fästa växt på en mosspåle

Hur fäster man en växt på en mosspåle?

Som ett litet komplement till det tidigare inlägget om hur man gör en egen mosspåle tänkte jag att vi skulle kika närmare på en detalj som inte togs upp, nämligen hur tusan man förenar de två delarna i en enda ståtlig struktur. För hur enkelt det än må vara att göra (eller köpa) en mosspåle så är det faktiskt inte alls lika uppenbart hur den sedan ska bli ett med den arma växten. Jag menar – ska man tejpa ihop dem? Luta dem mot varandra? Limma, snöra eller kanske rent ut av spika dem samman? Så många alternativ, och det ena känns minst lika tveksamma som det andra. Så låt oss slå ett kik på ett par beprövade (och ofarliga) metoder!

Binda fast

Låt oss börja med det mest intuitiva sättet att förena en växt och en mosspåle på – att binda fast dem med hjälp av en bit rep eller snöre. Eller ja, flera bitar rep eller snöre om man ska vara petnoga. Funkar toppen rent praktiskt och kostar bara tid om man har en snörslatt kvar efter att ha pysslat ihop själva stödet. Tänk på att man helst ska använda tråd av ett mjukt material, som jute eller kokos till exempel, för att inte riskera att skada stammen.

 • Pris: 5/5
 • Tillgänglighet: 4/5
 • Utseende: 1/5
Binda fast, fast lite bättre

Om man varken gillar rep eller snöre men ändå vill binda upp växten kan man istället satsa på en av alla de triljarder hjälpmedel som finns att köpa ute i blomsteraffärerna och byggvaruhusen. Det kan till exempel vara ringar, öglor eller kardborrband som antingen fäst runt hela pålen eller krokas fast i det snöre som håller fast mossan kring pålen. Gör plånkan något lättare men är både mer diskret och går att återanvända när växten ska planteras om. Tips tips!

 • Pris: 3/5
 • Tillgänglighet: 3/5
 • Utseende: 3/5

Klämma fast

En riktigt otippad hjälpreda som funkar toppen på växter i storlek mini är ingen mindre än hårklämman. Inte bautaklämman man fäster i nacken alltså, utan den lilla klämman som nätt och jämnt kan bita tag i lillfingret på en. Klämman fästs med vingarna utåt, först runt stammen och sedan in i mossan. Går att hitta i allt från växtaffärer till bensimackar, men ett hett tips är att gå till en håraffär för att köpa en genomskinlig uppsättning. Då syns de knappt så länge man inte står med huvudet i buskaget!

 • Pris: 4/5
 • Tillgänglighet: 3/5
 • Utseende: 4/5
Hålla fast

Sist och möjligtvis minst av alla växtfästen är… märlan! Krampan! U-spiken! Något otydligt vad denna fantastiska skapelse egentligen heter för alla oss som knappt ser skillnaden på en skruv och en mutter, men googlar man vet nog det flesta vad det är det handlar om. Tanken är att man fäster mä..kr…iken med den krökta ryggen ovanför ett bladfäste och de spetsiga fötterna inne i pålens bärande del (alltså snöret eller hönsnätet) vilket gör den i stort sett osynlig så länge man inte tittar bland bladen på riktigt nära håll. Vill man så kan man självklart göra egna mäkriker med hjälp av lite tjock och stel ståltråd.

 • Pris: 4/5
 • Tillgänglighet: 2/5
 • Utseende: 8/5

Det var det! Har du något annat bra tips på hur man kan binda upp växterna mot en mosspåle? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp