Plantbyrån bekämpa trips

Trips på krukväxter: identifiering och bekämpning

SponsorInlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Wexthuset och Odla

Kapitel två i vår följetong om skadegörare har anlänt! Efter ett inledande kapitel om ullöss vänder vi nu på bladet för att kika närmare på en relativt vanlig form av ohyra som i vår tid har blivit något av en ikonisk syndabock, nämligen trips! Har du någon gång surfat runt på olika växtforum har du säkert sett hur de blir anklagade för alla möjliga typer av problem och åkommor. Bruna eller silvriga fläckar på bladen? Trips. Gula områden på bladen? Trips. Blad som faller bort? Trips! Kaktusen som säckade ihop för att den fick för mycket vatten? Trips!! Gjutjärnsgrytan som råkade hamna i diskmaskinen och nu är rostig och dann? Trips!!!!!!

Även om det kan kännas något komiskt att det i tid och otid ropas varg efter de små krabaterna är oron väl grundad. Trips är nämligen den typ av ohyra som i särklass är jobbigast att komma i kontakt med. Att bli kvitt eländet när de väl har gjort sig hemmastadda är ingen lek, och i och med att de varken är stora eller för särskilt mycket liv av sig är ett angrepp mycket svårt att upptäcka i tid. De tar sig in både från naturen genom öppna fönster eller snittblommor, eller även som fripassagerare på nyköpta krukväxter. Som grädde på moset har de vingar och kan flyga mellan växterna vilket gör risken för spridning många gånger större. När angreppet är ett faktum är det därför många, mig själv inkluderat, som springer till första bästa soptunna för att bli av med eländet. Men! Vissa växter är ju faktiskt värda att kämpa lite extra för och då gäller det att ha många ess i rockärmen för att kunna ta sig an angreppet på bästa sätt. Tur för oss att det finns mer än ett sätt att tackla de små krypen!

Identifiera trips

Misstänker man att en krukväxt har angripits av trips är det ofta inte skadegörarna man har sett i första hand, utan spåren som de lämnar efter sig. De små krypen är nämligen mycket små – dryga 2mm stora och ser ut som en tjock vandrande pinne med korta ben – och det är mer regel än undantag att man aldrig får syn på dem så länge angreppet är inte är riktigt stort. Skadorna uppstår när tripsen biter tag i bladen och suger ut saften som de livnär sig på. Kännetecken på tips är:

 • Bruna/silvriga områden på bladen där vävnaden är mycket tunn
 • Bruna, korkliknande områden på bladen
 • Gropar och dalar på bladen där vävnaden har hårdnat
 • Blad som vrider sig på märkliga sätt (raka blad som böjer sig inåt t.ex.)
 • Små svarta pluppar på baksidan av bladen
 • Millimeterstora, avlånga ”pinnar” i dova färger som vandrar runt på baksidan av bladen

På bilden ser man skadorna från trips men inte själva skadegörarna. Vill man de hur de ser ut får man googla!

En av de knepiga sakerna med trips är att många tecken på angrepp även kan ha andra orsaker än ohyra. Fläckar i bladen kan till exempel uppstå på grund av naturligt bladavfall, torr luft, dålig bevattning, mekaniska skador osv. De enda säkra kännetecknen är att faktiskt se krypen eller deras avföring, men i och med att de är så himla små kan det ta ett tag innan man får syn på dem. Misstänker man ett angrepp men inte är helt hundra kan man börja behandla växten med mjuka metoder. Se lite längre ner i artikeln.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sätta växten i karantän

Innan vi djupdyker i olika metoder för att bekämpa trips vill jag slå ett slag för att agera preventivt och ställa alla nyanlända växter i karantän så fort de kommer innanför dörren. Det spelar ingen roll om det är en benjaminfikus i naturtrogen storlek eller en trött liten stickling, om traderasäljaren lovat på heder om samvete att det absolut inte under några omständigheter ens finns en teoretiskt chans att det skulle kunna finnas trips på växten du precis budat hem, eller om personen på växtbytet flackat med osäker blick när du frågat om eventuellt inkräktare. I och med deras mikroskopiska storlekar går det aldrig att vara helt säker på att växten är fri från trips.

Låt växten stå avskiljt under de första veckorna efter hemkomsten och kontrollera den noga flera gånger i veckan. Vill du läsa mer om att sätta växter i karantän finns det ett helt inlägg om hur man gör här.

Så bekämpar du trips

Provado

Provado är ett sådant där standardgift som tar kål på det mesta. De vita pinnarna går att köpa i blomster- eller trädgårdsaffärer, alternativt på internet om man inte vill eller orkar ta sig till en sådan. Giftet löses upp när man vattnar växten, sugs upp av rötterna, transporteras ut till bladen och… resten kan man räkna ut själv. Tänk på att Provado är giftigt för alla inblandade, så tvätta händerna noga efter att ha petat på pinnarna. Använd dem inte vid tripsangrepp på ätbara växter eller växter som bär frukter som man tänker äta.

UPPDATERING: Provado har tyvärr slutat att produceras och uppföljaren Provanto biter inte på trips. Ett bra alternativ är Pyrsol som agerar med samma goda resultat som Provado. Pyrsol kan vara svårt att få tag på i fysiska affärer, men går alltid att köpa här inne hos Granngården.

UPPDATERING 2: Dubbelsuck! Nu är även Pyrsol slutsåld överallt och dessutom bortplockad från många nätbutiker. Tur för oss så finns det ett riktigt bra alternativ till alternativet – nämligen Substrals insektsmedel. Substralen tar, likt Pyrsolen, kål på cirka all form av ohyra som drabbar våra växter (inklusive trips då), och får dubbel tumme upp då den även går att använda på ätbara växter om man pysslar med sådant. Kan även den vara knepig att få tag på, men går att köpa här inne hos Odla för den som är i behov av lite extra förstärkning!

Pyrsol som funkar toppen mot trips

Nyttodjur

Oriusbaggen är ett nyttodjur (alltså en insekt som livnär sig på våra skadegörare) som både fungerar mot vuxna trips och mot deras larver. Ett riktigt bra alternativ mot gifter för både vatten och miljö, men lite läskigt att testa enligt vissa. Ibland krävs det ett flertal insättningar för att få helt bukt på angreppet. Nyttodjur går i stort sett endast att få tag på via internet och bara under våren och sommaren. Skickas de under våra kalla månader riskerar baggarna nämligen att frysa ihjäl under transporten. Finns hos kalas braiga Wexthuset om man är i behov av ett paket eller två!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Såpavatten

Såpavatten är en bra häxblandning som är bra att använda om man är osäker på tripsens vara eller icke-vara. Blandningen består av en dryg halv deciliter grön eller gul såpa som man blandar ut med en liter ljummet vatten. Även här gäller det att spraya hela växten – bladen och jorden och allt. Är det ett angrepp storlek större kan man även blanda ner en matsked med T-röd. Behandlingen går att upprepa någon gång i veckan. Tänk på att inte skölja eller torka av växten när du har sprayat utan låt blandningen torka in. Behandlingen är inte skadlig för växten.

Duscha växterna med vatten

Ingen metod som bekämpar krypen per se, men i och med att de trivs som bäst i torra och varma miljöer kan en dusch då och då få dem att vantrivas och flytta vidare. Ut genom fönstret exempelvis🙃 . Skämt åsido så finns det nog inget vetenskapligt bevis över hur hjälpsamt detta egentligen är. Men ibland kan det kännas bra att bara ha något att göra för att hjälpa växten på en daglig basis!

Amerikanska blomtrips – trips med en tvist

När man pratar om trips stöter man ibland på personer som med gråt i halsen förklarar att deras ovärderliga pelargon som gått i arv i generationer precis fallit offer för amerikanska blomtrips. När alla andra i sällskapet håller hatten framför bröstet och beklagar sorgen förstår nog även den minst grönfingrige av oss att något allvarligt har hänt, men vad är egentligen så himla speciellt med just amerikanska blomtrips?

Jo – amerikanska blomtrips (som går att känna igen på deras randiga bakdel om man tittar på dem under lupp eller zoomar in på en bild) är nämligen resistenta mot våra bekämpningsmedel. Det är alltså ingen vits att använda varken Provado, pyrsol eller andra typer av gifter om det är amerikanarna som har kommit och hälsat på – de kommer inte mer än höja på sprötet och bita vidare på bladen. Vill man inte slänga växten får man gott ta och köpa en påse oriusbaggar och hålla alla fingrar och tår för att oddsen ska vara på ens sida.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Då är du fullt utrustad för att ta dig an att angrepp av trips! Har du något annat knep får du gärna dela med dig i kommentarerna.

 1. Hej! ☺️ Om jag använder provado pinnarna, hur ska jag tänka för att ta hand om min växt eftersom det också tar bort allt det nyttiga?

  Tacksam för svar!
  Julia Frandsen

 2. Hej,

  Känner mig förvirrad angående ”giftpinnarna”.

  Du skriver Provado, men på förpackningen står det Provanto. Samma sak när jag googlar. Hör många prata om Provado, men finner bara Provanto. Samt, är det någon skillnad på Provanto och Provanto Care, pinnarna ser olika ut, långa vita eller beiga korta. Dessutom står det inte på någon utav dessa förpackningar att de faktiskt ska gå att behandla mot trips.

  Hoppas att du kan hjälpa mig att bringa lite klarhet i detta.
  Tack på förhand!

  Vänligen, Sara

  1. Hej Sara!

   Visst är det lite snurrigt alltihop. Produkten som hette Provado och tillverkades av Bayer Garden går inte längre att köpa i butik, utan har ersatts av Protect Gardens Provanto care. Jag vet inte om det handlar om en varumärkesändring, uppköp/försäljning eller något helt annat men pinnarna är i alla fall likvärdiga. Hos vissa återförsäljare står det i produktbeskrivningen att varan tidigare hette Provado.

   Nu har jag inte varit i behov av provado (provanto? 😅) på ett tag, men skulle tippa på att de alvedonliknande tabletterna är en ny version av de smala pinnarna. Däremot verkar det inte vara likvärdiga precis som du säger – provanto alvedon är enligt producenten bara effektiv mot bladlöss och vita flygare, medan provanto lång och smal även tar trips, ullöss och sköldlöss. Ett alternativ till provanto är Substrals 2-i-1 produkt som klart och tydligt hjälper mot trips. Har dock inte testat denna produkt själv så kan inte uttala mig om hur bra den fungerar.

   Allt gott!

   /Sofia

 3. Heej! Jag har ganska nyligen insett att typ alla mina växter har angripits av dessa kryp😭 Vad är effektivast? Funkar sprayen? En kombination av gift och såpavatten? Baggarna låter ju bra men jag vill ju bli av med ohyran så snart som möjligt.
  Mvh person som inte vill kasta alla sina växter🌿

  1. Hej Olivia,

   Åh nej, så tråkigt med trips! Om krypen är många och alla växter är drabbade hade jag nog kört med Pyrsol i första hand – det ger säkrast resultat och är mest effektivt. Funkade toppen när jag hade en angripen philodendron micans här hemma i höstas och är godkänd för just trips. Annars kan du testa oljan + såpvatten, men det brukar ta lite längre tid att verka.

   Håller tummarna för att det löser sig!

   /Sofia

 4. Jag har också trips! Så kul…. har sprayat alla palettblad med pyrsol nu, även de jag inte sett trips på. Behöver jag upprepa behandlingen och när isåfall? Det står ingenting på förpackningen ☹️ Hur kan jag behandla sticklingar i karantän på bästa sätt?

  1. Hej Emelie,

   Så tråkigt att höra att du också har blivit drabbad! Jag brukar behandla växterna två eller tre gånger över en eller två veckor, alltid på kvällen, beroende på storlek på angrepp. Sticklingarna kan också sprayas men behöver nog bara en gång om de står i vatten.

   Lycka till!

   /Sofia

 5. Provanto Care (på bilden i inlägget)
  Tar visst trips. Det står på baksidan av förpackningen.

  Det är dom nya pinnarna (dom korta tjockare) som tydligen inte ska ta trips, men jag har ingen aning om vad som står på baksidan av den frp. För nån sån har jag ej tillgång till.

  1. Hej Nilla,

   Det stämmer bra att de nya Provanto-pinnarna inte längre är registrerade mot trips! Det verkar som att bilden ändrades när jag uppdaterade inlägget, därav förvirringen. Jag fixar det direkt – tack för att du uppmärksammar!

   /Sofia

  1. Hej Christina!

   Jag brukar gå efter instruktionerna på flaskan (finns ofta på baksidan om man lossar på etiketten) och spraya en gång i veckan oavsett vilken typ av ohyra som har angripit växten.

   Lycka till!

   /Sofia

 6. Om en köper baggarna för biologisk bekämpning, vad händer med dem sen? Dör de? Sprider sig? Även om de är nyttodjur vill jag helst inte ha orius-farm i vardagsrummet 🙂

  1. Hej Alice!

   Nyttodjuren dör när födan (alltså ohyran) försvinner, så ingen risk för en orius-farm ivardagsrummet!

   Vänligen,
   Sofia på Plantbyrån

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp