Tänk dig följande: du kommer in genom dörren efter en lång dag på jobbet. Tar av dig jackan och skorna, pussar lite på sambon, klappar kanske på hunden. Häller upp en öl och sätter på pastavattnet. Under tiden du väntar på att maten ska bli färdig går du och tittar till växterna. Ger var och en lite uppmärksamhet när det plötsligt isar till i ryggraden. Skymtade du inte ett litet vitt nystan där bakom bladet? Adrenalinet kliar i blodet medan du kollar lite närmre – jo fan, visst är det en ullus mitt öga skådar? Tar en bild och ber om råd på fejjan. Domen faller efter bara några minuter – hemfridsbrott av värsta slag i en laglös värld där du varken har rätt till uppgörelse eller skadestånd. Du tar fram såpvattnet och dränker kräken för glatta livet. Ordet nyttodjur finns någonstans i bakhuvudet men vem tänker på det när ögonstenen står framför dödens dörr?
Efter två veckors gediget sprayande är fanskapet kvar. En ångestfylld tur ner till soprummet senare är den forna familjemedlemmen ett minne blott. Ridå.
Nyttodjur, vad är det?
Fast vänta, visst hade det funnits ett annat sätt? Vad gör man om man varken vill ta till eldsprutan eller traditionella bekämpningsmedel? Jo, då kallar man på nyttodjuren – en slags biologisk bekämpning mot ohyran på våra krukväxter. Eko, reko och helt naturligt!
Precis som namnet indikerar är nyttodjur ett djur som är till nytta för oss människor genom att vara en naturlig fiende för våra skadegörare. Ett riktigt skolboksexempel på nyttodjur som de flesta känner till är nyckelpigan som äter upp lössen på växterna ute i trädgården. Även om man rent teoretiskt hade kunnat plocka på sig en handfull röda skalbaggar och placera ut dem på växterna där hemma känns det inte helt 100 att riskera att vakna mitt i natten med en piga på näsan. Därför använder man istället speciella nyttodjur när det kommer till krukväxter. Dessa är i regel mycket små (ibland så små att de inte syns) och livnär sig på ohyrans ägg, alternativt på de vuxna exemplaren. När maten är slut och ohyran är väck så dör nyttodjuren.
Oriusbaggar, nematoder eller rovkvalster
Det finns nyttodjur mot de flesta av våra vanliga skadegörare, oavsett om de huserar i jorden eller på bladen. Vissa, som till exempel nematoderna mot sorgmygg, är många redan bekanta med utan att veta att det är ett nyttodjur. Andra, som rovkvalstret eller parasitstekeln, kommer man bara i kontakt med om man verkligen djupdyker i ämnet, eller har en riktigt åtråvärd växt man vill rädda från ohyrans klor till varje pris. Nyttodjur som man använder vid ohyra på krukväxter är följande:
🌱 Nematoder mot sorgmygg
Nematoder är mikroskopiska små maskar som äter upp sorgmyggens ägg. När inga nya mygglarver kläcks försvinner så småningom invasionen. Nematoderna kommer i en geléaktig lösning som man blandar upp med vatten och häller i alla krukor i hemmet – oavsett om man har sett sorgmygg där eller inte. Behandlingen kombineras med klisterfällor eller häxblandningar (honung, diskmedel, vinäger och vatten) som tar hand om de vuxna flugorna. Nematoder finns att köpa i utvalda växt- och blomsterbutiker under namnet Nemablom.
🌱Oriusbaggar mot trips, spinn och löss
Oriusbaggen är en liten, liten svartbrun krabat som man främst använder för att bekämpa trips. De vuxna insekterna livnär sig både på vuxna trips och deras larver. Levereras ofta i en liten plasttub som läggs vid plantan. Baggarna kommer att leta sig upp i växten och börja mumsa på tripsen. Oriusbaggar kan även användas vid angrepp av spinn och olika sorters löss.
🌱Spinnrovkvalster mot spinn
Spinnrovkvalstret är en millimeter stor rödbrun spindel som äter spinn. Precis som oriusbaggarna kommer spinnrovkvalstret oftast i en liten plastbehållare med något typ av substrat. Man portionerar ut flaskans innehåll på ovansidan av bladen och då börjar jakten! Har man torr luft inomhus kan man med fördel hålla växten lite fuktig – det hjälper spinnrovkvalsterna att göra deras jobb. Obs på att det finns olika typer av rovkvalster mot olika typer av ohyra, så var noga med att det blir rätt när du handlar.
🌱Ullus-nyckelpigan mot ullöss
Back to basics – en nyckelpiga vars kostcirkel enbart består av ullöss. Kommer även den i en plastbehållare med substrat som man häller ut på bladen intill ullössen. Nyckelpigan äter sedan upp ullössen och deras ägg. I och med att de kan flyga är det bra att slå in den drabbade växten i något typ av genomskinligt tyg eller liknande.
🌱 Mjöllusparasitstekeln mot mjöllöss/vita flygare
Knepigt namn var det här! Man köper dem i puppstadium och larverna kläcks inom ett par dagar. Mjöllusparasitstekeln lägger ägg i mjöllössens (eller de vita flygarnas) larver och hämmar därmed förökningen. Groteskt och skräckfilmsartat men effektivt. För att även ta kål på de vuxna flygarna är det bra att spraya växten regelbundet med såpvatten (1 del grön- eller gulsåpa och 10 delar vatten).
Att använda nyttodjur
I och med att vi pratar om i högsta grad levande varelser är det viktigt att det inte är för kallt när man använder dem – därför är det inte rekommenderat att bekämpa ohyran med nyttodjur på dåligt isolerade balkonger under vintern till exempel. Det kan även vara svårt att få tag på nyttodjur när temperaturen dalar då risken är stor att de fryser ihjäl under leveransen. Två bra ställen att vända sig till om man vill läsa mer om ett specifikt nyttodjur eller köpa ett kryp eller två är Wexthuset och Nyttodjur.
Då nyttodjur inte är ett lika tvärsäkert sätt att få bukt med skadedjuren på som kemiska bekämpningsmedel (igen, det är i högsta grad levande varelser vi pratar om) kan det ibland krävas två behandlingstillfällen för att bli kvitt all ohyra. Det händer till exempel att nyttodjuren blir förvirrade och springer iväg till en annan växt. Därför är det viktigt att läsa instruktionerna noga innan man sätter ut krypen på växterna för att få ett så bra resultat som möjligt. Tänk även på att inte använda nyttodjur samtidigt som du använder traditionella bekämpningsmedel. Kemikalierna gör ingen skillnad på gott och ont utan tar kål på allt som kommer i deras väg.
Nyttodjur istället för bekämpningsmedel
Nu tänker du kanske: ”Men hallå, varför ska jag göra mig till och beställa obskyra (och hutlöst dyra!) småkryp på internet, när jag istället kan ta bilen och köpa en laddning Provanto-pinnar på Plantagen?”
Det finns flera skäl. Resistensuppbyggnad är ett – ju mer kemikalierna används, desto större chans att krypen muterar och blir immuna. Lite som problemet vi har med antibiotika! Ett annat är att man har fått ett angrepp på paprikaplantan i köksfönstret och inte är så pepp på att få i sig en massa skit, eller att man har växterna ute på balkongen och inte vill att cirka alla andra bra småkryp som lever där ska dö på kuppen. Ett tredje är att isarna smälter, Amazonas brinner och tokiga gubbar sitter vid makten. Att göra ett bra, medvetet val kan stilla klimat- och apokalypsångesten som många bär på, i alla fall för en stund. Eller bara för att det är kul att testa något nytt! Oavsett så är det bra att veta att alternativet finns. Själv säger jag heja nyttodjuren, hoppas att vi aldrig behöver träffas igen!
Det här inlägget är del tre i Plantbyråns serie om skadedjur och ohyra. För att läsa mer, klicka på länken:
Del 1: Tre knep för att undvika växter med sjukdom eller ohyra