Ta stickling av svärmorstunga

Ta stickling av svärmorstunga – så gör du!

SponsorDet här inlägget innehåller reklam genom affiliatelänkar till Cervera

Jahopp, då har det väl blivit dax att vända blad då. Inte vända blad som i ”nu-går-Plantbyrån-i-graven”, utan snarare ett ganska bildligt sådant i vår stora uppslagsbok om sticklingstagandets ädla konst. Efter att ha satt både monstera och palettblad under luppen har det nämligen blivit dags att segla vidare till lite med okända vatten för att syna en ny växt i förgreningssömmarna. En växt som inte för så mycket liv av sig, men som de flesta av oss ändå stöter på lite titt som tätt. Ja – vi ska se hur man tar en stickling av svärmorstunga såklart!

✂️ En (tämligen kort) materiallista

För att ta en stickling av svärmorstunga behöver du…

 • En svärmorstunga med minst ett välmående blad
 • Sekatör eller riktigt vass sax
 • Något att rota sticklingarna i
 • Vatten eller jord, beroende på hur man önskar rota sticklingen (mer om det lite längre ner)

Plantbyrån tipsar – sticklingsvaser för svärmorstunga

Men först – ett par tips! Hela fem stycken faktiskt, särskilt riktade till dig som också tycker att den roligaste delen av sticklandet är att kunna botanisera bland butikernas ömtåligaste hyllor utan att känna ett uns av dåligt samvete. För om något är säkert här i världen så är det ju att en stickling behöver en ordentlig plats att kalla hem, och gärna en som inte sätter det växt-mänskliga samboskapet på prov. (Ja konservburken – vi blänger på dig!) Så. Nedan följer ett par tips på finfina sticklingsvaser som finns i butik just nu. Alla är såklart noggrant utvalda för att passa tungans tjocka stam. Klicka på bilderna för att kika närmare på produkterna!

När kan man ta en stickling av svärmorstunga?

När på året man kan ta sticklingar av svärmorstunga beror helt och håller på var man tänker ta sticklingarna ifrån. Vi kommer att gå igenom detta lite längre ner i texten, men lite kort så kan man föröka en svärmorstunga på två olika sätt – antingen genom att klippa ner bladen, eller genom att skära loss skotten som dyker upp vid plantans rötter. Är det bebisryck som står på schemat behöver man inte ta hänsyn till varken väder eller vind, medan en halshuggning helst bara ska ske under våra ljusa vår- och sommarmånader. Under vintern går växten nämligen in i ett slags viloläge och har (något förståeligt) svårare att återhämta sig från det trauma det ändå är att få toppen avknoppad. Summa summarum kan ynglingarna alltså flytta ut när som helst, medan huvudet helst ska bo kvar mellan oktober-mars ungefär.

Så tar du en stickling av svärmorstunga

 • Då kör vi igång då! Vägen till en utökad sticklingssamlig börjar som vanligt med att plocka fram projektets samtliga delar, det vill säga tunga, sax och kruka/vas. Orkar man är brukar det vara lättast att samla hela alltet vid en plats med gott om svängrum för att kunna snurra, vrida och klippa fritt. Ett bord eller en köksbänk till exempel! Med det sagt går det självklart superbra att genomföra projektet direkt i fönsterkarmen om krukan är för tung, eller om man precis har dammsugit och känner sig rent golv + jord verkligen inte är lika med sant.

 • Låt oss börja med det vanligaste sättet att ta sticklingar av en svärmorstunga, alltså att klippa bort de skott som poppar upp i krukan. Här är det viktigt att inte vara för snabb – bebisarna ska vara rediga i storlek (tänk i längd med ett långfinger) för att de inte ska bli för pyttiga att arbeta med. Om storlekskontrollen är godkänd återstår bara att plocka upp växten ur krukan, lossa på jorden så att ”navelsträngen” syns klart och tydligt och sen klippa loss sticklingen så långt intill moderplantan det bara går. På så sätt maximerar man området minitungorna har tillgång till för att skjuta ut nya rötter, vilket är toppen för återhämtningen.

 • Men! Står man vid fönsterkarmen med fötterna mot den nydammsugade parketten och funderar på att senarelägga projektet pga det tidigare uttryckta rent golv + jord verkligen inte är lika med sant, så kan man alltid bara köra ner saxen i jorden så nära moderplantan det bara går, be en stilla tanke, saxa loss och hålla tummarna för att det var navelsträngen som klipptes och inget annat. Helt ärligt så gör nog de flesta såhär typ hela tiden oavsett antal dammråttor i hörnen, och faktum är att man faktiskt klipper rätt 99% av alla gånger. Och skulle det vara så att det var en rot som gick itu är det inte hela världen – växter har många och klarar sig väl med ett trasigt vattenrör. För det mesta i alla fall!

 • En alternativ metod för att föröka en svärmorstunga går ut på att ner bladen i rektangulära små bitar. Tjoff poff, rakt av bara! Tekniken funkar allra bäst om man får akut sticklingssug kort efter att en tidigare kull minitungor har flyttat ut, eller om växten ser allmänt tradig ut och inte längre riktigt platsar i fönsterkarmen. Klipp då ner ett friskt blad i lagom stora bitar (se bilden sedan för referens) och rota sedan med det öppna sårytan ner mot jorden. Och på tal om jord…
Bra storlek på nedklippta bladbitar

Att rota en stickling – jord eller vatten?

Jahopp! Då var minitungorna utflyttade, skotten avknoppade, sticklingarna sticklade och alla är glada och nöjda. Förutom en själv då, som står med sprillans nya små liv i ena handen och kanske världens jobbigaste dilemma i den andra. Japp, vi har kommit till alla växtälskares mest huvudbrydda vägskäl: jord… eller vatten? Vatten eller jord? Kruka eller vas, vas eller kruka? En frågeställning lika gammal som växtintresset själv, och självklart finns det bara ett enda svar på frågan: man väljer själv! I samförstånd med sticklingarna, såklart.

Så är det alltså – det spelar ingen som helst roll för sticklingarnas skull om de rotas i jord eller vatten. Inte heller kommer de att växa snabbare, må bättre eller få klarare färger om man väljer det ena alternativet framför det andra, Istället gäller det bara att köra på det man tycker känns bäst, eller på det som finns närmast till hands. Så länge man gör det ordentligt! Rotar man i vatten ska det bytas ut varje dag, och en luftig mix är det enda som gäller om man föredrar att bli smutsig om händerna. Såjord funkar bäst, men man kan också göra en egen blandning om man föredrar det.
Plantera och sköta om din stickling av svärmorstunga

Sen är det bara att vänta! Drygt någon vecka brukar det ta för skotten att börja växa igen, medan nedklippta blad ofta inte visar tecken på liv förrän efter ett par månader. Under hela processen vill sticklingarna skötas om på ganska exakt samma sätt som moderplantan, det vill säga:

 • Stå ljust, gärna i ett fönster som vetter mot öst eller väst
 • Få gott om vatten, det vill säga fuktig jord om de står i kruka och täckt hela vägen upp till vashalsen om de står med rötterna i blöt
 • Husera i ett relativt fuktigt klimat. Går att lösa genom att trä en plastpåse över krukan/vasen om man har det väldigt torrt där hemma.

Hur lång tid man sedan ska vänta med att plantera om sticklingarna till ett lite mer permanent boende bestämmer man själv, men helst ska de ha vuxit minst ett par centimeter innan flytten är aktuell. Plantera då om dem i en lagom stor kruka (tänk en handflata i diameter typ) fylld med vanlig planteringsjord. Har man så kan man gärna ha en näve perlite eller pimpsten också. Sen är det bara att hitta en permanent plats till ytterligare en grön familjemedlem!

Det var det! Sitter du på några supertips för att eller sköta om sticklingar av svärmorstunga? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp