10 sollapare till krukväxter

Söderfönster. Söderfönster! Bästa fönstret för att fylla ett rum med vårsol, sommarvärme och kanske lite höstljus om man har vädret på sin sida. Förmodligen det sämsta fönstret om man gillar krukväxter och allt som har med odling att göra. Stark middagssol och varma dagar gör det svårt för många av våra vanliga krukväxter att ta sig igenom sommaren med livet i behåll. Det kan vara knepigt att inreda ett söderfönster med växter och grönt – men inte omöjligt! Här kommer lite tips på krukväxter som stormtrivs i just söderfönster.

Kaktusar och suckulenter

En given kandidat för söderfönster är ju soldyrkarna själva – kaktusar och suckulenter. 100% obrydda av både stark sol och höga temperaturer, ju mer extremt desto bättre! Finns i alla möjliga olika färger, former och storlekar – tänk aloe vera, paradisträd eller levande stenar. Vill man ha amplar i fönster kan man kika på pendelkaktus, ärta på tråd eller novemberkaktus.

Plantbyrån krukväxter för söderfönster

Kaktus

Medelhavsväxter

Medelhavsväxter, som till exempel oliv- och citronträd, kommer ursprungligen från de solrika delarna av världen och står mer än gärna i söderfönster. Citronträdet är lite extra vackert på våren när den får vackra, vita blommor som doftar gott. Bladen på medelhavsväxter kan dock ibland bli torra så spraya gärna någon gång i veckan med vanligt vatten morgon eller kväll.
Pelargoner

Kanske ingen växt man tänker på i första hand, men pelargoner älskar sol och passar jättebra att ha stående i söderfönster. Blommar gör de i stort sett hela sommaren och finns i en uppsjö av olika färger, vissa har till och med blad som luktar som lavendel! Precis som med kaktusar och suckulenter går pelargoner antingen att ha stående i kruka eller hängande i ampel.

Plantbyrån krukväxter för söderfönster
Pelargon

Svärmorstunga

Växten som klarar allt! Mindre exemplar av svärmorstunga gör sig utmärkt i söderfönster, och agerar dessutom insynsskydd om man bor på bottenplan med fönster mot gatan. Om sommaren verkligen är varm kan bladen blekna någon, ställ den då i ett lite skuggigare läge ett tag så återhämtar den sig snabbt.

Annat som passar i sönderfönster

Andra krukväxter som trivs i söderfönster är till exempel flasklilja, pinnlilja, strandkastanj, ökenros, timjan och rosmarin (som båda är jättefina att stamma upp och ha mer dekorativt!), många hoyor, hibiscus om man kan hålla dem vid liv, orkidéer… Listan kan göras lång.

Plantbyrån krukväxter för söderfönster

Orkidé

 Tips för söderfönster

Gillar man inte de krukväxter som naturligt trivs i söderfönster men ändå vill inreda karmarna med lite grönt går det naturligtvis att lösa på annat sätt:

☀️ Tunna, vita gardiner mellan fönstret och växterna filtrerar ljuset och gör det lättare för lite känsligare växter att trivas.

☀️ Frostad fönsterfilm på den nedre delen av fönstret har samma effekt som de vita gardinerna. Går att köpa i de flesta bygghandelsbutiker och är enkelt att ta av om intresset sinar. Du kan även pensla yoghurt över fönstret och låta det torka in som ett billigare alternativ.

☀️ Annars så struntar man i konventionerna och testar sig fram! Alla växtexemplar är unika och således är vissa mer härdiga än andra. Jag har till exempel haft både spjutbräken och paraplyaralia som har stormtrivts mitt i hettan även om det absolut inte är enligt boken. Palettblad är ett typiskt exempel där vissa exemplar frodas under vissa omständigheter, medan andra inte alls vill vara med. Så kör lite på feeling, möblera runt i fönstret och se vad som funkar! De värsta som kan hända är att krukan får byta plats.
 

Har du tips på andra växter som trivs bra i sönderfönster? Dela gärna med dig i en kommentar här nedan.

Upp