{"key":"f2"}

Luftfuktare för krukväxter: allt du behöver veta

SponsorInlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Mediamarkt, Svensk hälsokost och Kjell och Co.

Om det finns en universell sanning inom krukväxtvärlden är det att plantor avskyr vår torra inomhusluft. Japp – så är det. Utan tvekan. Etthundraen procent sant. Tvivlar man räcker det att ta en sväng till ett dåligt ventilerat kontor och själv skåda förödelsen som råder. Gör det ont i hjärtat att se? Yesbox. Är det nödvändigt? Absolut inte. Det går nämligen att mota olle i grind om man bara får lite hjälp på traven. Nej, inte från vattensprutan som bara löser problemet temporärt utan från en elektronisk liten pryl som många faktiskt redan har stående där hemma. En luftfuktare för krukväxter! Eller, en luftfuktare för människor som även används för krukväxter. Häng med så kikar vi på på vad det är, vad som gäller och hur man bör tänka!

Vad är en luftfuktare och vad gör den för krukväxter?

En luftfuktare är precis vad den låter som – en nätt liten manick som ökar luftfuktigheten i rummet där den befinner sig. Är man inte bekant med termen luftfuktighet så är det kort och gott andelen vatten som hänger i luften. I en torröken eller en malmöitisk elementuppvärmd lägenhet är luften torr och andelen vatten låg (= låg luftfuktighet), medan det i en regnskog eller en bastu råder fuktig luft med en hög andel vatten (= hög luftfuktighet). Rent tekniskt fungerar luftfuktaren lite som en riktigt avancerad kaffekokare – man häller i ett vatten i en behållare innan det värms upp, förångas, filtreras för att sedan släppas ut i bostaden.

Varför vill man då ha en luftfuktare för krukväxter? Jo, för att många av våra mest populära plantor kommer från just fuktiga regnskogsområden och svårt att anpassa sig till de torra omständigheter som råder i Sverige. Genom att höja fuktigheten i luften motverkar man alltså tråkiga utslag orsakade av hemlängtan som varken är roliga för människa eller växt. En annan fördel med en högre luftfuktighet i en växttät bostad är att risken för viss typ av ohyra minskar markant – spinn till exempel, som verkligen inte gillar att bli blöt om kroppen.




Vilka krukväxter vill ha en luftfuktare?

Beror lite på hur kräsen och involverad man är i växternas utseende och hälsa! Alla växter mår bra av en högre luftfuktighet än den som normalt råder i vår (väldigt) torra inomhusluft, men få kommer att lägga hatten på hyllan i protest om man inte levererar en exakt kopia av deras föredragna atmosfär. Däremot så kan många tropiska växter som härstammar från naturligt fuktiga områden få torra, matta blad med bruna kanter på sikt om man inte hjälper dem lite på traven. Som på bilden ovan, till exempel! Samma gäller för växter som har väldigt tunna och känsliga blad. Exempel på dessa växter är:

  • Monstera
  • Philodendron
  • Kalateor
  • Vissa fikusar
  • Vissa ormbunkar
  • Anthuriums
  • Marantor
  • Och många fler!

Till syvende och sist kan man alltså säga att det är utifrån växtägarens behov man ska välja huruvida hemmet ska inredas med en luftfuktare eller inte. Stör man sig på på blad som ser lite slitna och torftiga ut eller vill börja samla på växtunikum av tropiska slag är det definitivt en investering värd att fundera på. Annars är det med största sannolikhet pengar som man kan spendera bättre på något annat. Fler växter till exempel!

Vilken luftfuktare ska jag köpa?

Åh, svår fråga då det finns så himla många alternativ att välja mellan ute på marknaden. De små, ofta väldigt dekorativa luftfuktarna som man ibland även hittar under namnet ”doftspridare” ska man helst undvika då det bara precis agerar lokalt. Så länge man inte bara vill fukta luften för en enda växt det vill säga. Annars så fungerar de flesta som finns ute på marknaden! Skillnaden ligger främst i hur användarvänligheten och hur anpassade de är för just krukväxter. Därför är det bra att titta på maskiner som dels täcker hela rum, men som även har rymliga tankar så att man inte behöver fylla på med vatten stup i kvarten.

Vill man ha tips så tycker jag att dessa tre luftfuktare är starka kort:

Philips – Beurer – Rubicson

Philips luftfuktare med nanocloud-teknik

Den svarta luftfuktaren från Philips är den som flest växtentusiaster använder i Sverige. Inte så konstigt med tanke på att den både täcker stora ytor (40+ kvm), har en stor vattentank som fylls på ovanifrån och verkar i tystnad hur hårt den än arbetar. Dessutom har den en inbyggd hydrometer där man kan ställa in den önskade luftfuktigheten vilket är toppen för just krukväxter. Den dyraste luftfuktaren på listan, men definitivt värd priset om man har behovet eller bara vill ha något lite extra. Går att köpa lite överallt men billigast är den hos Mediamarkt.

Beurer luftfuktare LB45

Modellen LB45 från Beurer är den luftfuktare jag själv har använt till växterna hemma på Plantbyrån. Här är fördelarna många: tanken rymmer hela 4 liter, designen är riktigt snygg och maskinen stängs av automatiskt när vattnet tar slut. Täcker däremot inte lika stora ytor och är inte lika tyst som luftfuktaren från Philips. Kostar dock drygt hälften så många pengar vilket kan vara värt det om den bara står på när man är ute på tur. Går att köpa här för en rimlig peng!

Rubicson luftfuktare på 1L

Sist och billigast på listan är den enda modellen jag inte har använt själv men har hört mycket gott om från andra krukväxtälskare – luftfuktaren Rubicson på 1L från Kjell och company. Precis som Beurern är den tystlåten med automatisk timer med skillnad att tanken behövs fyllas på ett par gången om dagen om maskinen ska stå på dygnet runt. Å andra sidan har den en så kallad stämningsbelysning vilket definitivt är ett plus i kanten. Finns som sagt på Kjell och company, som även ha en större version av samma modell om man är intresserad av det.

Finns det några risker?

Några risker för krukväxterna finns det inte – däremot kan bostaden ta skada om luftfuktigheten blir allt för hög under en längre tidsperiod. Precis som dåligt ventilation i kök eller badrum kan orsaka problem med mögel och andra tråkigheter kan även en luftfuktare bidra till trista upptäckter på både väggar och golv om den står på för länge eller för ofta. Men! Håller man sig till en normal användningsfrekvens och inte låter halten stiga för högt är risken för skada minimal. Det finns inget officiellt gränsvärde på hur hög luftfuktigheten kan vara i och med att allt beror på hur bostaden är byggd, material osv , men 75% är en siffra som återkommer hos flera olika källor. Det ideala läget för både hem och växt på 40-60% är alltså långt ifrån någon farozon och kan lätt kan kontrolleras med hjälp av en sådan där fräsig multisensormackapär.




Hur ska jag använda min luftfuktare för att främja krukväxterna?

📆 Luftfuktaren kan gärna användas året runt men är som viktigast under våra kalla månader när värmen är igång.

💧 Fuktigheten ska helst alltid ligga mellan 40-60% där en högre procentsats är bättre för tropiska växter.

⏰ Hur många timmar om dagen som den ska stå på beror lite på väder och säsong, men drygt 12 timmar om dagen under vinterhalvåret brukar vara en bra handvisning. På sommaren brukar det räcka lite färre timmar än så.

🌱 Ställ gärna luftfuktaren så nära växterna som möjligt för bästa effekt.

🧼 Och glöm för guds skull inte att kalka av den då och då! Annars kommer den att börja lukta rutten fis, och det är verkligen ingenting att ha.

Upp