Det må vara ett starkt påstående, men det är så sant som det är sagt. Ampelliljan är nog det närmaste en odödlig krukväxt vi har. Likt hummern som enligt sägnen aldrig lägger hatten på hyllan av naturliga orsaker så är det snudd på omöjligt att ta kål på en ampellilja, oavsett hur mycket man än försöker. Stekhet augustisol på första parkett i fönsterkarmen? Börjar inte ens svettas. Bortglömd i en beckmörk garderob? Nemas problemas. Tre månaders torka följt av två veckors översvämning? Fixar’t. Utskickad i yttre rymden utan vare sig skyddsdräkt, koldioxidtub eller solglasögon? Bring it on säger jag bara!!!
Ampelliljan är alltså något av ett riktigt kap – speciellt för alla nybörjare som fortfarande känner sig lite tveksamma på hur, när och var växter ska skötas om. Den är vacker, ståtlig och passar lika bra ståendes i fönsterkarmen som den gör hängandes i en ampel. Finns garanterat i överflöd på alla sticklingsbyten, oavsett ort eller plats. Dessutom ynglar den av sig på tre röda och är därmed en oändlig källa till gå-bort-presenter. Om inte det låter som en riktig pangväxt så säg!
Så sköter du om din ampellilja
🌱 Hemkomst
Precis som alla andra växter är det bra att plantera om ampelliljor när de första kommer hem. Inte bara för att man ska vara säker på att den kommer spendera resten av säsongen i frisk och väl dränerande jord, utan även för att dubbelkolla att man inte har köpt grisen i säcken. Stöter man på rotröta, ohyra eller andra otrevligheter nere i mörkret är det raka vägen tillbaka till butiken som gäller för att byta ut växten. Vanlig blom- eller planteringsjord fungerar utmärkt, gärna uppblandad med lite perlite eller pimpsten för att förbättra strukturen. Vattna och ställ sedan växten lite avskiljt i någon vecka eller så för att undvika spridning av eventuell ohyra.
🏡 Omplantering
Ampelliljor vill gärna bli omplanterade en gång om året – allra helst på våren när solen återvänder och bladproduktionen sätter igång igen. Byt ut all jord och eventuellt det dränerande substratet om man har använt perlite eller vermiculite. Pimpsten kan sköljas av och återanvändas. Vattna ordentligt och ställ soligt så att växten kan återhämta sig. Har man aldrig planterat om en växt och känner sig osäker finns det en guide över hur man gör det här. Om rötterna har börjat snurra sig runt varandra kan man byta ut krukan mot en modell större. En uppgradering på dryga 15% brukar bli bra.
☀️ Placering
Beroende på hur man vill att ens ampellilja ska se ut kan man antingen placera den soligt och varmt eller lite mindre soligt och lite mindre varmt. Ampelliljor är nämligen små kameleonter som skiftar färg efter rådande läge: står den ljust får bladen en blek och mjölkaktig färg, medan en mörkare placering får dem att bli frodigt gröna som en riktigt välvattnad gräsmatta. Under vinterhalvåret klarar sig ampelliljan riktigt bra i ett soligt fönster och behöver varken extra belysning eller en svalare övervintring för att trivas och må bra.
💧 Vattna
Precis som med placeringen är ampelliljor ganska så förlåtande när det kommer till bevattningen. En bra tumregel är att man ska vattna den när jorden har torkat upp men inte torkat ut. Vet man inte när det är så kan man alltid ta till fingerknepet – kör ner ett finger eller två ett par centimeter ner i krukan och känn efter. Torrt? Då är det dax att vattna. Blött? Vänta ett par dagar till och se hur läget är då. Man kan även skaffa sig en fuktmätare som talar om för en hur det ligger till. Mer in det i det här inlägget. Skulle man vattna lite fel någon då och då så gör det inget! Ampelliljor är starka och klarar det mesta.
🍴 Näring
Ampelliljan är ganska så standard när det kommer till näring: var eller varannan vecka under tillväxtperioden mars-oktober, och någon gång då och då under resten av året. Flytande eller fast form beställer man helt själv!
Ta sticklingar på en ampellilja
Du tar sticklingar på din ampellilja genom…
Rotskott: Det första sättet att föröka en ampellilja på är genom att dela växten nere vid rötterna. Inspekterar man växtens nedre delar lite noggrant kan man se att bladen inte kommer upp från en enda stam, utan snarare från många olika ”armar” . I alla fall den inte är purfärsk! Armen som ska bli stickling klipps helt enkelt bort from moderplantan ett par centimeter ner i jorden och rotas sedan i jord eller vatten. Vill man så kan man klippa ner flera armar samtidigt och plantera på ett och samma ställe för att få en lite fylligare växt från start.

Spindelbebisar: När ampelliljorna blir äldre och blommar så bildas det små miniväxter i änden av blomsterspröten, även kallade spindelbebisar. Skotten är väldigt fina och dekorativa där de hänger, men drar det allt för mycket i sticklingstarmen så kan man klippa ner dem en bit upp på sprötet och rota dem i jord eller vatten. Även här kan man samplantera flera spindlar i samma kruka för att växten ska se så liten och ensam ut.
Vanliga frågor
Är ampellilja giftigt för människor eller katter och hundar?
Ampellilja är ofarlig för alla inblandade enligt giftinformationscentralen.
Varför får min ampellilja torra ändar på bladen?
För torr luft där växten står, alternativt ojämn vattning. Inget som skadar egentligen – tycker man att det stör man man bara klippa bort toppen. Vill man istället åtgärda orsaken till torkan kan man antingen spraya växten med vanligt kranvatten någon gång om dagen, eller klicka hem en luftfuktare som gör jobbet åt den. Plus bli lite bättre på att vattna såklart.

Kan min ampellilja blomma?
Absolut! En välmående och lite äldre ampellilja blommar hej vilt med vackra, stjärnformade blommor på långa spröt som sedan blir till spindelbebisar. Växten behöver inte övervintra på något speciellt sätt för att det ska fungera.
Varför får min ampellilja gula blad?
Åh, den eviga frågan. Svårt att säga utan att veta hur växten sköts om, men för det mesta handlar det antingen om för mycket vatten, för lite vatten eller näringsbrist. Se över hur du sköter om växter efter instruktionerna ovan så blir det säkert bra!
Kan… kan jag slänga bebisarna utan att få dåligt samvete?
JAAA!!!! Herregud, annars hade ju både en själv och hela släkten drunknat i ampelhavet för länge sedan.
Har du några egna tips för att få en ampellilja att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!