Perlite växter Plantbyrån

Perlite: vad är det och hur mycket ska man ha i jorden?

SponsorInlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Odla

Låt oss prata om ett av växtvärldens största mysterium! Inte hur grannens palettblad kan ha överlevt 20 år i samma jord eller varför kaktusar tenderar att säcka ihop helt utan förvarning, utan vad tusan det är för vitt mojs som inte sällan skvalpar runt nere i jordblandningen. Ibland ligger det i krukan redan när man tar man köper växter i blomsteraffärerna. Ibland uppstår det ur tomma intet när man sover och välkomnar en när man stiger upp. Konsistensen – tänk frigolit – är inte likt något annat man stöter på inom växtvärlden. Det är oregelbundet i formen, krasar ihop när man trycker på det och ser verkligen inte ut att passa in i jorden. Men passar in gör de absolut! Det är nämligen perlite – ett jättebra dränerande substrat som gör underverk för alla växtintresserade.

Perlite – vad är det?

Så vad är det då för mackapär, den där perliten? Jo, det en vulkanisk liten sten som, efter efter att ha undergått ett par värmebehandlingar, ingår i familjen ”dränerande odlingssubstrat”. Perlite har sedan länge varit poppis att använda bland professionella odlare och har på senaste även blivit flitigt konsumerat av oss växtälskare – främst på grund av dess dränerande och fuktbehållande egenskaper. Tillsätter man lite perlite i jorden ser det nämligen till att vattnet evakueras (dräneras) utan att lagras för länge i jorden, samt att jorden aldrig riktigt torkar ut. Tittar man på det under mikroskop ser det nästan ut som en liten labyrint av trånga gångar där vatten lagras för att sedan släppas ut i jorden pö om pö.




En annan grej som är himla bra med perlite är att det skapar en luftig och fin struktur i jorden så att alla hårfina rötter kan krypa fram utan hinder. Jorden förvandlas då aldrig till en betonghård stenklump som den annars har tendens att göra efter ett tag. Dessutom är substratet mineraliskt, vilket betyder att det inte bryts ner av mikroorganismerna i jorden. Det är även sterilt, vilket betyder att sjukdom eller ohyra inte kan hänga med i bara farten. Använder man perlite minskar man alltså risken att skada växten genom överbevattning avsevärt samtidigt som man skapar en trevlig och luftig miljö för rötterna att växa i. En utomordentligt bra produkt med andra ord, inte minst för alla som har tendens att ha lite för roligt med vattenkannan!

Var kan jag köpa perlite?

Lite överallt! Till skillnad från vissa andra typer av dränerande substrat (som pimpsten till exempel) är perlite relativt lätt att få tag på både i fysiska butiker och på nätet. Ibland säljs det i färdigpackade påsar (då ofta på 6 liter) och ibland har blomsterhandlarna själva portionerat ut mindre kvantiteter om man bara behöver en mindre mängd. Priset för en sexliters brukar ligga på mellan 60-70 kronor beroende på vart man handlar. Jag brukar beställa min perlite på nätet från Odla för enkelhetens skull.

Vilka växter vill ha perlite i jorden?

Det beror lite på vilken ambitionsnivå man har med sina krukväxter. Rent krasst så är det väl ingen planta som aktivt väljer att lägga hatten på hyllan bara precis för att den inte får ha sällskap bland rötterna. Däremot mår de flesta bra av att ha lite dränerande substrat i jorden. Måste man välja kan man säga att växter som vill ha mycket vatten och växter som i stort sett inte vill ha något vatten alls (både sett till kvantitet och frekvens) gärna vill stå i mer än bara påsjord. Samma gäller för växter som har mycket tunna rötter. Går man från ena sidan av spektrumet till den andra kan det till exempel vara:

  • Alla typer av ormbunkar
  • Aroider, alltså Monsteror, Philodendrons osv.
  • Kalateor och växter som liknar kalateor (typ moses stentavlor)
  • Peperomior
  • Suckulenter
  • Kaktusar

Växter som klarar sig helt okej utan dränerande substrat är de som inte är särskilt känsliga för varken över- eller underbevattning. Till den kategorin räknas palettblad, pelargoner, gullrankor, ampelliljor och andra lättskötta växter som ofta bor på kontor och i offentliga lokaler.

Perlite användning Plantbyrån
Perlite i en kruka

Hur mycket ska jag använda?

Tja, hur långt är ett snöre? Har man massvis med tid, ork och en plånbok som heter duga så kan man mycket väl odla växter i enbart perlite om man känner för det. Många stora växter i köpcentrum och andra typer av kommerser odlas enbart i perlite av praktiska skäl. Då räcker det med att någon kommer och fyller på vatten och näring ett par gånger om året, samtidigt som man slipper plantera om växten för att jorden förlorar dess kvalité. Men det kräver tid, och framför allt mycket kunskap! Så för oss på hobbynivå är det bättre att köra på en mindre andel för att inte konstant behöva springa och fylla på krukan med vatten och näring.

En riktigt subjektiv tumregel är att ha i cirka:

  • 15% för en vanlig jordmix
  • 30% för alla kinkiga växter som monsteror och kalateror
  • Lite mindre än hälften perlite och hälften jord för ormbunkar och annat vattensuktande plantor
  • Kaktusar och suckulenter vill ha en jättestor andel dränerande substrat. Man blandar då perliten med något som inte håller fukt – sand till exempel. Vill man läsa mer om kaktusjord kan man göra det här.




Med det sagt så är andelen perlite verkligen inte huggen i sten. Känner man för att ha lite mer kan man göra det. Vill man ha lite mindre så går det minst lika bra. Så länge man kommer ihåg att tillsätta näring lite då och då finns det ingen risk att växten tar skada, oavsett kvantitet.

Ett par saker att tänka på

En sak som är viktig att komma ihåg är att en trasig perlite inte går att återanvända. Därför är det bra att vara lite försiktig när man blandar ner substratet i jorden och senare när man vattnar. Om man nu av någon anledning skulle vara hårdhänt när man vattnar dårå.

En annan lite halvjobbig grej med perlite är att det har tendens att flyta upp till ytan efter ett tag på grund av den låga densiteten. Har man många växter som blir törstiga stup i kvarten kan det vara smidigt att blanda upp perliten med lite pimpsten eller något annat dränerande substrat. Alternativt så petar man bara ner dem med ett grillspett igen. Det är helt valfritt som allt annat här i livet!

Upp