Fuktmätare för krukväxter

Så använder du en fuktmätare för krukväxter

SponsoredDjungelrummet

Alltså – det här med att vattna krukväxterna. Så simpelt i teorin, så svårt i praktiken. Ger man inte för mycket vatten så ger man för lite. Vattnar man inte för sällan så vattnar man för ofta. Man ska ha koll på vilka växter som är törstigare än de andra, om växten står i norr eller sönder, och vilka som inte vill dricka alls under vintervilan. Och så har vi såklart kaktusarna som alltid lyckas hänga upp skylten, oavsett hur lite man än vattnar. Inte lätt att få till! Men vet du, det finns faktiskt hjälp att få – till och med för alla oss som gång på gång lyckas vara lite för för tunga på handen (eller för lätta för den delen) när vi vattnar. I samarbete med Djungelrummet ska vi nämligen prata om en finurlig liten grej som underlättar vardagen när det kommer till just vattningen. Djungelrummet är en svensk onlinebutik som säljer fantastiskt vackra växter av alla möjliga sorter och slag, och den finurliga lilla grejen är inget mindre än en fuktmätare.

Vad är en fuktmätare?

Så vad är det för mätare vi har att göra med? Tittar man på namnet så är det enkelt att gissa: en analog liten sak som hjälper alla krukväxtinnehavare att veta när det är dags att vattna plantorna. Om inte det låter bra så säg! Rent tekniskt fungerar den genom att skaftet mäter de elektriska spänningsskillnaderna i vattnet som befinner sig i jorden. En förenklad förklaring såklart, men typ så. Ju mer vatten som finns i jorden desto större spänning, vilket får nålen att flyga till höger på mätaren. Om jorden å andra sidan är väldigt torr uppmäts mindre spänningar och nålen stannar åt vänster. Det behövs alltså inga batterier för att använda en fuktmätare. Praktiskt, billigt och bra.

Fuktmätare krukväxter
En fuktmätare från Djungelrummet

När kan jag använda den?

En fuktmätare går att använda i alla olika typer av miljöer och med alla slags krukväxter. Däremot är den inte tillförlitlig i alla sorters jord. Om jorden inte är tillräckligt vattenhållande, alltså om den till stor del är uppblandad med ett annat substrat som bark eller sand, kan fuktmätaren inte läsa av spänningsskillnaderna ordentligt och riskerar att visa upp ett felaktigt resultat. Allra bäst fungerar den hos växter som enbart står i blomjord, eller jord uppblandad med en mindre mängd dränerande substrat. Växter som enbart eller nästan enbart bor på annat sätt är bäst att fuktighetstesta med andra medel.

Driver man upp en djungel på altanen eller på balkongen så går det jättebra att använda fuktmätaren även där. Förutsättningen för att få ett bra resultat är den samma som för inneväxterna: de måste vara planterade i vanlig jord utan allt för mycket dränerande substrat. Den går säkert att använda ute i trädgården också, men vill man vara hundra på det så får man fråga någon annan!




Hur använder man en fuktmätare?

Precis så som man tror att man ska använda den! Stoppa ner metallskaftet i jorden, drygt hälften till två tredjedelar ner i krukan för att vara mer exakt. Efter några spänningsfyllda sekunder kommer nålen att vackla till och röra sig till rätt mätvärde. När den stannar upp har den mätt klart – blött, torrt eller lagom – och vips så vet man på pricken hur törstig (eller icke-törstig) växten är. På bilden nedan har jag mätt jorden på min gullranka, som även den kommer från Djungelrummet. Nålen visar ”torrt – 2/10” vilket betyder att det är hög tid att vattna.

Använda fuktmätare på krukväxter.
Fuktmätare hos en gullranka

När man är klar med mätaren är det viktigt att inte låta den sitta i krukan utan att torka av den och förvara den på en torr plats. Annars riskerar skaftet att oxideras, och då kan den inte läsa av värdet som den ska. Sitter du med en redan oxiderad fuktmätare går det att lösa genom att skrubba toppen med en hård tvättsvamp.




Vart ska nålen peka?

Beror på! Alla växter gillar inte samma miljöer, och därför finns det inget standardmått som går att använda på alla plantor i samlingen. Tumregler finns det dock gott om! Gör man en jättegrov generalisering kan man säga att det finns fyra olika kategorier av växter:

  • De som vill bada i vatten (mossor osv). Här hittar vi inte speciellt många krukväxter.
  • De som alltid vill ha lite fuktig jord (ormbunkar, alocasior, kalateor osv).
  • De som vill torka upp men inte torka ut (palettblad, pelargoner, monsteror, fikusar, peperomior osv).
  • Och så de som mest vill ha det torrt om fötterna (suckulenter, kaktusar).

Ingen krukväxt vill bo i en sumpmark, så pekar nålen på ”blöt” (8-10) så är det tillfälligt vattningsförbud som gäller. Växter i kategori två som alltid vill ha det lite fuktig i jorden är lämpliga att vattna när nålen står runt grön sexa. Torka-upp-men-inte-torka-ut-gänget kör på grön femma eller fyra, medans de flesta kaktusar och suckulenter (som enbart står i jord – kom ihåg!) nöjer sig med att hänga ganska länge i den röda zonen. Med det sagt är detta bara generella riktlinjer. Vill man göra fuktmätaren till en trogen följeslagare rekommenderar jag att man tillsammans med växten kommer fram till vad som passar. För det mesta är det inte ens världens undergång för våra allra kinkigaste växter om det blir lite för blött eller lite får torrt någon dag.

Hartassbräken som snart behöver vattnas!

Funkmätaren som har använts i inlägget går att köpa här.

Gullrankan går att köpa här.

Hartassbräknet går att köpa här.

Brukar du använda fuktmätare? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp