Plantbyrån skötsel alocasia

Alocasia: mini-bambino till Borneo giant

Få växter har blivit en sådan trendraket som alocasian: från att vara helt okänd till att finnas i mer eller mindre allas hem på mindre än ett ögonblick. Inte så konstigt när man tänker efter – de vackra, sköldformade bladen kommer i ett oändligt antal färger, storlekar och mönster. Nog finns det något för alla! Vad som däremot ofta kommer som en överraskning när plantan väl har gjort sig hemmastadd är att alocasia är en riktigt tjurigt släkte som sätter sig på tvären så fort den inte får som den vill. I kombination med en bristande kommunikationsförmåga växter och människor emellan kan det bli skarpt läge om man vill att den ska bli långlivad.

Som tur är går det mesta att lösa med kärlek, tid och lite jävlar anamma. En bra sak att ha i åtanke är att alocasian ursprungligen kommer från sydost-asien: ledorden för att få en fin, välmående växt är alltså fukt, filtrerat ljus och åter fukt. Klarar sig inte växten efter första försöket – på´t igen bara! Med lite erfarenhet lär du dig snabbt att läsa av växtens signaler och får en långvarig plantkompis.

Så sköter du om din alocasia

🌱 När du kommer hem med din nya alocasia är det bra att börja med att skola om den. Plantera i vanlig blomjord uppblandat med ett dränerande och fukthållande substrat (perlite eller pimpsten till exempel) och vattna. Slokar den de första dagarna är det helt normalt – det tar alltid lite tid att komma till rätta när man precis har flyttat!

🏡 Det är bra att plantera om alocasior vart eller vartannat år när våren kommer. Tillför en ny, fräsch jordblandning (30-40% dränerande substrat och resten blomjord) och byt ut krukan om rötterna börjar få det trångt.

☀️ Alocasia är en riktigt känslig växt som absolut inte vill stå i direkt eller starkt solljus. Samtidigt vill den inte stå för mörkt för att trivas. En bit in ett ljust rum eller bakom gardinen i en fönsterkarm brukar bli bra.




💧 Mycket vatten var det här! Under våra varma månader vill alocasior ha massa vatten och aldrig riktigt torka ut. Under vintern ska man inte vattna lika ofta i och med att tillväxten inte är lika stor. Alocasior vill även ha en massa fukt på bladen för att må bra. En luftfuktare i närheten skapar de allra bästa förutsättningarna, annars går det fint att spraya bladen ett par gånger i veckan. Man kan även ta med sig växten in i badrummet om man är riktigt ambitiös!.

🍴 Precis som de flesta andra växter vill alocasior ha mycket näring på sommaren och mindre under vintern. En dos var eller varannan vecka under tillväxtperioden mars-september och sedan någon gång då och då under vintermånaderna så blir den nöjd och glad. Om du har köpt en mini-alocasia är det bäst att vänta tills den blir större med näring – får den i sig en för hög dos dör den på två röda.

Skötsel alocasia brännskada Platbyrån
Blad med brännskador

Ta sticklingar på en alocasia

Du kan föröka alocasior genom…

Rotdelning: Alocasior har inte möjlighet att skapa rötter om man klipper ner ett blad. Istället förökar de sig genom att skapa nya rotknölar i jorden som så småningom blir till små nya plantbebisar. Ser du nya skott sticka upp ur jorden kan du ta upp växten ur krukan, lossa på jorden och sära på växterna med hjälp av en vass kniv. Plantera om det nya skottet i en liten kruka och vattna.

Vanliga frågor

Är alocasia giftig?

Alocasior är inte giftiga för oss människor, däremot är växtsaften irriterande och huden bli irriterad. För katter är alocasior giftig så håll krukan utom räckhåll om du har en misse där hemma.

Är det sant att alocasior har känsliga blad som gulnar och dör om rör vid dem?

Nej, det är en seglivad myt. Det är fritt fram att peta, pilla och röra på bladen så mycket man vill. Däremot är alocasior känsliga växter som snabbt gulnar vid över/underbevattning.




Polly, amazonica eller bambino – vad är det jag äger?

Same same but different! Amazonica är en hybrid (alltså en korsning mellan två vilda växter) och är den största av alla tre. Polly är en mutation av amazonica som är mindre i storleken. Bambino är en mutation av polly med snäva, långa blad utan krus på kanterna. Alltså: stora tjocka blad är en amazonica, mindre men fortfarande tjocka blad är en polly och smala raka blad är en bambino.

Går det att ta fröer på min alocasia när den blommar?

Det går säkert, men hur man gör får man leta efter någon annanstans 🙃 .

Skötsel alocasia Plantbyrån
Alocasia som blommar

Min alocasia får en massa gula blad, vad ska jag göra?!

Gula blad tyder oftast på att växten har fått för mycket eller för lite vatten. Se till att jorden är dränerande och aldrig torkar ut. Alternativt kan det vara tecken på övergödning – en måttlig dos var eller varannan vecka på sommaren men inte mer än så!

Jag hittade en massa små runda knölar i jorden vid omplantering, vad är de?

Framtida små alocasior! Plantera dem i små krukor och håll varmt och fuktigt så får de snart små små blad! 🌱

Alla bladen på min alocasia har gulnat och dött – är det slutet?

Behöver inte vara – klipp ner alla bladen och låt rotknölarna stå ett tag. Vattna lite mindre än vanligt och se om nya blad kommer upp. Om knölarna är friska tar den sig ofta igen inom ett par veckor 💪 .

Länkar och sånt

Planet Alocasia – Colocasia – Xanthosoma är en stor Facebook-grupp med massa kunnigt folk

Giftinformationscentralen skriver om alocasia

  1. Tack för mycket nyttig information angående alocasia! Jag har nyss skaffat min första och är lite nervös för att den ska börja må dåligt eftersom jag hört att den kan vara en riktig diva!

    Nu till min fråga – alocasia ska ju verkligen inte stå i direkt solljus, men vill ju samtidigt inte stå för mörkt. Jag har nu ställt den och en monstera på en hylla inne i rummet precis bredvid min luftfuktare, och har en växtlampa riktad mot dem (10 W från ikea). Tror du att det är någon risk för att alocasian och monsteran får brända blad av detta? Är det bra för dem med växtlampa nu till vintern? Och luftfuktaren gör ju bladen fuktiga, blir de mer känsliga för lampan då? Förlåt för många frågor på samma gång men vill ju så gärna lyckas med mina små nya plantkompisar 🙂

    Tack på förhand!
    /Malin

    1. Hej Malin,

      Så kul med en ny alocasia! Extra växtbelysning är definitivt att rekommendera nu under vintern, speciellt om man vill att plantorna ska förbli fina och inte tappa en massa blad. Så länge lampan hänger på rimligt avstånd från bladen (30-40cm typ) är det ingen risk för brännskada oavsett om det står en luftfuktare bredvid eller inte. Däremot tycker jag att du gott kan kika på en något starkare variant då växter vill ha minst 50W per kvadratmeter enligt forskningen på SLU. Jag har skrivit ingående om ämnet här om du vill läsa mer 🙂

      /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp