Plantera avokado från kärna

Plantera en avokadokärna – en guide

Pysseldags! Växtpyssedags för att vara lite mer exakt. Gratis växtpysseldags för att vara riktigt himla petnoga. Vi ska nämligen prata om något förträffligt roligt att fixa med när man har drygt tre minuter till övers för att utöka växtsamlingen: att plantera en avokadokärna!

Precis som med de flesta andra frukter och grönsaker vi köper i affären så går alldeles utmärkt att odla fram ett litet träd från en avokadokärna. Kärnan utvinns direkt från frukten och behöver varken behandlas eller fermenteras innan plantering. Äter man inte avokado själv men ändå vill testa kan man fråga en vän eller en granne, alternativt be ett café som serverar avokadomackor att lägga undan en åt en. Man kan även fråga matbutiker om bortplockade exemplar de inte kommer att sälja på grund av skador eller mognadsgrad. Så hur gör man för att plantera en avokadokärna och odla fram ett avokadoträd? Låt oss kika och se!

Så gör du för att plantera en avokadokärna

Vi börjar såklart med att öppna upp frukten för att kunna plocka ut avokadokärnan. Redan här är det bra att hålla koll på vilken del som är uppåt och vilken del som är neråt då det kan vara lite knivigt att se det på själva kärnan. Leta upp den lilla bruna pluppen (uppåt), eller hålet den lämnat efter sig, och skär ett helt varv runt avokadon med en vass kniv. Vricka lite på halvorna och voilà – en avokadokärna!

En delad avokado

Plocka ut kärnan och tvätta av den ordentligt med ljummet vatten. Glöm inte att komma ihåg vilken del som var upp! När den är skinande ren kan man försiktigt pilla bort det bruna skalet, men det är absolut inget måste. Sen är det hög tid att plocka fram en vas eller annan liten behållare som kärnan kan slå rot i. Fyll behållaren med vatten, stick in ett par tandpetare i kärnan och placera den med rumpan ner i vattnet. Drygt hälften till två tredjedelar ska vila under ytan. Plötslig minnesförlust och glömt vilken del som var uppåt? Ingen fara – breda delen neråt, smala delen uppåt. Tandpetarlöst hushåll? Lugna puckar – använd i så fall bara en behållare med naturligt smal öppning. En tom kryddburk fungerar fint!

Avokadokärna i vatten

Nu är det bara att vänta! Att rota en avokadokärna tar tid, riktigt lång tid faktiskt. Upp till två månader för en liten svans att kika fram, och därefter ytterligare ett par veckor innan kärnan klyvs itu för att lämna plats åt skira små blad. Om inte en skymt av tillväxt finns efter vecka nio – tio kommer det förmodligen inte att bli något. Alla kärnor är ju inte grobara, precis som när man köper fröer ute i handeln. Därför kan det vara bra att ha flera på gång samtidigt så att man inte står utan efter månader av ivrig längtan. När växten har utvecklat ett par blad kan den planteras om i en kruka fylld med väl dränerande jord. Ställ ljust och låt jorden torka upp men inte torka ut.




När bladen blir vita

Ibland händer det att det sprillans nya avokadoträdet får blad med ett tämligen annorlunda utseende. Istället för de spjutformade bladen kikar vita, vaxartade och kronbladsliknande små krabater fram. På långt håll ser plantan nästan ut som en exotisk orkidé tillhörande någon botanisk trädgård eller en växtentusiasts privata samling. Tyvärr är det ingen variegerad liten pengamaskin man har odlat fram utan en hederlig gammal avokadoplanta som har muterat längs vägen. Dessa växter har ofta svårt att leva vidare särskilt länge då de saknar det livsviktiga klorofyllet, men gillar man utseendet kan man alltid behålla den och se vad som händer. Det är inte smittsamt för de andra växterna om man skulle känna sig orolig för det!

Hur länge lever min avokadoplanta?

När avokadoplantan har växt till sig har den en given plats på hyllan bland resten av krukväxterna. Men till skillnad från resten av samlingen så kommer den inte med största sannolikhet inte att vara särskilt långvarig. När plantan väl har satt igång att växa finns det inget som kan stoppa den, och snabbt växer den ur både kruka och hem. Dessutom är det svårt att ge avokadoplantan den ljusmängd och fuktighetsgrad som den kräver när man lever mörkt och torrt som vi gör här uppe i norr. Därför är det bäst att se avokadoplantan som en ett- eller tvåårig växt och byta ut den när skönheten falnar. Med det sagt så är ingenting omöjligt med tillräckligt tjockt pannben – titta bara på Bengt som skördar bananer på sin planta från IKEA. Så vill du bli först i Sverige med att skörda härodlade avokados? Kör hårt, och berätta gärna om du lyckas!




Upp