Trendspaning krukväxter 2020

En grön trendspaning inför 2020

Nu har det nästan gått en hel månad på det nya året, men jag tänkte att vi ändå kör en liten trendspaning inför växtsäsongen 2020? Trendspaningar är ju faktiskt en av de bästa grejerna med nya år (eller nya decennium om man vill slå på den stora trumman). Även om jag nog skulle kalla mig för södra Sveriges mest o-trendiga person är det roligt att försöka förutse vad som kommer att bli poppis under det kommande året, för att sedan blicka tillbaka i december och se om man lyckades träffa rätt. Trendlistor kan även vara bra för alla som vill vara först på bollen och tjäna storkovan på Tradera. Så, vad ska man införskaffa om man vill vara trendig enligt Plantbyråns spåkula? Den som läser får se!

🌸 Ovanliga variegerade växter

Monstera deliciosa variegata i all ära, men har du hört talas om monstera adansonii ”monkey mask” variegata? Eller variegerad ärta på tråd? Variegerade växter, eller växter som fläckvis saknar det gröna klorofyllet och därför ser mer eller mindre zebrarandiga ut, har varit hett ett tag men endast funnits i ett begränsat antal arter. 2020 är enligt spåkulan året då vi ser ett större antal variegerade växter göra sitt intåg på den svenska marknaden. 

🌸 Knölväxter

Är det en elefantlort? En knubbig sten? Eller kanske en organiskt skulpterad träbit? Knölväxterna (eller caudex som de ofta heter ute i handeln) väcker många frågor, även för den inbitne växtfantasten. Men! Kommer man över den inledande skepsisen och lyckas införskaffa en klump kommer man garanterat kunna instagramskryta under årets gång. Caudexväxter började poppa upp här och var under förra hösten och kommer garanterat bli mycket poppis 2020. Min personliga favorit är Stephania erecta, men det finns många fina!

🌸 Caladium

Caladium tog det svenska växtcommunityt med storm förra året och spåkulan kan inte tänka sig att den bollen skulle möta en uppförsbacke. Vackra, färgsprakande växter som är lätta att sköta om är inte något man hittar i första taget. Vill man köpa caladium utan att behöva importera dem från kontinenten kan jag tipsa om Plantqueen som säljer dem direkt från vår fina huvudstad.

🌸 Spännande kaktusar och suckulenter

Borta med vinden är dagarna där växtbutikerna kunde beställa in ett tråg med ”mix suckulents” för att stilla vårt behov av fetbladiga växter. 2020 är året vi äntligen vaknar upp ur vår slummer och öppnar våra mörkeranpassade ögon för det fantastiska utbud av kaktusar och suckulenter som finns där ute i världen: boppekaktusar, månstensblad och genomskinliga växter för att nämna ett fåtal. Bring it on, växtbutikerna! vrålar vi i kör med växtbelysningen i högsta hugg!

🌸 Ormbunkar

För att inte vara sämre än alla andra tidningsblaskor och clickbait-sidor skymtar man även ormbunkar i spåkulans dimma. Osäkerhetskomplex eller FOMO-syndrom kanske? Själv förstår jag inte riktigt varför just ormbunkar av allt annat kul som är up-and-coming (begonior, stora anthuriums, köttätande växter, rhipsalis, philodendrons och så vidare…) men visst, var så goda! Ormbunkar! Eller så är tipset kanske mer menat som en inredningstrend? Vi får väl se nästa år 🙃 .

.

Upp