Sorgmygg bekämpning och identifiering krukväxter

Hjälp! Det surrar i min kruka

SponsoredInlägget innehåller annonslänkar till Odla.nu

Det här är en historia om sorgmygg, som så många andra.

Det var en helt vanlig tisdag. Jag satt i soffan med datorn i knät, djupt försjunken i diverse kattklipp och roliga videos. Plötsligt – en mikroskopisk svart prick i luften, sakta flygandes från fönsterkarmen, över datorn och ut ur synfältet. Ett par minuter senare var den tillbaka. Sökte närkontakt som någon himla geting vid en glasskiosk under augusti månad. Surr surr surr vid ögonen, näsan, munnen, öronen. “Det här går jag inte med på” tänkte jag och viftade bort den. Och så var det med det.

Ett par dagar senare var lägenheten invaderad. Bakom soffan, i skafferiet, under tvätthögen – överallt. Flugjävlarna. Jag deklarerade krig – i varenda fönsterkarm ställde jag fram små skålar fyllda med någon tveksam häxblandning som skulle ta livet av dem. Förgäves. Veckorna gick och läget blev mer och mer desperat. Flugfällor införskaffades. Potatis skars upp i tunna tunna skivor och lades omsorgsfullt över jorden i varje kruka. Nu skulle fanskapen dö. Men icke.

Sorgmygg – garanterad växtdöd?

Spinn och trips i all ära, men det finns nog inget mer irriterande än sorgmygg. Har du aldrig blivit drabbad kan du skratta dig lycklig. Till utseendet liknar de en sommarmygga i pytteformat: ben, snabel, huvud och vingar. Flyger snabbt som tusan gör de också. Många drabbas av sorgmygg för första gången tar lång tid på sig att ta itu med problemet eftersom det är enkelt att förväxla sorgmyggen med bananflugor.




I de allra flesta fall kommer sorgmyggen in i hemmet genom kontaminerad jord. De lägger ägg i jorden som först blir till larver och därefter till fullvuxna mygg. Utöver att vara ohyggligt jobbiga att sambo med utgör de ingen större fara för växter i större exemplar. För mindre växter eller sticklingar kan det dock vara farligt att ha med sorgmygg att göra – larverna livnär sig på små rötter vilket kan skapa stora problem för de växter som är i full gång att utveckla sitt undre system.

Bli av med sorgmygg

Söker man på internet finns många husmorsknep för att bli av med sorgmygg. Jag tänker att vi tar oss igenom de vanligaste för att se vad som egentligen fungerar.

🌿 Att sätta tändstickor i jorden med toppen ner. Fungerar ej! Tipset kommer från en svunnen tid då det fanns svavel i tändstickorna som tog kol på larverna. I och med att svavlet numera är ett minne blott kan man stoppa ner hur många stickor som helt i jorden – problemet kommer att förbli olöst.

🌿 Att täcka jorden med grus, löv eller skivad potatis. Testade detta personligen i fas två av mitt krig mot sorgmyggen, utan framgång. Tanken är att man gör det omöjligt för de vuxna myggen att ta sig upp ur jorden vilket gör att de inte sprider sig och förr eller senare dör ut.

🌿 Att torka ut jorden. Fungerar – med rätt sort växt. Larverna trivs allra bäst i fuktig jord och dör om det blir för torrt. Om larverna inte överlever så dör de vuxna så småningom ut. Funkar toppen på till exempel kaktusar eller suckulenter, men mindre bra med växter som kräver rikligt med vatten.

🌿 Ställa ut en häxblandning/flugtejp. Nja. Att ta kol på de vuxna sorgmyggen genom flugtejp eller en häxblandning (vatten, såpa, honung och vinäger) behandlar inte problemet vid roten (hehe) i och med att larverna inte dör. Dessutom kommer aldrig alla vuxna exemplar vara dumma nog att  flyga in i vare sig tejp eller giftig cocktail.

🌿 Skaffa köttätande växter. Obeprövat men varför inte? Skämt åsido, bra för att döda flygande mygg men behandlar inte med hela problemet, precis som flugtejpen.

Nemablom – räddaren i nöden

När mitt myggproblem hade gått så långt att jag sakta började närma mig tanken “nu slänger jag skiten och flyttar långt härifrån” blev jag tipsad om nemablom.

Nemablom är vad man kan kalla en naturlig bekämpningsprodukt – en liten påse fylld med nematoder, ett nyttodjur som äter upp sorgmyggens larver. Efter att ha tagit på mig jacka och skor traskade jag ner till min närmaste blomsterhandel och la händerna på ett exemplar. Väl hemma så spär man påsens innehåll (trögflytande, bubblig historia) i en massa vatten och portionerar ut det mellan krukorna. Efter cirka två veckor så var flugorna borta. Allihop. Putsväck. Helt fantastiskt! Nemablom går att köpa både i vissa fysiska blomsteraffärer, och på nätet. Jag brukar köpa min härifrån (odla.nu).

Så, har du drabbats av sorgmygg – gå och köp ett paket nemablom omedelbums! Helt ofarligt för miljön och fungerar för alla typer av växter . Man kan gärna kombinera Nemablombehandlingen med flugtejp för att skynda på processen – då dödar man både larverna och flugorna samtidigt. Tänk på att läsa instruktionerna noga och att ha flera förpackningar tillgängliga om du har många växter hemma. Ett annat tips är att sätta nya blommor i karantän för att undvika att eventuella sorgmygg sprider sig. Läs mer om det här.

Upp