Självvattnande kruka Plantbyrån

Gör en egen självvattnande kruka – två olika sätt

Idag står det pyssel på schemat! Om man nu kan kalla det för pyssel. Dra-ihop-i-ett-nafs-projekt hade nog varit en bättre beskrivning. Oavsett så ska vi idag gå igenom hur man kan knåpa ihop en liten manick som förvandlar vilken kantstött gammal loppiskruka som helst till ett bevattningsteknologiskt under – ett litet tillägg, eller en ”add-on” som en något hippare person hade kallat det. Nu när värmen rullar in och växterna leker hängpil så fort de inte får sig en skvätt stup i kvarten kan det lätt kännas överväldigande att ta hand om de små liven, och för att vattningen inte ska bli ett stressmoment är det skönt att kunna delegera den uppgiften till någon annan om man. Eller något annat kan man kanske säga. Ett bomullssnöre, för att vara lite mer exakt!

Konceptet går ut på att vi använder bomullens fantastiska absorptionsförmåga för att transportera vatten mellan en extern behållare och jorden i krukan. Vattnet forslas uppför snöret och sugs sedan upp av odlingsmediumet som fördelar vätskan jämnt så att växten kan släcka törsten. Systemet fungerar toppen som skötselassistent om man ska fara iväg på semester, men även om man bara inte vill eller orkar spendera en halvtimme varje dag med att vattna hemmadjungeln i sin helhet. Är trycket i plånboken lite för stort kan man köpa liknande apparater ute i affärerna, då ofta under namnet ”semestervattnare”, men helt ärligt är det bra mycket billigare att göra dem själv. Och roligare såklart!

Självvattnande kruka för stora växter

 🥛 Skål/glas/vas fylld med vatten

🧶 En mindre bit bomullstråd

 ✂️ En sax eller vass kniv

Vi börjar med att fylla behållaren med vatten och klippa av en bit snöre. Stoppa sedan ena bomullsänden i vattnet och den andra en bit ner i krukan. Det var det! Så länge vattnet inte tar slut förblir växten mätt och belåten. Om växten är jättestor kan man alltid ha två-tre snören nedstoppade i olika delar av krukan för att få en mer jämn tillförsel av fukt. Det här systemet är så himla fiffigt då det lätt går att gömma bakom krukan – speciellt om man har många växter som står nära varandra. Bäst fungerar det om vattennivån är högre än krukan så att vattnet transporteras nedåt och inte uppåt, men det är absolut inget måste. Självklart kan man ha flera snören i en och samma vattenbehållare – då gäller det bara att fylla på lite oftare.
Självvattnande kruka för sticklingar

 🧴 En plastflaska med kork

 🧶 En mindre bit bomullstråd

 ✂️ En kniv eller något annat vasst

 🛠 En skruvmejsel

Det här systemet är lite annorlunda från det första då vi faktiskt knåpar ihop en helt självvattnande kruka. Bäst passar det för sticklingar, men funkar även för växter i mindre storlek. Börja med att skära av toppen av flaskan, ungefär där halsen börjar, så rakt som möjligt. Gör sedan ett hål i mitten av korken och trä bomullstråden igenom den. Tråden ska vara ungefär lika lång på båda sidorna. Fyll bottendelen av flaskan med lite vatten, och den upp-och-nervända toppen med jord av valfri sort. Sen är det bara att placera toppdelen i bottendelen med korken neråt. Voilà – miljövänligt, billigt och bra. Allt vi gillar här på Plantbyrån!


Brukar du göra egna självvattnande system? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp