Plantbyrån mögel

Mögel i krukan – vad gör man?

Nu när vintern smyger sig på och dagarna blir allt kallare uppstår ett märkligt fenomen i många krukor. Ett ludet täcke kryper fram om natten och lägger sig över jorden. Med sin gråaktiga färg går det inte att ta miste på – ett lager mögel är det vi snackar om. Låt oss ta tre snabba om vinterfilten som ingen vill ha.

Vad kommer möglet ifrån?

Med största sannolikhet har jorden varit för blöt och stått för kallt – kanske i fönsterkarmen månne? Som vi alla vet är fukt + kyla = mögel. Svårare än så är det inte.
Är det farligt för växten?

Nej! Inte det minsta. Däremot är orsaken till möglet, alltså kall och blöt jord, farlig för växten. Om rötterna står under dåliga omständigheter under en längre tid kan de snabbt få skador som inte går att åtgärda.

Vad gör jag åt det?

Först och främst – sluta vattna! Låt jorden torka upp och tänk på att växter går i dvala på vintern och inte behöver så mycket vatten. För att bli av med själva möglet kan man ta en sked och helt enkelt skopa upp det första lagret jord. Se till att jorden verkligen torkar upp innan du vattnar igen. Växten kan även med fördel flyttas till ett något varmare ställe om man har möjlighet till det.

Upp