Planta app Plantbyrån

Appen Planta: digital hjälp med växterna

För ett tag sedan trillade det in en kommentar på Plantbyråns instagram från en person som berättade att hon, tack vare en app i telefonen, inte längre hade problem med att sköta om sina krukväxter. Nyfiken som man är kunde jag såklart inte hålla mig – kan det verkligen stämma att liten fil i telefonen kan hålla hemmadjungeln vid liv? Ett par meddelanden senare hade jag fått all information som behövdes. Appen heter Planta och är verkligen så fantastisk som personen beskrev den som. På nästan alla plan i alla fall!

Vad är Planta?

Planta är en kostnadsfri app som skickar notiser till telefonen eller surfplattan när det är dags att vattna växterna. Som en liten trädgårdsmästare i fickformat skulle man kunna säga! Dessutom bidrar den med skötsel- och placeringsråd för en rad olika växter som finns registrerade i appens system. Betalar man för ett premium-konto finns det även en funktion som kan identifiera växten samt rummets ljusnivå med hjälp av telefonens kamera. Än så länge fungerar appen bara på iPhones och iPads, men förhoppningsvis blir den tillgänglig för alla inom kort.
Placera, identifiera och registrera

Så låt oss öppna upp appen! Första gången man går in gäller det att inte vara stressad – innan man kan köra igång får man snällt svara på ett tiotal olika frågor gällande växtvana, plats och lite sekretessgrejer. Jag vet helt ärligt inte vad det gör för skillnad om man anger att man är en ”hopplös” eller ”erfaren” växtägare, om någon vet får ni gärna berätta.

Inledande frågor innan man kommer in i appen

Väl inne i appen är det dags att upprätta olika mappar – en mapp för varje rum, eller en mapp för varje rumsdel om man föredrar det. Sedan är det bara att börja registrera alla växter i respektive mapp! Sökfunktionen är enkel att använda, och än så länge har jag inte stött på någon växt som inte finns i deras digitala katalog. När man har valt växten kommer man till en presentationssida som innehåller en massa mer eller mindre nödvändig information. Presentationssidan är även tillgänglig för växter man inte har i en av mapparna om man till exempel har en fundering kring ett kommande köp. När alla växter är registrerade får man löpande notiser när någon vill bli vattnad, få näring eller borde byta placering. Smidigt. enkelt och användarvänligt!

Inne i appen – förstasidan, uppgiftsidan och presentationssidan

I sin helhet tycker jag att appen är toppen, speciellt för nybörjare som inte känner att de har stenkoll på hur de ska göra för att få växterna att trivas. Bevattnings- och näringsintervallerna känns rimliga och ändras beroende på läge och säsong. Sökfunktionen fungerar med både handelsnamn och latinskt namn vilket är toppen om man bara man det ena. Men en detalj som blir lite tokig ibland är rekommendationerna för placeringen som inte tar hänsyn till att ett rum för det mesta är stort och inte bara har ett ljusläge. Mitt vardagsrum står till exempel listat som ”mycket ljust” då det är ett hörnrum den två stora fönster i sydväst respektive sydöst. Rekommendationen för mina känsliga ormbunkar blir slående att de borde flyttas till ett annat rum då de annars riskerar att bli brända av den starka solen, vilket är helt korrekt om de hade stått i fönsterkarmen. Men nu gör de ju inte det! Istället står de placerade mitt emot det ena fönstret drygt två meter in i rummet – ett läge som är ljust utan att vara brännande starkt, precis som de vill ha det. Jag förstår att det är mycket enklare för utvecklarna att ge simpla instruktioner, men ändå lite synd om någon känner att de behöver flytta på en växt i onödan.
Allt som allt är appen definitivt värd en nedladdning och får 4 av 5 sticklingar av Plantbyråns redaktion.

————

Har du använt appen Planta? Vad tycker du om dem? Lämna gärna en kommenter och berätta!

Upp