Ta frön på palettblad

Ta fröer på palettblad – en fullständig guide

Nu mina vänner kommer ett mycket efterfrågat inlägg! Idag ska vi nämligen gå igenom den tusen och åter tusen år gamla konsten att samla in fröer på torkade växter. Och inte vilken växt som helst, nej, utan allas vår älskade palettblad! Att ta fröer på palettblad kan ses som den enda uppsidan på en himlans tråkig utveckling när växten mognar – palettblad har ju som vi alla vet tendens att blir hängiga, trötta, bleka och rent ut sagt hiskeligt fula under blomningen. När den första knoppen väl har kikat fram finns det ingen hejd på kalaset och man ges ofta inga andra alternativ än att antingen låta palettbladet göra som det vill, eller att ge upp och slänga den i komposten.

Även om det inte är speciellt svårt att ta fröer på palettblad är det ganska mycket jobb kring insamlingen – det ska blommas, väntas, klippas, väntas lite till och sedan pillas och sorteras för kung och fosterland. Men känslan av att se ens egna fröer gro och växa upp är absolut värt mödan och ganska så oslagbar enligt mig själv. Dessutom får man väl ändå säga att det är lite skrytfaktor i att stolt kunna visa upp sina egna frösådder. Oavsett så är det en rolig grej att testa när blomningen ändå är igång – i och med att den inte går att stoppa har man ju inte något att förlora!

Blomma, klippa och vänta

Vi rivstartar projekt ”ta fröer på palettblad” med det allra jobbigaste delmomentet, nämligen att låta växten gå i blom. Jag vet, jag vet – det gäller att ha dammsugaren framme om man inte orkar se på eländet. För att inte göra saken bättre räcker det inte med att låta knopparna kika fram utan hela blomstängeln måste utvecklas fullt ut. Vill man inte spendera en månad med att sopa skröfs från golvet är ett hett tips att klippa upp ett kaffefilter och tejpa fast det runt palettbladets stam. Då fångas alla små blommor upp istället för att hamna runt om kring krukan. Billigt och effektivt – sådant gillar vi!

När blommorna har gjort sin grej och börjar torka/ falla av kan man klippa ner stängeln. Inga konstigheter här – fram med saxen eller vassa kniven och klipp så långt ner vid det sista bladparet som det går. Bilden högst upp illustrerar ett bra mognadsstadium för alla klippa ner stängeln. Om palettbladet har flera blomstänglar på gång samtidigt går det bra att klippa ner dem vid olika tillfällen. Att ta ner en påverkar inte de andras tillväxt.




Ta fröer på palettblad som har torkat

Nu tar vi en liten paus i det aktiva arbetet och låter istället tiden ha sin gång. Lägg stängeln i ett kuvert eller kaffefilter och låt stå varmt och torrt tills den är helt uttorkad. Beroende på hur långt gången blomningen var vid nedklippningen och hur varmt man har det i hemmet kan det ta allt mellan en till fyra-fem veckor. Själv brukar jag lägga kuvertet ovanpå mina mycket dåligt fungerande element för att skynda på processen något. Smula sedan sönder hela köret till ett fint pulver med hjälp av fingrarna och häll ut på ett vitt papper. Pilla ut de små fröna från allt skröfs och lägg i ett nytt kuvert.

Ta frön på palettblad Plantbyrån
Torkar och nedsmulad blomstängel

En vanligt förekommande situation är att man kommer så här långt, bara för att inse att det inte finns några frön i smulet. Det hände mig själv ett flertal gånger när jag började ta fröer på mina palettblad. Vilken besvikelse – allt denna väntan, helt i onödan! Som tur är (eller otur, beroende på hur man ser på saken) finns det inga frölösa smul utan bara dåliga frösökare. Det vi är på jakt efter är små, blanka pluppar – tänk vallmofrön fast ännu mindre. I och med att fröna sitter fast i ett hölje är det jätteviktigt att stänglarna är helt torra. Annars riskerar man att rulla in fröet i höljet när man smular och då är det i stort sett omöjligt att hitta. När man har plockat klart kan man så fröna direkt om man så vill, eller förvara dem torrt för att använda dem vid ett senare tillfälle.

Ta frön på palettblad Plantbyrån
Finger för storleksskala

Ta fröer på palettblad som inte har torkat

Ett alternativ till att smula sönder blommorna och sortera ut fröer från allt skröfs är att plocka bort frökapslarna från stängeln och öppna upp dem för hand. På så sätt behöver man inte spendera en massa tid med att leta efter fröerna, plus att man inte behöver vänta tills stänglarna har torkat helt. Nedsidan är att man lätt kan missa en kapsel eller två. Börja med att ta loss frökapseln från stängeln. Själva kapseln är relativt lätt att identifiera – den ser ut som en hängande säck med två lätt böjda blad (ett uppåt och ett nedåt) längst ut. Öppna upp kapseln genom att sära på de två böjda bladen. Längst ner i säcken kommer du att hitta ett blankt litet frö. Plocka upp det med fingret och lägg det i ett nytt kuvert eller kaffefilter.

Ta frön från palettblad Plantbyrån
Den lilla kapseln längst ner till höger, längst ner på mellanfingret, innehåller ett frö.

Det här tillvägagångssättet går även att använda på blomstänglar som inte har torkat. Det är inte rekommenderat att ta färska frön från kapseln i och med att de inte har hårdnat än och lätt skadas av ett något för hårt tryck med fingret, men nöden har ingen lag osv. När man har plockat ut fröerna ska de torka i rumstemperatur, helst på ett torrt och mörkt. Ett kaffefilter eller ett tunt kuvert gör susen.




Palettsbladstyp – no name

En rimligt fråga man kan ställa sig när man sitter med sina nyskördade fröer i handen är: ”hur kommer de att se ut när de växer upp?” Sanningen är att det är omöjligt att säga. Det finns nämligen ingen direkt korrelation mellan moderplantan och utseendet på avkomman. Ibland är de näst inpå identiska , ibland ser de inte ens ut att vara släkt. Därför säljer man frön från palettblad som ”rainbow mix” eller ”colorful mix” i och med att utseendet inte är garanterat. Ofta finns det dock något typ av drag som liknar föräldern, färgen eller tätheten på bladen till exempel. En frösådd palettblad som har stora liknelser med moderplantan brukar gå under benämningen ”oäkta” sort.

Om man vill korspollinera då? Alltså mixa två olika palettblads genetiska arv för att (förhoppningsvis) få ett specifikt utseende på bladen till exempel? Då räcker det med att man vispar runt i båda växternas blommor med en ren pensel. Har man ingen sådan kan man även gnugga blomställningarna mot varandra när de sitter kvar på moderplantan. Det finns inte heller här några garantier för hur frösådderna kommer att se ut, men det är en rolig grej att testa! Med lite tur får man fram framtidens bästsäljare och kan tjäna storkovan på köpet.




—————–

Berätta, brukar du ta fröer på dina palettblad? Har du kanske något supertips att dela med dig av? Lämna gärna en kommentar och berätta!

    1. Hej Frida,

      Tack för din fina kommentar. Håller tummarna för att du får lite blommor på dina palettblad i framtiden så att du kan testa! Borde inte vara något problem 😅.

  1. Hejsan 🙂 det är verkligen jätte kul o läsa här då jag har börjat få blommor på mina palettblad nu 🙂

    Jag har klippt ett stort jack in till mitten och sedan ett litet jack tvärs in i en muffins form och tejpat kanten när ja satt den nedanför blomman runt stängeln 🙂

    Men jag förstår inte riktigt det med att blanda palettblads sorter :p

    Jag hade en ny tandborste som ja strök försiktigt på en blommknopp som börjat blomma och sedan på en annan palettblads sort m samma sida av tandborsten. Är de typ så du menar?? 😍

    Mvh

    1. Hej Anna!

      Så kul att du har palettblad som blommar :).
      Om du vill korspollinera dina palettblad är det exakt så du ska göra – gärna två tre gånger för att vara på den säkra sidan.

      Lycka till med alla palettbebisar!

      /Sofia

  2. Hej! Jättebra och tydlig beskrivning! Jag har en sorts följdfråga: Vem namnger nya sorter? Sorterna som blir fröäkta? Och hur går DET till om alla avkommor nu blir lite hur som helst? MVH Cecilia

    1. Hej Cecilia!

      Bra fråga! De sorter som säljs i affären får namn av odlarfirmorna som har förädlat fram det specifika utseendet. Hur de sedan gör för att behålla äktheten vet jag faktiskt inte, men jag kan tänka mig att de dels handlar som att miljön är väl kontrollerad så att inget oönskat pollen smyger sig in, men kanske även att de använder sig av sorter som inte är så förädlade? Utbudet av fröer i butik är ju väldigt begränsat ändå vilket måste tyda på att det inte är lätt att få till det 🙂

      /Sofia

      /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp