Elefantöra
Skötsel elefantöra

Elefantöra – rariteten från förr

Slår man upp en dammig gammal bok om krukväxter och letar upp Pilea peperomioides (elefantöra) möts man ofta av mystiska och (i våra moderna ögon) oförståeliga påståenden. Man kan till exempel läsa att elefantöron är mycket ovanliga, åtråvärda, och att det ena sättet att få tag på ett exemplar är genom att känna någon på insidan. Kan du tänka dig! Att man ringde till ett anonymt nummer, möttes upp i en mörk gränd och snabbt bytte varor mellan två beigea trenchcoatar i ren åttiotalsanda. Okej kanske inte riktigt så, men nästan! Det är faktiskt fantastiskt och lite knäppt att växten nu har fallit till andra sidan av spektrumet på relativt kort tid. Idag kan man gott säga att det är större efterfrågan på att bli av med alla elefantbebisar än att få tag på en. Vi känner nog alla igen oss i situationen ”sent ankommen till ett sticklingsbyte där endast elefanten och paletten finns kvar”.

Sin nyfunna tillgänglighet till trots är elefantörat fortfarande riktigt poppis bland växtälskare, och inte endast för sina enkla manéer. Utöver att vara nybörjarvänlig och enkel att sköta om är den mycket praktfull med sina tefatsformade blad. Ett långt och ståtligt elefantöra med barnskaran trängandes vid rötterna är nog något av det finaste man kan ha i växtväg. I alla fall enligt mig själv, och säkert många andra. Men det krävs tid, ork och engagemang! Precis som Rom inte byggdes på en dag tar det tid för elefantörat att visa sin fulla prakt. Tur för oss växtintresserade att vi inte inte är av det otåliga slaget!

Skötsel elefantöra

🌱 Hemkomst

Precis som med alla andra växter är det bra att plantera om elefantörat när man först kommer hem med det. På så sätt kan man säkerställa att rötterna är i gott skick och att jorden är av god kvalité. Plantera om den i en lagom stor kruka. Jorden ska helst vara en blandning av blomjord och ett dränerande substrat som perlite eller pimpsten. Elefantöron inte vill stå fuktigt för länge och då gäller det att ha bra dränering i jorden. Har man bara tillgång till blomjord går det också bra. Låt sedan gärna växten stå någon vecka utan att bli vattnad i och med att vi inte vet när den fick vatten sist.

🏡 Omplantering

För att få ett fint och välmående elefantöra kan man gott plantera om det varje säsong, allra helst på våren. Genom att byta ut jorden tillför man inte bara näring, utan ger även rötterna bättre förutsättningar för att växa sig stora och starka. Om rötterna har börjat snurra sig är det bra att byta ut krukan till en modell större. Omplanteringen är även ett bra tillfälle att ta loss eventuella skott som har utvecklats under den senaste tiden om man vill plantera dem i egna små krukor. Se lite längre ner i texten för mer specifika instruktioner.

☀️ Placering

Elefantörat är en sådan där jobbig växt som vill ha ganska mycket sol men inte för mycket. Står den för ljust blir bladen snabbt tunna och lite slappa, istället för tjocka och glansiga. Någon meter in vid ett söderfönster brukar den trivas prima. Annars kan man testa sig fram i öst- och västriktade fönster utan allt för mycket direkt solljus. Skulle den stå lite för ljust återhämtar sig bladen när växten flyttas till ett skuggigare läge, så länge de inte har gulnat eller bleknat. Under vintern (oktober till februari) kan elefantöron gott få stå under en växtlampa. Har man inte koll på lumen och watt finns det mycket att läsa om ämnet här.

💧 Vattna

Det enklaste sättet att ta kål på ett elefantöra är genom att ge det för mycket vatten, så det gäller att hålla sig i skinnet och inte ha allt för kul med vattenflaskan. Elefantöron vill få så pass mycket vatten att det rinner ner ur botten på krukan, och sedan torka upp inför nästa bevattningstillfälle. Det är alltid svårt att säga hur ofta man ska vattna i och med att det beror så himla mycket på hur varmt man har det hemma och hur soligt den står. Kanske en gång i veckan under sommaren och lite mer sällan under vår och höst? Ett trick är att köra ner ett finger i jorden och känna efter om det är fuktigt eller inte. Vått har redan fått, medan torrt vill ha vatten inom kort. Under vintern (oktober – mars) räcker det ofta med att ge växten en slurk vatten någon gång i månaden. Jag brukar vänta med att vattna tills den ser lite hängig ut

🍴 Näring

Elefantöron är ganska standard när det kommer till näring, det vill säga att man tillsätter en dos var eller varannan vattning på sommaren, lite mer sällan under våren och hösten. Under vintern behöver den knappt någon extra näring alls. Står de under en växtlampa i ett relativt varmt rum kan och fortfarande växer på kan de få en dos en gång i månaden kanske. Vanlig växtnäring som man köper i butikerna går bra. Eller så kan man testa guldvatten eller något annat hemmafixat!




Ta sticklingar på ett elefantöra

Du tar sticklingar på ditt elefantöra genom…

Elefantöra stickling

Sidoskott: Det vanligaste sättet att föröka sitt elefantöra är genom sidoskotten som kikar upp stup i kvarten. När de små bebisarna är ett par centimeter stora kan de separeras från moderörat och planteras i egna små krukor. Detta gör man enklast genom att ta upp hela växten ur krukan, lossa på jorden och klippa av skotten med en så lång rot/stambit som möjligt. För alla fellow latmaskar där ute kan man även låta växten vara i krukan och bara klippa loss skotten, på bekostnad av rotlängden som då ofta blir minimal. De små elefantöronen kan man plantera direkt i väl dränerande jord utan att rota dem vatten,

Toppstickling: Man kan även klippa av toppen på ett elefantöra och rota det i vatten. Detta gör man ofta på lite äldre elefantöron som har tappat många blad nere på stammen med som fortfarande är vid god hälsa.

Vanliga frågor

Är elefantöra giftig för katter?

Nej, elefantöra är varken giftig för människor eller katter.

Varför blir bladen på mitt elefantöra gula och bleka?

Oftast beror det på att elefantörat har fått för mycket vatten under en längre period. Låt växten torka upp ett par dagar, och tillsätt dränerande substrat i jorden om det inte redan finns. Sen kan det även bero på för mycket eller för lite näring, alternativt för mycket eller för lite ljus. Med i de allra flesta fallen är det överbevattning! Testa dig fram och se vad som funkar. Men ha i åtanke att blad som har gulnat inte kommer att återgå till sin gröna ursprungsfärg.




Mitt elefantöra har blivit långt, rangligt och tappar bladen, varför det och vad ska jag göra?

Beror lite på! Om ditt elefantöra är gammalt är det helt normalt att bladen längre ner på stammen har fallit av. I och med att nya blad bara skjuter upp från toppen av växten blir de lätt lite nakna om baken när de har ett par år på nacken. Jag brukar likna elefantöron vid palettblad – ”säsongsväxter” som tappar sin praktfulla aura efter en säsong eller två. I och med man garanterat från mer elefantbebisar än man kan handskas med själv är de lätta att byta när skönheten falnar ut utan att behöva spendera en massa pengar.

Sen kan ett långt och rangligt elefantöra också ha den klassiska orsaken ljusbrist. Elefantöron har en tendens att tappa många blad under vintern, vilket också är helt normalt. Testa att ställa det lite ljusare och se om den växer lite tätare.

Måste jag ta bort sidoskotten eller kan de sitta kvar?

De kan sitta kvar så länge krukan är tillräckligt stor!

  1. Elefantöron! Jag har ett fönster mot öst… men där steker solen på morgon och förmiddag.
    Sen har jag ett fönster mot norr. Just nu står alla mina elefantöron i norr-fönstret. Går det? Eller är det för mörkt? De får ju inte direkt solljus, men samtidigt är hela rummet väldigt ljust.
    Klarar de av att stå i norr?

    1. Hej Josefin!

      Åh, visst är det klurigt när bostadens fönster inte är anpassade efter växternas behov :P.
      Om du har norr och öster att tillgå hade jag nog testat att ställa elefantörat i öster. Enligt min erfarenhet är det, i de allra flesta fall, bättre med för mycket strålar än för lite – speciellt om man önskar ha en långvarig relation med växten i fråga. Sen är just morgon- och förmiddagssolen ofta mer ”bark than bite” och gör sällan särskilt stor skada (i alla fall så länge man kommer ihåg att vattna ordentligt under årets varma månader) :).

      Lycka till!

      /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp