Bladglans neemolja

Använd neemolja som bladglans för krukväxter

SponsorInlägget innehåller reklam i form av en annonslänk till Jordklok

Som en liten fortsättning på det tidigare inlägget om neemolja tänkte jag att vi idag ska kika närmare på ett annat användningsområde för denna fantastiska produkt. Utöver sina skadedjursdödande egenskaper sitter neemoljan nämligen på ett riktigt litet partytrick som kan få vilken växtentusiast som helst att tappa hakan i golvet. Läser du noga? Bra, för här kommer det: massera in ett trött gammalt blad i lite neemolja så kommer det att skina starkare än solen. Jag vet jag vet, det låter för bra för att vara sant. Men sant är det! Så fram med neemoljan och din dammigaste fikus, för här blir det bladglans!

På vilka växter kan man använda neemolja som bladglans?

Även om inga krukväxter kommer att ta större skada av att poleras med neemolja så är det långt ifrån alla bladverk som kommer att bli så där härligt skinande av skönhetskuren. Blandglansen används främst på växter med släta och tjocka blad som har tendens att bli matta av damm och sprayat vatten. Ett urval av vanliga krukväxter som faller in i kategorin är:

  • Fikusar
  • Paraplyaralia / Schefflera
  • Moses stentavlor
  • Kalateor
  • Gullrankor
  • Monsteror
  • Palmer
  • Elefantöra
  • Strelitzia
  • Och så vidare

Blad med struktur, håriga blad eller bara väldigt tunna blad kommer aldrig att få den där glänsande ytan, oavsett hur mycket man än polerar. Istället är risken stor att man skadar bladet eller rent utav förstör det under behandlingen.
>

Var kan jag köpa neemolja?

Fantastiska egenskaper inom en rad olika områden till trots är neemoljan rackarns svår att få tag på, både på nätet och i fysisk butik. Vissa mindre trädgårdsaffärer har ibland några varianter på lager, men för det mesta brukar det faktiskt vara bäst att leta sig hela vägen bort till skönhetsaffärernas mörkaste hörn. Jag brukar till exempel handla min neemolja inne hos Jordklok, då i den stora varianten för att alltid ha lite hemma. Tips tips!

Bladglans med neemolja
Neemolja från Crearome

Hur använder man neemolja som bladglans?

När man har valt ut vilka växter som ska bli skinande rena är det busenkelt att påbörja behandlingen. Blanda ihop en tesked neemolja med en halv tesked diskmedel och lite ljummet vatten. Skaka eller rör om ordentligt så att all neemolja löses upp. Doppa sedan en bomullsrondell eller en bit hushållspapper i blandningen och börja polera! Cirkulära, horisontella eller vertikala rörelser bestämmer man själv. Låt bladglansen torka ut på ett skuggigt läge för att inte riskera att bränna bladen. Det kan lukta något till en början med det försvinner efter en kort stund. Behandlingen går att upprepa någon gång i månaden.


Brukar du använda neemolja som bladglans? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp