Ömsom dyrgrip i en hipp växtbutik på Södermalm, ömsom ogräs i en trädgård i Glöte. Ormbunken är en helt fantastiskt vacker växt som inte liknar något annat med sina långa, spjutliknande blad. Dessutom är den självgående och riktigt enkel att hålla vid liv – så länge den får bo under rätt omständigheter. Har du haft en ormbunke tidigare vet du redan att de även kan bli hur gamla som helt och följa en genom livet. En riktigt kul och spännande växt med andra ord, som faktiskt lever vilt ute i vår svenska natur.
Det finns tusen och åter tusentals olika utseenden på ormbunkar och ställer man dem på rad ser den första knappt ut att ens vara syssling med den sista. Inte så konstigt egentligen – ormbunke är nämligen varken ett släkte eller en familj utan en division av växter. Att kalla ens växt för en ormbunke blir alltså lika med att kalla ens hund för däggdjur. Är det fel? Nej. Känns det rätt? Nja, tveksamt. Fortsätter man med den liknelsen kan två olika ormbunkar ha lika mycket gemensamt som en hund och en älg. Som tur är för oss så är skillnaderna mellan ormbunkarna inte alls lika stora som skillnaderna på däggdjur – du kan sköta om din växt på samma sätt oavsett om du har ett spjutbräken, venushår eller något helt annat.
Ormbunke eller bräken?
När man samtalar om ormbunkar benämns de ibland som bräken. Vad är då skillnaden mellan bräken och ormbunke? Lite samma som skillnaden mellan kaktusar och suckulenter: alla bräken är ormbunkar, men alla ormbunkar är inte bräken. Bräken är alltså en slags ormbunke som inte innefattar alla växter inom divisionen – de är underordnade ormbunkar (Pteridophyta) i det stora släktträdet. Venushår är till exempel en ormbunke som inte är ett bräken. Att prata om bräken när man menar ormbunkar generellt är alltså felaktigt, men ändå så pass accepterat att det står beskrivet i svenska akademins ordbok.
Ett annat knepigt ord man kan stöta på är kryptogam, alltså att ormbunkar är kryptogamer. En kryptogam är en organism som förökar sig genom sporer, precis som lavar och alger, istället för att producera frön. Ett annat ord för kryptogam är sporväxter. De små bruna prickarna som ibland syns under ormbunkarnas blad är med andra ord varken ohyra eller fröer som man lätt kan tro, utan sporer.
Så sköter du om din ormbunke
🌱 Hemkomst
När du kommer hem med din nyinköpta ormbunke är det bra att börja med att skola om den. På så sätt kan du försäkra dig om att den står i rätt jord av god kvalité, samt att rötterna är i gott skick. Plantera i vanlig blomjord uppblandat med lite dränerande och fukthållande substrat (perlite eller pimpsten till exempel). I och med att ormbunkar vill ha mycket vatten är det viktigt att se till att jorden förblir lucker under fram tills nästa omplantering. Vattna rejält när växten är färdigplanterad.
🏡 Omplantering
Precis som de flesta andra växter vill ormbunkar planteras om vart eller vartannat år, beroende på ålder och storlek. En ny och ung planta kan gott få en större kruka varje säsong, medan en gammal räv (som mitt exemplar på bilden högst upp) inte behöver byta upp sig lika ofta. Våren är den bästa tidspunkten för omplantering men skulle det krisa går det självklart bra under andra årstider också. Byt ut jorden helt och tillsätt nytt och fräscht dräneringssubstrat. Växter kan se lite hängiga ut efter omplantering men tar sig igen efter bara några dagar.
☀️ Placering
För att må som bäst vill ormbunkar stå soligt men inte i direkt solljus. Kanske på en hylla en bit in i rummet eller på fönsterbräden bakom ett insynsskydd eller en skir gardin? På vintern brukar jag flytta mina ormbunkar till söderfönstret i och med att solen inte är speciellt lika stark då. Där frodas de som tusan och blir riktigt stora och gröna. Annars kan man tillföra lite extra ljus på den vanliga platsen med en växtlampa. Eller strunta i det och leva med en risig växt som tar sig igen till våren. Valet är ditt!
💧 Bevattning
Ormbunkar vill ha jättemycket vatten! Jorden får aldrig riktigt torka ut, annars visar de missnöje direkt. Både nya och gamla blad kommer att bli bruna och torra i en hissnande fart. Inte så kul, varken för ägare eller planta! Vattna gärna flera gånger i veckan under sommaren och något mer sällan under vintern när ormbunken inte är lika törstig. Som med alla andra växter som vill ha mycket vatten är det extra viktigt att ha dräneringshål i ytterkrukan, alternativt en innerkruka för att inte riskera att rötterna tar skada. Utöver att vilja stå fuktigt vill ormbunkar gärna ha en relativt hög luftfuktighet. Har man ingen luftfuktare hemma går det lika bra att spraya växten någon gång i veckan med en vattenspruta eller att ha den stående i badrummet när man duschar.
🍴 Näring
Ormbunkar vill ha extra tillsatt näring under hela vår- och sommarhalvåret. Egengjord eller butiksköpt spelar ingen större roll så länge det sker regelbundet. Varannan vecka under tidig vår och sensommar med en utökad dos till varje vecka under de varmaste månaderna brukar bli lagom. Undantaget är när man precis har planterat om växten – då är jorden full med gottigheter och klarar sig själv under de 4-6 första veckorna. Under hösten och vintern kan man trappa ner och endast ge cirka var 6e vecka när dagarna är som mörkast. Då sker knappt någon tillväxt och växterna kräver inte speciellt mycket någon näring.
Ta sticklingar på en ormbunke
Du förökar din ormbunke genom…
Rotdelning: Ta upp växten ur krukan och lossa försiktigt på jorden genom att trycka på rötterna. När rötterna är mer eller mindre nakna så särar man på dem försiktigt och separerar en sån stor del som man vill ha på sin nya växt (stickling). Det kan vara lite trassligt och behöver man klippa loss vissa delar är det helt okej. Här finns en video som visar hur man gör.
Vanliga frågor
Är ormbunkar giftiga för katter?
Vissa är! Dubbekolla denna listan innan inköp om du har en katt där hemma. Det verkar mest vara vilda sorter som växer utomhus men ändå. Bättre safe than sorry tycker jag.
Min ormbunke får en massa bruna blad, vad gör jag för fel?
För mycket sol, för lite vatten eller för låg luftfuktighet. Det är omöjligt att säga vilket av alternativen utan att veta hur växten sköts, men testa dig fram så blir det bättre!
Alla blad har dött, ska jag slänga växten nu?
Nej!!! Ormbunkar kan vara lite dramaqueens och kan verkligen ställa till det för en om de inte trivs. Om alla blad har blivit bruna och dött så är det bara att klippa ner allt och ge växten en slurk vatten. Det tar ett par veckor men sen börjar små skott kika upp igen! Att hela växten dör händer ofta med små delikata ormbunkar, som venushår till exempel. Jag har tagit kål på min flera gånger under åren men allt växer den alltid tillbaka igen.
Jag har hittat små prickar under bladen på min ormbunke, vad är det?
Som nämnt tidigare är det antingen sporer eller platsen där sporerna ska växa. Ingen man behöver oroa sig för!
Sådär! Frågor på det? Lämna gärna en kommentar och dela gärna med dig av dina egna tips och erfarenheter. Lycka till med växterna!