Plantbyrån bekämpa trips

Trips på krukväxter: identifiering och bekämpning

Kapitel två i vår följetong om skadegörare har anlänt! Efter ett inledande kapitel om ullöss vänder vi nu på bladet för att kika närmare på en relativt vanlig form av ohyra som i vår tid har blivit något av en ikonisk syndabock, nämligen trips! Har du någon gång surfat runt på olika växtforum har du säkert sett hur de blir anklagade för alla möjliga typer av problem och åkommor. Bruna eller silvriga fläckar på bladen? Trips. Gula områden på bladen? Trips. Blad som faller bort? Trips! Kaktusen som säckade ihop för att den fick för mycket vatten? Trips!! Gjutjärnsgrytan som råkade hamna i diskmaskinen och nu är rostig och dann? Trips!!!!!!

Även om det kan kännas något komiskt att det i tid och otid ropas varg efter de små krabaterna är oron väl grundad. Trips är nämligen den typ av ohyra som i särklass är jobbigast att komma i kontakt med. Att bli kvitt eländet när de väl har gjort sig hemmastadda är ingen lek, och i och med att de varken är stora eller för särskilt mycket liv av sig är ett angrepp mycket svårt att upptäcka i tid. De tar sig in både från naturen genom öppna fönster eller snittblommor, eller även som fripassagerare på nyköpta krukväxter. Som grädde på moset har de vingar och kan flyga mellan växterna vilket gör risken för spridning många gånger större. När angreppet är ett faktum är det därför många, mig själv inkluderat, som springer till första bästa soptunna för att bli av med eländet. Men! Vissa växter är ju faktiskt värda att kämpa lite extra för och då gäller det att ha många ess i rockärmen för att kunna ta sig an angreppet på bästa sätt. Tur för oss att det finns mer än ett sätt att tackla de små krypen!

Identifiera trips

Misstänker man att en krukväxt har angripits av trips är det ofta inte skadegörarna man har sett i första hand, utan spåren som de lämnar efter sig. De små krypen är nämligen mycket små – dryga 2mm stora och ser ut som en tjock vandrande pinne med korta ben – och det är mer regel än undantag att man aldrig får syn på dem så länge angreppet är inte är riktigt stort. Skadorna uppstår när tripsen biter tag i bladen och suger ut saften som de livnär sig på. Kännetecken på tips är:

–> Bruna/silvriga områden på bladen där vävnaden är mycket tunn

–> Bruna, korkliknande områden på bladen

–> Gropar och dalar på bladen där vävnaden har hårdnat

–> Blad som vrider sig på märkliga sätt (raka blad som böjer sig inåt t.ex.)

–> Små svarta pluppar på baksidan av bladen

–> Millimeterstora, avlånga “pinnar” i dova färger som vandrar runt på baksidan av bladen

På bilden ser man skadorna från trips men inte själva skadegörarna. Vill man de hur de ser ut får man googla!

En av de knepiga sakerna med trips är att många tecken på angrepp även kan ha andra orsaker än ohyra. Fläckar i bladen kan till exempel uppstå på grund av naturligt bladavfall, torr luft, dålig bevattning, mekaniska skador osv. De enda säkra kännetecknen är att faktiskt se krypen eller deras avföring, men i och med att de är så himla små kan det ta ett tag innan man får syn på dem. Misstänker man ett angrepp men inte är helt hundra kan man börja behandla växten med mjuka metoder. Se lite längre ner i artikeln.

Sätta växten i karantän

Innan vi djupdyker i olika metoder för att bekämpa trips vill jag slå ett slag för att agera preventivt och ställa alla nyanlända växter i karantän så fort de kommer innanför dörren. Det spelar ingen roll om det är en benjaminfikus i naturtrogen storlek eller en trött liten stickling, om traderasäljaren lovat på heder om samvete att det absolut inte under några omständigheter ens finns en teoretiskt chans att det skulle kunna finnas trips på växten du precis budat hem, eller om personen på växtbytet flackat med osäker blick när du frågat om eventuellt inkräktare. I och med deras mikroskopiska storlekar går det aldrig att vara helt säker på att växten är fri från trips.

Låt växten stå avskiljt under de första veckorna efter hemkomsten och kontrollera den noga flera gånger i veckan. Vill du läsa mer om att sätta växter i karantän finns det ett helt inlägg om hur man gör här.

Så bekämpar du trips

Provado

Provado är ett sådant där standardgift som tar kål på det mesta. De vita pinnarna går att köpa i blomster- eller trädgårdsaffärer, alternativt på internet om man inte vill eller orkar ta sig till en sådan. Giftet löses upp när man vattnar växten, sugs upp av rötterna, transporteras ut till bladen och… resten kan man räkna ut själv. Tänk på att Provado är giftigt för alla inblandade, så tvätta händerna noga efter att ha petat på pinnarna. Använd dem inte vid tripsangrepp på ätbara växter eller växter som bär frukter som man tänker äta.

Provado trips

Nyttodjur

Oriusbaggen är ett nyttodjur (alltså en insekt som livnär sig på våra skadegörare) som både fungerar mot vuxna trips och mot deras larver. Ett riktigt bra alternativ mot gifter för både vatten och miljö, men lite läskigt att testa enligt vissa. Ibland krävs det ett flertal insättningar för att få helt bukt på angreppet. Nyttodjur går i stort sett endast att få tag på via internet och bara under våren och sommaren. Skickas de under våra kalla månader riskerar baggarna att frysa ihjäl under transporten. Nyttodjur och Wexthuset är två pålitliga hemsidor som båda har ett stort sortiment av nyttodjur. Vill man läsa mer om du det fungerar rent praktiskt med nyttodjur finns det mer info om det här!

Neemolja

Neemolja är en riktigt bra grej att använda om man inte är helt säker på om ens växt har drabbats av trips eller om det bara är lite torr luft och dålig bevattning som spökar. Oljan går även att använda preventivt för att förebygga ett angrepp på en nyinflyttad växt. Neemoljan utvinns ur neemträdets frökärnor och går att få tag på i välsorterade hälsokostbutiker. Blanda en tesked olja och en halv tesked såpa med en liter ljummet vatten. Spraya sedan bland bladen, stammen, och jorden. Behandlingen kan upprepas någon gång i veckan och behöver inte sköljas av. Om det är kallt hemma hos dig kan oljan ibland stela i flaskan. Värm då bara upp den någon minut mellan händerna eller under rinnande vatten så blir den flytande igen.

Såpavatten

Såpavatten är en annan bra häxblandning som är bra att använda om man är osäker på tripsens vara eller icke-vara. Blandningen består av en dryg halv deciliter grön eller gul såpa som man blandar ut med en liter ljummet vatten. Även här gäller det att spraya hela växten – bladen och jorden och allt. Är det ett angrepp storlek större kan man även blanda ner en matsked med T-röd. Behandlingen går att upprepa någon gång i veckan. Tänk på att inte skölja eller torka av växten när du har sprayat utan låt blandningen torka in. Behandlingen är inte skadlig för växten.

Duscha växterna med vatten

Ingen metod som bekämpar krypen per se, men i och med att de trivs som bäst i torra och varma miljöer kan en dusch då och då få dem att vantrivas och flytta vidare. Ut genom fönstret exempelvis🙃 . Skämt åsido så finns det nog inget vetenskapligt bevis över hur hjälpsamt detta egentligen är. Men ibland kan det kännas bra att bara ha något att göra för att hjälpa växten på en daglig basis!

Amerikanska blomtrips – trips med en tvist

När man pratar om trips stöter man ibland på personer som med gråt i halsen förklarar att deras ovärderliga pelargon som gått i arv i generationer precis fallit offer för amerikanska blomtrips. När alla andra i sällskapet håller hatten framför bröstet och beklagar sorgen förstår nog även den minst grönfingrige av oss att något allvarligt har hänt, men vad är egentligen så himla speciellt med just amerikanska blomtrips?

Jo – amerikanska blomtrips (som går att känna igen på deras randiga bakdel om man tittar på dem under lupp eller zoomar in på en bild) är nämligen resistenta mot våra bekämpningsmedel. Det är alltså ingen vits att använda varken Provado, pyrsol eller andra typer av gifter om det är amerikanarna som har kommit och hälsat på – de kommer inte mer än höja på sprötet och bita vidare på bladen. Vill man inte slänga växten får man gott ta och köpa en påse oriusbaggar och hålla alla fingrar och tår för att oddsen ska vara på ens sida.Då är du fullt utrustad för att ta dig an att angrepp av trips! Har du något annat knep får du gärna dela med dig i kommentarerna.

Upp