Gör en egen växtvägg inomhus

Gör en egen växtvägg inomhus!

SponsorAlla rödmarkerade länkar är affiliatelänkar

Ny dag, nya möjligheter, nytt pysselprojekt här på Plantbyrån! Och inte vilket pysselprojekt som helst – idag ska vi nämligen ge oss på något riktigt spännande och kanske lite oväntat för en hemsida som inte handlar om bygg, skruvmejslar och borrmaskiner. Nej, vi ska inte gå igenom hur man gör en piedestal för dyrgripen man precis köpt på Tradera eller hur man gör en av de där fantastiska amplarna i trä, utan vi ska göra… en växtvägg! En växtvägg att ha inomhus, för att vara lite mer specifik. En växtvägg att ha inomhus med en tvist, för att vara riktigt himla petnoga!

Till skillnad från många andra växtbaserade pyssel finns det oändligt många tillvägagångssätt för den som vill ta sig an projekt växtvägg. I det här inlägget kommer vi att kika närmare på ett av dem som inte används särskilt ofta här i Sverige, nämligen det där man använder sig av bakgrunder i trä för att skapa moduler som kan flyttas, ändras och omorganiseras efter tycke och smak. Lite som ett Elfa-system alltså, fast för växterna så. Utöver att vara flexibelt är det toppen då det verkligen passar hemma hos alla, oavsett om man har storlek, skick, yta eller bärkraft i väggarna. Och så är det riktigt snyggt, om man får säga det själv!

✂️ Material

För att göra en växtvägg behöver du…

  • Bakgrund i trä – se info lite längre ner
  • En växt, helst redan rotad
  • Fiskelina
  • Mossa – se info lite längre ner
  • Krok, ståltråd eller fäste
  • Sax eller kniv
  • Skål
  • Vatten
  • Gott humör

Projektet tar inte mer än tio minuter att genomföra och kräver varken förkunskaper eller pysselhänder. Allt klart? Kul, då kör vi igång!

Vilken bakgrund och mossa ska jag använda?

Skojja bara! Med en så här specifik materiallista måste ju de flesta av oss handla innan vi börjar, och då finns det ett par saker som är bra att ha i åtanke. Främst handlar det om valet av bakgrund där träet allra helst ska vara obehandlat för att inga oönskade kemikalier ska riskera att läcka ut och sugas upp av en icke ont anande växt. Ingen katastrof om det inte finns, men väl värt att spendera ett par extra kronor på om sortimentet är stort. Annars är det fritt fram att välja vad man tycker är snyggt! Ett par bra alternativ kan vara…

Gällande mossan spelar det ingen större roll om den är ändat för växter eller reptiler så länge man är noga med att det är just spaghnummossa/orkidémossa som ligger i kundvagnen. Ute i affärerna kryllar hyllorna nämligen av “vitmossa”, “grön mossa” och “dekorationsmossa” – riktiga små lurendrejare som egentligen inte är någon mossa alls, utan snarare en typ av lav som absorberar ungefär noll vätska hur mycket man än vattnar. Inte särskilt passande för en växtvägg med andra ord! Vill man ha tips så kan jag verkligen rekommendera den här mossan från Zoomed som både är färskgrön i färgen och som sitter ihop i stora sjok vilket gör monteringsmomentet så.mycket.enklare. Annars funkar Plantagens egna säkert toppenbra den med!

Så gör du en växtvägg inomhus

Steg ett: bädda

Okej! Då kör vi igång då… med förberedelserna! För innan vi börjar pyssla måste vi ju förbereda det vi ska pyssla med, vilket i vårt fall betyder mjuka upp den fnasiga och något sorgliga historia som är vår sphagnummossa. Handlar man mossa i Sverige är chansen nämligen överhängande att det inte är en livs levande växt får i näven, utan snarare en disksvampliknande liten tegelsten som måste återfuktas innan den kan användas. Detta gör man, kanske något självförklarande, genom att bryta av en mindre bit och lägga den i en skål med ljummet vatten. Brukar bara ta ett par minuter innan det är redo att för användning.

Sen kan vi börja! Plocka fram bakgrunden och lägg den som den ska hänga på väggen, det vill säga baksidan ner mot arbetsbordet och den fina sidan uppåt. Ta sedan upp en näve mossa ur skålen, krama krama krama, och sprid ut den i ett täckande lager på träbiten. En mindre klutt i storleksordning med växtens rotsystem räcker gott och väl.

Korkbark med mossan från Zoomed

Steg två: lägga

Medan mossan ligger och bekantar sig med bakgrunden susar vi snabbt vidare till projektets andra del: läggningen. Nattningen. Planteringen. Oavsett vad man väljer att kalla de så har det alltså blivit dax att välkomna växtväggens bättre hälft i ekvationen. Kul!

Börja med att greppa tag i växten. Om plantan kommer direkt från krukan är det bra att skaka loss jorden så att under allt för mycket hänger med till de nya hemmet. Lägg ner plantan/sticklingen på mossbädden i önskad position. Klart!

Rhipsalisen bäddas ner i mossan

Steg tre: täcka

Okej – nu gäller det. Djupt andetag. Fiskelina. Djupt andetag. Sax. Djupt andetag. Kör.

Greppa tag i två-tre rejäla gubbnävar sphagnum och lägg över rotsystemet så att inte en endaste liten rotbit hänger ut från mossfilten. Här kan man gärna ta i från tårna – för mycket täcke är alltid bättre än för lite täcke, det är sedan gammalt. Sen är det dax att ta fram fiskelinan! Dra tråden under bakgrunden och slå en trippel skepparknut på framsidan. Virra sedan linan kors och tvärs så att all mossa hålls på plats – hårt. Tänk gitarrsträng eller en riktigt spänstig monsterastam. När man känner sig klar är det bara att slå en till trippel skepparknut på baksidan för att avsluta arbetet. Behöver man fixa upphängningen själv brukar jag bara hänga en krok i virrvarret på baksidan, men man kan även borra ett hål och fästa ett snöre/krok där. Klart!

Klart!

Hur sköter jag om min växtvägg inomhus / monterade växt?

Då var vi klara! Med den första i alla fall – en fullbordad växtvägg brukar ju ändå bestå av fler än en modul, oavsett om den är inomhus eller utomhus. När alla plantor är monterade är det bra att ge dem en ordentlig rotblöta för att fullborda bekantskapen mellan mossa och växt. Detta gör man enklast genom lägga väggens samtliga delar i en vattenfylld (och förhoppningsvis rengjord) diskho/badkar med växten nedåt i en dryg kvart. Har man varken ho eller badkar kan man spraya mossan istället, men då gäller det att jobba hårt med fingermusklerna. Samma procedur upprepas sedan varje gång växten ska vattnas.

Näring då? Hur funkar det när det varken finns jord eller lecakulor att hälla det i? Lätt som en plätt – man använder sig helt enkelt av en vattenlöslig näring (eller hydroponisk näring som det ibland även kallas) som hälls i hon/badkaret/sprayflaskan och absorberas av mossan när växten vattnas. Som med vanliga plantor räcker görs detta under tillväxtperioden mars – oktober, en eller två gånger i månaden beroende på vilken väx som ska matas. Denna från Nelson Garden är som vanligt ett säkert kort.


Då var vi klara med vår växtvägg! Har du gjord en växtvägg inomhus och har några tips eller trix att dela med dig av? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp