Det här med att välja kruka är en djungel! Så många fina att välja mellan, så lite plats i fönsterkarmen. Man kan lätt få en släng av ”villhöver-ångest” när man går runt bland hyllorna och omsorgsfullt försöker välja ut ett exemplar att ta med sig hem. För att inte tala om när man en sen kväll ramlar in på kurerade hemsidor som endast säljer moderna krukor av olika former och slag. Men för att växten ska trivas och må bra krävs det inte bara att krukan är vacker, den måste även vara i rätt material och storlek. Och och så har vi ju också den eviga debatten om innerkrukans varande eller icke-varande.
Terracotta, plast eller metall
När jag ska köpa nya krukor brukar jag börja med att välja material. Spatserar man runt i krukavdelningen i en blomsterbutik kan man snabbt konstatera att krukor kommer i en uppsjö av olika material – glas, keramik, metall osv. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till valet av material, men vissa växter vill hellre bo i vissa krukor än i andra. Ska man välja kruka till en specifik växt kan det alltså vara bra att ha materialet i åtanke. Den avgörande faktorn är huruvida krukan absorberar vatten eller inte, och här kan vi genom en grov generalisering dela upp krukorna i två olika kategorier: terrakotta och alla di andra.
Den italienska terrakottakrukan är något av en ikon inom krukvärlden med sin fina, varma orangea ton och sträva yttre. Till skillnad från de flesta andra krukor är materialet poröst, vilket betyder att de suger åt sig vatten som sedan avdunstas. På vilket sätt påverkar det växten? Jo, i och med att krukan suger åt sig vattnet från jorden torkar den ut snabbare, vilket inte uppskattas av växter som alltid vill ha det fuktigt om fötterna. Det är alltså bra att undvika att ha växter som till exempel köttätande växter eller bräken i just terrakotta. Tänk på att du ska dränka terrakottakrukan i vatten i någon timme innan du fyller den med ny jord vid omplantering för att den inte ska suga ut den befintliga fukten ur jorden. Pluspoäng delas även ut till just terrakotta då materialet får en sådan vacker patina med åren. Vill man inte vänta går det faktiskt fuska lite och skynda på processen med till exempel filmjölk, men mer om det i ett annat inlägg.
Krukor i andra material, som plast eller metall, suger inte åt sig vatten på samma sätt och passar därmed bra till alla tänkbara växter. Håll bara koll på att inte vattna för mycket åt gången så att inte rötterna står i blöt för länge. Två andra detaljer som kan vara bra att ha i bakhuvudet är att krukor i metall helst inte ska stå i söderfönster under sommaren i och med att de leder värme och värmer upp rötterna/jorden till höga temperaturer, samt att glaskrukor helst inte ska stå i soligt läge då rötterna som ligger ytterst mot krukan lätt kan få brännskador.
Size matters when it comes to krukor
När du har valt ut rätt material till din kruka är det dags att kika på storleken. Jag tycker att man ofta intuitivt gör rätt val när det det kommer till att välja storlek på krukan – en stickling som växer i ett oljefat ser ju lika tokigt ut som en fullvuxen fikus planterad i en kruka i fönsterstorlek. Det viktiga är att rötterna får plats i krukan utan att man behöver trycka ner dem, och att de har några centimeter till godo på varje sida för att växa sig större. Mer än så ska det helst inte vara för att växten inte ska stå i blöt för länge och riskera att få rötskador på rötterna. Proportionsmässigt tycker jag att det blir snyggast om växten är minst dubbelt så hög som krukan, men det är en ren smaksak.
Om du ska välja kruka för omplantering och är osäker på vilken storlek som blir bäst brukar man säga att den nya krukan ska vara runt 20% större än den gamla för att ge plats åt de nya rötterna att växa sig stora och starka.
Innerkruka
När innerkrukor kommer på tal inom växtvärlden kan de gå livligt till. Det är lite som att vårt community blir uppdelad i två grupper – team innerkruka och team ytterkruka.
Beroende på hur gröna fingrar man har kan det vara bra att inte plantera växten direkt i ytterkrukan. Att ha en innerkruka är nämligen en stor hjälp på traven om man inte vet exakt hur mycket vatten växten vill ha när man vattnar – då kan man helt enkelt lyfta upp innerkrukan och låta vattnet rinna ut. På så sätt riskerar du inte att ha vatten liggandes i botten som får rötterna att ruttna. Utöver att vara till stor hjälp när det kommer till bevattning är innerkrukan även händig när man ska plantera om. Om växten är planterad direkt i ytterkrukan kan rötterna bli ett med innerväggen och man tvingas att ta till kniven för att få loss rötterna. Med en innerkruka räcker det att trycka lite lätt på plasten så kommer växten med rötter och allt ut lätt som en plätt.
Varför vill man då inte ha en innerkruka, med alla dessa fördelar? Tja, ofta handlar det om estetiska skäl – en innerkruka är inte alltid det snyggaste som finns, speciellt om man har lagt ner lite pengar på både ytterkruka och växt. Man får helt enkelt avgöra själv om man känner sig mogen nog i rollen som plantmamma eller plantpappa för att klara sig utan innerkrukan. Känner man starkt emot innerkrukor men inte är helt hundra på vattningen kan man kompromissa genom att köpa en ytterkruka med hål i botten. Tips tips!