Alltså, visst är det så att vissa växter har det där lilla extra? Den där auran, den där charmen, det där som verkligen fångar ens uppmärksamhet i vimlet – ibland till den milda grad att man bokstavligen stannar upp bland butikshyllorna för att bara njuta av det vackra man har framför sig. Som hjärta på tråd till exempel! Eller lyktanka, som den även kallas i vissa butiker. Med sitt riktiga hollywoodsvall till rankor och små, nätta hjärtan till blad kan man definitivt säga att arten lyser lite extra stark på växthimlen. Nästan som att ha en amerikansk filmstjärna till sambo om man får säga det själv!
Utöver att ha ett utseende som heter duga är hjärta på tråd en riktig rolig växt att ha att göra med – speciellt för alla nybörjare som fortfarande känner sig lite tveksamma på hur, när och var växter ska skötas om. Den är tålig, lättflörtad och passar lika bra ståendes i fönsterkarmen som den gör hängandes i en ampel. Finns garanterat i överflöd på alla sticklingsbyten, oavsett ort eller plats. Dessutom är den lätt att föröka och är därmed en oändlig källa till gå-bort-presenter. Om inte det låter som en riktig pangväxt så säg!
Så sköter du om din hjärta på tråd
🌱 Hemkomst
När man först kommer hem med en sprillans ny hjärta på tråd är det toppen att plantera om den. På så sätt kan man säkerställa att växten är frisk, rötterna i gott skick och att substratet är fräscht. Vanlig torvbaserad påsjord går bra, men allra bäst är det om man kan göra en egen, väl dränerande mix som skjutsar ut vattnet så fort det bara går. En bra utgångspunkt är:
- 2 delar påsjord av valfri sort
- 1 del dränerande substrat (perlite, pimpsten, lecakulor…)
- 1 del odlingssand
När omplanteringen är klappad och klar återstår bara att vattna och låt växten stå orörd några dagar. Skulle den se hängig ut är det helt normalt – det tar på krafterna att flytta!
🏡 Omplantering
Om möjligheten finns är det bra att plantera om ens hjärta på tråd en gång om året. Gärna på våren när tillväxtperioden kickar igång. Byt då ut den gamla jorden och vattna sedan rikligt så att det rinner ut ur krukan. I och med att hjärtetrådarna inte har ett jättestort rotsystem behöver man inte byta ut krukan varje år, men ser det ut att ha blivit lite trångt där nere kan man alltid byta upp sig en storlek. Drygt 15-20% större brukar vara lagom, men man väljer såklart helt själv efter tycke och smak.
☀️ Placering
Ett riktigt skuggdyrkande utseende till trots så älskar hjärta på tråd solens varma stålar och drar sig verkligen inte för ett stekande söderfönster. Med det sagt så funkar den minst lika bra på ett lite skuggigare läge, eller till och med en bit in i rummet om man verkligen tar väl hand om den. En riktig kameleont kan man gott säga! Under våra mörkaste månader står växten mer än gärna under växtbelysning, men det är inget måste.
💧 Vattna
Här gäller det att hålla kannan i styr! Hjärta på tråd:en vill nämligen inte bara torka upp mellan vattningarna, utan rentutav torka upp ordentligt innan den får sig ytterligare en slurk. Lite som en kaktus alltså! Känns det knepigt att få till finns det ett par olika knep man kan använda sig av, varav det bästa är att helt sonika trycka ner ett finger så långt ner i jorden man bara kan och själv känna efter. Är det kallt och fuktigt ska man klarar sig växten ett tag till. Är det å andra sidan ökenklimat som råder är hög tid att fylla på reserverna. Gillar man inte smuts under naglarna kan man istället känna på plantans översta blad – platt och mjukt indikerar att den är törstig. Ett annat alternativ är att investera i en fuktmätare som gör jobbet åt en. Mer om det här!
🍴 Näring
Likt många andra växter vill hjärtetrådarna ha näring någon gång i månaden från mitten av mars till slutet av oktober. Vanlig växtnäring funkar toppen – gärna i en något svagare dos än den som står rekommenderad på förpackningen. Under våra mörkaste månader är det fasta som gäller, med undantag för plantor som står under växtbelysning av starkaste slag. Då kan man gott ge en mindre portion vid enstaka tillfällen. Tänk på att inte ge näring de första veckorna efter omplantering – då är jorden redan tillräckligt fylld med mikro- och makroämnen!
Ta sticklingar på en hjärta på tråd
Du tar sticklingar på din hjärta på tråd genom…
Ranksticklingar: Här går det undan! Att ta sticklingar på hjärta på tråd är riktigt lätt – så lätt att man inte ens behöver gå och hämta den vassaste saxen i kökslådan. Istället räcker det att ringa ner en ranka i krukan så kommer nya skott kika fram vid varje bladpar efter ett par veckor. Häftigt, eller hur?
Med det sagt så kan man ju självklart klippa ner en ranka eller två och rota dem i vatten om man föredrar det. Klipp då ner en ranka i valfri storlek, plocka bort de två-tre första bladparen och stoppa ner stammen i en mindre vas. Bäst är det om sticklingen kan stå varmt och ljust, men har man inte bråttom med rotandet går det lika bra på en mörkare plats. Vill man starta sticklingsimperium hemma i vardagsrummet, eller kanske bara tjäna storkovan inne på traderas växtavdelning, kan man även klippa ner varje bladpar och rota dem var och en för sig. Men då gäller det att ha gott om plats i fönsterkarmen!
Vanliga frågor
Är hjärta på tråd giftig för människor, katter eller hundar?
Beror på vem man frågar! Svenska giftinformationscentralen säger att växten är helt ofarlig för oss människor, medan den amerikanske djurrättsorganisationen ASPCA inte riktigt vill berätta hur det ligger till för våra fyrbenta vänner. Det kan alltså vara bra att utgå ifrån att det inte är någon särskilt bra idé för alla katter och hundar att mumsa på de hjärtformade bladen till frukost (eller lunch för den delen).
Min hjärta på tråd har plötsligt invaderats av stora, vita svampliknande bollar. Vad händer och varför?
Bra fråga! Mystiskt utseende till trots handlar det varken om svamp eller spindelägg, utan en helt vanlig rotknöl som kan läggas på jorden för att ge växten ett nytt ”ankarfäste”. Inget farligt för växten alltså!
Kan jag ta fröer på min hjärta på tråd när den blommar?
Säkert! Hur man går tillväga får man dock fråga någon annan- engelska forum brukar ha många svar på den här typen av teknikaliteter.
Min hjärta på tråd tappar blad – vad gör jag för fel?
Svårt att säga på rak arm eftersom det finns (vad som känns som) en triljard olika anledningar till att växter tappar blad. Om en färgskiftning sker till det gula/ljusare hållet innan fallet är det med största sannolikhet för mycket vatten som är boven i dramat. En annan vanlig orsak till bladavfall hos hjärta på tråd är för lite vatten (om bladen torkar innan de faller bort).
Hur gör du för att få din hjärta på tråd att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!