettbladen in i ett slags viloläge och har svårare att återhämta sig från den skada det ändå är att förlora en lem eller två. Samma gäller för själva sticklingarna som har mindre ork att komma i gång med rotningen när det råder ljusbrist av allvarligaste grad. Kort sagt så kan man alltså ta sticklingar på palettblad året runt. så länga man kan hålla saxen i styr!

Så tar du sticklingar av palettblad

 1. Okej! Låt oss börja denna förvånandsvärt tillfredsställande aktivitet genom att plocka fram palett, sax och kruka/vas till en plats med gott om svängrum. Ett bord eller en köksbänk till exempel! Vill man så kan man ta sticklingarna direkt i fönsterkarmen såklart, men uppgiften brukar bli något lättare för alla inblandade om man kan snurra, vrida och klippa fritt.

 2. Likt många andra krukväxter förökar man palettblad genom så kallade toppsticklingar, det vill säga genom att klippa av den övre delen av en gren eller stam. Steg två består innebär därför, kanske något självförklarande, att sätta sig ner en stund, inspektera plantan och bestämma vilka grenar som ska få fortsätta livet långt ifrån moder P. En bra kandidat är lång (tänk 10cm eller så), rakryggad och har minst 3 bladpar att föra vidare. Med det sagt så kan man såklart välja släktens kortvuxna krokisar om man föredrar det, men det gäller det att man har både tålamod och äggkoppar i massor!

 3. Med ett tydligt mål i sikte är det nu bara att saxa loss! Klipp ner varje utvald gren precis ovanför ett bladpar, så nära inpå det bara går. På så sätt minimerar man storleken på stumpen som sticker ut i förgreningen, samtidigt som man maximerar ytan där nya rötter kan kika fram. Palettblad besitter nämligen den fantastiska egenskap att kunna skjuta ut vattenrör längs hela stammen. Ju större yta desto bättre är det.

 4. Då var vi nästan klara! Aktivitetens sista moment går ut på att plocka bort de två nedersta bladparen från stammen. Varför då, kan man undra? Jo – tre olika skäl. Främst handlar det om att minimera risken för röta som lätt uppstår när bladen kommer i kontakt med fukt under en längre period, men även att maximera stamytan så att sticklingen kan producera så många rötter som möjligt. En annan lite mindre viktig aspekt är den praktiska – tänk flaskbåt fast i en grönare version. Huruvida man drar eller saxar loss bladen bestämmer man själv. För växtens del spelar det ingen större roll!
De röda pilarna visar bladpar man kan klippa över. Bilden till höger visar en nerklippt och stickling av redig storlek.

Att rota en palettbladsstickling – jord eller vatten?

Jahopp! Då var palettbladet friserat, sticklingarna sticklade och alla är glada och nöjda. Förutom en själv då, som står med sprillans nya små liv i ena handen och kanske världens jobbigaste dilemma i den andra. Japp, vi har kommit till alla växtälskares mest huvudbrydda vägskäl: jord… eller vatten? Vatten eller jord? Kruka eller vas, vas eller kruka? En frågeställning lika gammal som växtsläktet själv, och självklart finns det bara ett enda svar på frågan: man väljer själv! I samförstånd med sticklingarna då, såklart.

Så är det alltså – för sticklingarnas skulle spelar det inte roll om de rotas i jord eller vatten. Inte heller kommer de växa snabbare, må bättre eller få klarare färger om man väljer det ena alternativet framför det andra, Istället gäller det bara att köra på det man tycker känns bäst, eller på det som finns närmast till hands. Så länge man gör det ordentligt! Rotar man i vatten ska det bytas ut varje dag, och en luftig mix är det enda som gäller om man föredrar att bli smutsig om händerna. Såjord funkar bäst (där denna från Weibull är högst rekommenderad), men man kan också göra en egen blandning om man föredrar det.
Plantera och sköta om sticklingar av palettblad

Sen är det den långa väntan som börjar! Eller ja, lång och lång – ett par dagar brukar det ta för sticklingen att piggna till och rotningen att ta fart, vilket ändå måste kunna likställas med en halv evighet när man inte kan rå för att ”kolla läget” stup i kvarten. Därefter brukar det ta ytterligare någon vecka för nya blad att kika fram. Under hela processen vill sticklingarna skötas om på ganska exakt samma sätt som moderplantan, det vill säga:

 • Stå ljust – gärna direkt i fönsterkarmen.
 • Få gott om vatten. Fuktig jord om de står i kruka och täckt upp till vashalsen om de står med rötterna i blöt.
 • Husera i ett relativt fuktigt klimat. Går att lösa genom att trä en plastpåse över krukan/vasen om man har det väldigt torrt där hemma.

Hur lång tid man sedan ska vänta med att plantera om sticklingarna till ett mer permanent boende bestämmer man själv, men helst ska de ha sträckt ett par centimeter på nacken innan flytten är aktuell. Plantera då om dem i en lagom stor kruka (tänk en stor halv handflata i diameter typ) fylld med planteringsjord. Finns perlite att tillgå kan man gott slänga ner en näve sådant också.

Har man tid och lust är det även bra att ruska om sticklingarna någon gång då och då – inte så hårt att de går sönder såklart, men tillräckligt för att det verkligen ska darra i buskaget. Palettblad är nämligen vedartade plantor som växer sig allra starkast när de utsätts för väder och vind, två riktigt bristvaror i de flesta hushåll runt om i landet. Istället blir det alltså hederlig gammal ärmuppkvalning för oss tvåbenta ompysslare, eller en riktigt stark AC om man har en sådan till hands!


Det var det! Sitter du på några supertips för att eller sköta om sticklingar av palettblad? Eller har du en fråga som inte fick svar i inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta! Vill du läsa vidare om palettblad finns det skrivet om:

Skötselguide för palettblad

Så tar du fröer på dina palettblad!

Tvinna/fläta stammen på ditt palettblad: så gör du!

Upp