Det har blivit hög tid att presentera vår fjärde deltagare i serien om ohyra och skadegörare! En deltagare som egentligen inte borde bli tillägnad ett enskilt inlägg då den är så nära besläktad med en annan liten krabat vi redan har lärt känna, men som får det ändå för enkelhetens skull. Det är liten, den är rälig, och den går ofta obemärkt tack vare (eller på grund av?) den helt oproportionerligt stora accessoar som den konkar runt på. Mina damer och herrar, ge en stor applåd till allas våra sköldlöss!
Sköldlöss är egentligen ett paraplynamn för en rad olika arter som alla delar ett besynnerliga utseende. Reflekterar man över namnet är det lätt att räkna ut – de gömmer sig under en blank, parabolliknande ryggsäck. En sköld, om man så vill! Sköldlössen tillhör inte de vanligaste skadedjuren som drabbar våra krukväxter, men är definitivt en av de svårare att bli av med. De vuxna krypen biter sig nämligen fast på stammen och skapar ett nästintill lufttätt vakuum under deras enorma pansarskal vilket gör det svårt för våra bekämpningsmedel att nå deras kroppar. Det krävs tålamod, handarbete och en gnutta jävlar anamma för att bli av med de räliga små krypen. Men det går! Uppgivna kommenterar på sociala medier till trots. Och för den som är nyfiken i en strut – sköldlusen är nära besläktad med ullusen som bekämpas med liknande medel.
Identifiera sköldlöss på växter
Till skillnad från ullöss och andra teaterapor till skadedjur kan det vara svårt att få syn på sköldlössen – med sin pyttelilla kropp och bruna skal fastspänt runt ryggen ser de nämligen exakt ut som en liten knottra på växten. Knappast något man lägger märke till i första laget! Dessutom är det endast larverna som rör på sig (de vuxna gör sig hemmastadda på en mysig plats och lever där tills de trillar av pinn’) vilket gör dem ännu svårare att upptäcka. Främst attackerar de växter med ”hårda” stammar som palettblad eller fikusar, men det går även att få ett angrepp på växter med mjuka stammar – ormbunkar till exempel. Då håller det främst till under bladen, ofta längs nerverna. Kännetecken på sköldlöss är:
–> Klibbiga områden på och kring växten (honungsdagg som lössen utsöndrar).
–> Mystiska knölar som växer på stammen och/eller under bladen
–> Millimeterstora blanka sköldar i bruna toner.
Sätta växten i karantän
För att förhindra spridningen av ohyra är det jätteviktigt att isolera växten direkt när den anländer i sitt nya hem. Det absolut bästa är att placera den i ett avskiljt rum utan annat klorofyll som huserar i närheten. Men! Nu är vi ju inte så många som bor i oändligt stora villor med femton gillestugor på tomten som kan agera karantän när vi har varit ute och handlat. Därför får man göra så gott man kan efter de förutsättningar som finns. Kanske finns det ett tomt hörn i något rum där den kan stå? Eller i alla fall en plats utan jättemånga andra plantor? Växter i mindre storlek kan man isolera med hjälp av ostkupor, glaskupoler eller såna enorma dricksglas från IKEA. Isoleringstiden ska helst hållas i dryga 3 veckor för att eventuella ägg ska hinna kläckas och larverna utvecklas till synliga små kryp. Kontrollera växten och området där den står några gånger i veckan – extra noggrant under bladen och i vecken mellan stjälkarna och stammen. Skulle man hitta något så går det mesta att lösa i ett så tidigt skede.
Och glöm inte att kolla igenom växten redan i butiken för bövelen! Plantor med etablerad ohyra är inget att ha – inte ens på extrapris.
Så bekämpar du sköldlöss
Plocka bort ohyran
Vid första skymt av en sköldlus, eller flera sköldlöss för den delen, gäller det att ha koll på vilken som är den vassaste kniven i lådan. Inte för att klippa ner växten till komposten såklart, utan för att skrapa loss de små krypen från deras fasta grepp på stammarna. Dra längs med stammen och under sidan på alla blad med hjälp av knivens vassa sida så att lössen trillar ner. Sen är det viktigt att inte låta ohyran ligga kvar utan att plocka upp och slänga bort dem. Alternativt kan man plantera om växten i ny, krypfri jord. Vill man inte använda köksknivarna till växtrelaterade uppgifter kan man istället ta till mitt kanske absoluta favoritknep genom tiderna: virra en remsa bak-och-framvänd silvertejp kring fingrarna och dra loss de parkerade sköldisarna från stammarna. Alltså – hur genialiskt?! Tejpbiten byts ut när den är full och slängs i brännbart när man är klar. Upprepa bortplockningen regelbundet tills inga sköldlöss längre syns till.
Såpavatten
En annan åtgärd som går att göra enskilt eller i kombination med det manuella knegandet är att spraya hela växten med en an avlusningskur som heter duga. Blanda upp en halv deciliter gul- eller grönsåpa med en liter ljummet vatten. Spraya sedan hela växten in i de minsta skrymslen och vrår. Avsluta med att även ge jorden en redig omgång. Vill man öka lite på trycket kan man ha en skvätt t-sprit i cocktailen. Det brukar ta hand om de allra mest envisa av sköldlöss. Behandlingen upprepas någon gång i veckan tills inga fler små kryp syns till. Därefter kan man gärna köra den ett par gånger till för att vara på den säkra sidan. Varken såpan eller spriten har något skadlig effekt på växten och behöver inte sköljas bort. Däremot är det viktigt att inte inte låta solens starka strålar ha allt för mycket närkontakt med bladen när de torkar. Annars är risken stor att bitskada byts ut mot brännskada.
Nyttodjur mot sköldlöss (Ullus-nyckelpiga)
En sista utväg om inget annat biter och växten är ovärderlig av känslomässiga eller monetära skäl är att klicka hem en låda med nyttodjur. Nyttodjur är små krabater som står oss människor till tjänst genom att vara naturliga fiender till ohyran som härjar bland våra växter. I sköldlössens fall handlar det om en brun liten nyckelpigeliknande sak som livnär sig på sköldlössens larver. När maten sinar så dör pigorna och angreppet är som bortblåst – en toppenlösning både för växten och miljön. Tyvärr är nyckelpigan hiskeligt dyr att köpa in och är därför inte ett förstahandsval för de flesta. Minst 260kr kostar det för en ”omgång” som man kan komma att behöva upprepa flera gånger. Men är växten viktig så är den, och då tar man självklart till alla medel för att hjälpa den. Nyckelpigan går att köpa online i butiker som wexthuset, nyttodjur och chililovers. Tänk på att de bara går att köpa under våra varma månader när temperaturen inte riskerar att sjunka under nollstrecket. Instruktionen för utsläpp och skötsel finns alltid med vid leveransen.
Sådär! Nu kan du allt du behöver veta för att ta dig an ett angrepp av spinn. Har du något annat knep får du gärna dela med dig i kommentarerna!