Ha palettblad utomhus

Kan man ha palettblad utomhus?

Nämen! Vad skådar mitt öga om inte ett till trevligt mail i inkorgen? En frågefredag dessutom! Ett kort ett som jag tänker att vi ska svara på idag. Mejlet löd ungefär såhär:

Hej! Undrar om det går att ha palettblad utomhus? Har huset fullt av sticklingar som jag gärna vill kunna ha ute i trädgården.

Att ha palettblad utomhus – 3 knep för att lyckas

Kort svar, ja! Det går jättebra att ha palettblad utomhus, både i trädgården och på balkongen. Ett lite längre svar är ja! Det går jättebra att ha palettblad utomhus, så länge man har koll på en grej eller två. Låt oss gå igenom Plantbyråns checklista för att få paletten att trivas som en… mask i slasken!

  • Kanske självklart för några, men likt de flesta andra tropiska växter så gillar palettblad att ha det varmt och gött . Riktigt varmt och gött faktiskt. Därför brukar man säga att det inte är rekommenderat att ställa ut palettbladen förrän termometern visar minst 10-12 under dygnets kallaste timmar. För oss här i Skåne brukar det betyda mitten av maj ungefär, medan resten av landet snällt för vänta någon vecka till.
  • En annan viktigt grej att komma ihåg är att palettblad som har spenderat vintern inomhus inte bara kan bli lämnad åt det fria livet utomhus utan att vänjas vid solens starka strålar först. Stort obs på att detta även gäller palettblad som vanligtvis bor i fönsterkarmen – även där filtreras ljuset och är inte alls lika starkt som det är utomhus. Processen kallas avhärdning och går i stort sett ut på att man under en tvåveckorsperiod ställer ut växten för en, sedan två, tre, fyra timmar tills den tillslut är helt van vid det hårda utomhusklimatet. På så sätt undviker man både brännskador, växtdöd och en ledsen plånbok på en och samma gång!
  • Och så ett sista tips längs vägen! När palettbladen ska flytta in efter sommarsäsongens slut är det ytterst viktigt att hålla dem åtskilt från resten av växtsamlingen under minst ett par veckor. Chansen är nämligen stor att någon form av noll, fyr, sex eller åttbent liten krabat har flyttat in i buskaget, och bäst är de om om de inte får möjlighet att fatta alltför stort tycke för det göttiga livet inomhus. Så om möjligheten finns – försök att isolera palettbladen någon vecka i en tom fönstermark eller annan ljus plats.

Det var det! Brukar du ställa ut dina palettblad när värmen kommer och hälsar på? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp