Topp tre skäl till att ha amplar: 1) Man kan ha fler krukväxter 2) Man kan ha växter på annars omöjliga platser och 3) Man får ett skäl till att införskaffa fler krukväxter. Behöver jag säga mer? Trodde inte det. Då kör vi på en lista! 10 växter att ha i ampel.
Ampellilja (chlorophytum comosum)
Jag tänker att vi börjar med en riktig klassiker, nämligen ampelliljan! Finns på cirka alla svenska kontor? Och i många hem för den delen. Lättskött växt som ynglar av sig av bara den. En riktig toppenväxt med andra ord! Gillar soligt till halvskuggigt läge (men utan för mycket direkt solljus) och vill vattnas ofta.
Pilea Glauca
Pilea glauca (verkar inte finnas någon svenskt tilltalsnamn så vi kallar den för det) tillhör samma familj som elefantörat vilket man kan se på bladen: små runda plättar som växer i klasar på en roströd tunn stam. Täcker först toppen av krukan som ett lock och växer sig sedan sakta nedåt. Soligt till halvskuggigt läge (helst ej för mycket direkt solljus). Vattna när jorden känns torr.
Skvallerreva (Tradescantia fluminensis)
En av mina personliga favoriter! Likt Pilea Glauca täcker den först krukan för att sedan växa nedåt. Finns i lite olika färgkombinationer och passar perfekt för att ha i ampel. Vill bo lite halvskuggigt och få vatten relativt ofta..
Monkey mask (monstera adansonii)
Ses oftast stående i fönsterkarmar men monkey masken gör sig även bra i ampel! Om den inte guidas kommer den att växa neråt, men binder man upp den kommer den att klättra mot taket. Tänker att det skulle bli så himla vackert att låta den växa upp runt fönsterkarmen eller gardinstången. Gillar halvskuggigt läge så i till exempel norrfönster. Vattna när jorden känns torr. Spraya gärna bladen någon gång i veckan, speciellt på vinterhalvåret.
Hjärtporslinsblomma (hoya kerrii)
Riktigt gullig växt med tjocka, hjärtformade blad! Perfekt gå-bort present, eller att ge bort till någon hjärtat slår ett extra slag för. Obs på att den växter långsamt så man får ta fram det stora tålamodet om det är långa rankor som önskas. Gillar sol (men inte för stark), och vill bli vattnad regelbundet.
Pendelkaktus (Rhipsalis)
Rhipsalis är ett kaktussläkte utan taggar som växer nedåt i långa, tunna spröt – lite som ett jättelikt grönt vattenfall. Vanligast är det att få tag i en korallkaktus (Rhipsalis baccifera), men det finns många andra arter där ute om man skulle vilja påbörja en samling. Till skillnad från många andra kaktusar vill pendelkaktusar stå utan direkt solljus och inte torka ut – håll koll på jorden och när den börjar kännas torr.
Allting på tråd
Växter på tråd är som gjorda för att bo i amplar. Hjärta på tråd, ärta på tråd och plättar i luften (inte en officiell “på tråd” en växer på ett liknande sätt så det fick vara med här) är relativt lätta att få tag på och trivs alla i relativt soligt läge. Har man rikligt med tur man kan även stöta på tårar på tråd, banan på tråd, mynt på tråd eller delfiner på tråd (jo det är sant, jag lovar! Googla så får du se!).
Kannranka
Ett litet wildcard här på listan, men hur häftigt är det inte att ha en köttätande växt hängandes i fönstret? Kräver en extremt dränerande jord så inte den enklaste växten att sköta om, men väl värt ett försök. Vatten i stora mängder året om. Många soltimmar under sommaren och vinterdvala runt november – mars.
Murgröna (Hedera helix)
Riktigt bra nybörjarväxt, frodas lika bra inne som ute. Precis som monkey masken kan den antingen hänga nedåt eller klättra upp i fönsterkarmen /gardinstången. Gillar soligt läge och fuktig jord. Obs på att murgrönan är lite av en spinnmagnet så kolla gärna bladen regelbundet i preventivt syfte.
Bubblare
Även om det inte är lika vanligt så går det självklart bra att hänga ett fat i botten av ampel att ställa mindre krukor på, istället för att hänga upp själva krukan. Riktigt snyggt sätt att ha växter som växer uppåt hängandes i fönstret! Jag tänker pelargoner, oxalis, elefantöron eller sticklingar. Har man möjlighet att ha amplar i köket är det en ypperlig plats för örter, chiliplantor eller mindre grönsaksväxter.