Skötsel Paradisträd

Paradisträd: ett träd i miniformat

Låt oss prata om paradisträd! Denna fantastiska krukväxt som ofta hänger i offentliga väntrum och ruvar på en hemlighet. Det är inte att bladen kan skifta färg. Inte att den kan föröka sig genom ett nerfallet blad, och inte heller att den kan blomma som ett moln. Pass? Okej då – det är så att paradisträd kan bli riktigt gamla om man sköter om dem på rätt sätt. Lastgamla, till och med. Det är inte ovanligt att höra om paradisträd som är tjugo, trettio, ibland till och med fyrtio eller femtio år gamla. Om inte det är fantastiskt så säg? Helt klart värt att tänka på nästa gång man stöter på ett exemplar i väntan på tandläkaren.

En annan grej som är så himla fantastisk med paradisträd är att de är riktigt kämpar till växter som inte hänger upp skylten i första laget, varken om de felplaceras eller om man råkar bli lite för ivrig med vattenkannan. Istället står de stadigt och indikerar eventuella feltramp snällt men bestämt genom att lätta på trycket i de tjocka, vaxartade bladen. Vackra är de också, speciellt när de växer till sig och får sitt bonsailiknande utseende. En riktig livskamrat som kan följa en genom livets alla skeden!

Så sköter du om ditt paradisträd

🌱 Hemkomst

När man stiger in genom dörren med ett sprillans nytt paradisträd är det bra att börja med att plantera om det. På så sätt kan man vara säker på att växten står i fräsch och väl anpassad jord som är full med näring. Vanlig blom- eller planteringsjord fungerar bra, uppblandad med en större andel dränerande substrat som perlite, sand eller pimpsten. Det dränerande substratet gör så att vattnet inte stannar kvar i jorden, vilket är toppen för en växt som paradisträd som absolut inte vill stå med rötterna i blöt en längre tid. Omplanteringen är även ett ypperligt bra tillfälle att inspektera rötterna. Verkar de vara i dåligt skick han man alltid rätt att lämna tillbaka växten till butiken. Låt sedan trädet stå i karantän ett par dagar för att undvika att sprida eventuell ohyra som skulle ha kunnat åka snålskjuts från butiken.

🏡 Omplantering

Till skillnad från många andra växter är det inget måste att plantera om Paradisträd varje år – speciellt om det står i jord med en mindre andel torv. Det finns inget regelverk för hur ofta omplanteringen ska ske, men mellan tummen och pekfingret kan man säga att små växter vill bli omplanterade varje år, medan mellanstora, stora och jättestora paradisträd kan ha ett par säsongen mellan omgångarna. Om Paradisträdet bara pris står i köpejord, eller köpejord med en mindre andel dränerande substrat, får man däremot plantera om det en gång om året för att jorden ska förbli lucker och fin. Har man aldrig planterat om en växt tidigare finns det en guide över hur man gör det här.

☀️ Placering

Ju soligare desto bättre! Paradisträd är ljustörstande växter som allra helst vill stå i ett varmt söderfönster eller på en inglasad balkong med maxade soltimmar. Har man varken eller kan man ställa växten i hemmets fönster som har flest ljustimmar istället – växterna är tåliga och klarar sig även om förhållandena inte är de bästa. Under våra mörkaste månader är det bra om man kan paradisträdet under en växtlampa av något slag, gärna på en något svalare plats. Men det är inget måste! De flesta paradisträd överlever vargavintern även i ett ”soligt” fönster. Kan vara så att det tappar lite blad, med de återkommer när ljuset återvänder.

💧 Vattna

Säger paradisträd säger suckulent, och säger suckulent säger lite vatten – det är sedan gammalt. Suckulenta växter har nämligen förmågan att hamstra på sig en större mängd vatten inuti bladen och behöver därför inte vattnas särskilt ofta. Här gäller det alltså att hålla vattenkannan i styrt tills jorden har torkat ut helt, och helst en liten stund till efter det. Har man inte stenkoll på när trädet är törstigt är ett litet fultips att vänta på att bladen blir lite mjuka – då har vattenreserven sinat och det har blivit hög tid för en påfyllning. Eller så skaffar man sig en fuktmätare för berättar för en när växten är törstig!

🍴 Näring

Som de flesta andra växter från torra områden behöver paradisträdet inte särskilt mycket näring för att frodas och må bra. En svag dos (alltså lite mer utspädd än vad flaskan rekommenderar) varannan eller var tredje månad under tillväxtsäsongen april-september så håller sig växten mätt och belåten, och inget alls däremellan. Det finns speciell suckulentnäring att köpa ute i handeln, men helt ärligt är pengarna bättre spenderade på ett par påsar chips (eller en Ben&Jerry om man föredrar det). Vanlig sketen växtnäring fungerar minst lika bra. Eller lite väl utspätt guldvatten om man vågar sig på det!




Ta sticklingar på ett paradisträd

Du tar sticklingar på ditt paradisträd genom…

Topp- eller sidoskott: Det lättaste sättet att föröka ett paradisträd är genom att helt enkelt klippa ner en grenbit i valfri storlek. Det spelar ingen större roll hur stor eller liten den är, men minst fyra bladpar är att rekommendera om man inte vill vänta en evighet på att sticklingen ska växa till sig. Plocka bort de understa bladen för att göra plats åt rötterna (på bilden har två bladpar plockats bort) och rota sedan i vatten eller jord. En vattenrotad stickling kan föras över till jord när rötterna är ett par centimeter långa. De bortplockade bladen kan även de rotas enligt metoden nedan om man försöker dra ner på svinnet där hemma.

Toppstickling av paradisträd

Bladförökning: Det går även att föröka ett paradisträd genom att plocka ett par fasta och friska blad, låta såret torka upp ett par dagar i ett soligt fönster och sedan lägga dem i en kruka ovanpå jorden. Håll jorden någorlunda fuktig och stå emot frestelsen att vara framme och pilla så gott det går. Swosh säger det bara så har man en hel hög med miniträd som kikar fram ur änden av bladen. Bisarrt, men det funkar!

Vanliga frågor

Är paradisträd giftigt för människor eller katter och hundar?

Enligt giftinformationscentralen är paradisträd ofarligt för alla tvåbenta och fyrbenta (och säkert sex- och åttbenta också för den delen) enligt giftinformationscentralen.

Varför får mitt paradisträd vita prickar på bladen?

Alltså… Internet säger att det handlar om små kristaller som formas när växten svettas genom bladen, men jag vette tusan alltså. Men oavsett vad som orsakar symptomen så är det helt ofarligt och inget att oroa sig för! Om det däremot är vita fläckar kan det vara mjöldagg som försvinner med en omgång kumulus.




Varför får mitt paradisträd bruna korkliknande fläckar på bladen?

Åldersfläckar? Nä, skojja bara. Förmodligen en mekanisk skada som har läkt med en skorpa.

Kan mitt paradisträd blomma?

Det är svårt att få till i inomhusmiljö, men det kan det absolut! Sköt om den väl och låt den övervintra svalt men ljust för att maximera chanserna.

Varför tappar mitt paradisträd bladen?

För mycket eller för lite vatten. Med allra, allra största sannolikhet, för mycket. Låt växten torka upp och låt vattenkannan stå på hyllan lite oftare hädanefter!

Mitt paradisträd får rötter på stammarna. Vad händer? Vantrivs den och försöker rymma?

Inte alls! Många växter, inklusive paradisträd, skjuter ur rötter från noderna (området där bladen sitter) i hopp om att kunna förankra sig i jorden på nya stället. Gillar man inte de små tentaklerna som sticker ut kan man bara plocka bort dem.


Har du några egna tips för att få en ampellilja att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!

  1. Hej!
    Jag har ett gammalt och fint paradisträd som man skulle kunna säga är bonsailiknande med grova fina stammar och mest blad i toppen. På sistone har dock två av fyra stammar ramlat av. Den senaste var helt kolsvart inuti. Sorgligt! Har du ngn aning om vad det kan handla om?

    1. Hej Andreas!

      Åh, visst är det tråkigt när äldre växter inte längre mår bra.
      Mjuka stammar och rötter som ramlar av när man rör vid dem är typisk symptom på överbevattning. Om jorden är jätteblöt kan det vara en bra idée att plantera om växten i torrare jord, om inte så räcker det att sluta ge den vattnen i någon vecka. Två andra åtgärder är att plantera om växten i en terrakottakruka (absorberar överflödigt vatten till skillnad från krukor i keramik eller metall) samt att blanda ner en större mängd perlite i jorden som även det hjälper vattnet att inte stanna vid rötterna. Jag har skrivit lite mer ingående om ämnet här om du vill läsa mer.

      Håller tummarna för att växten återhämtar sig!

      /Sofia

  2. Jag har i 25 år odlat paradisträd som har egenheten att bladen liksom är formade som kupor vända uppåt, och de har en ljusare grön nyans än de flesta andra paradisträd. Ibland har det hänt att bladen får kopparbruna fläckar, vilket får till följd att blad skrumpnar och släpper taget. Jag har då hjälpt växten genom att ta bord bladen med sådana fläckar, och då har växten med tiden återhämtat sig.

    Men nu är det värre, till slut har hela växten blivit så fylld av brunfläckade blad att jag tog den drastiska åtgärden att kapa alla stammarna i förhoppning om miraklet att nya stammar ska växa upp med friska blad.

    Jag tog sticklingar av friska grenar medan det ännu fanns sådana, och dessa har jag fått att rota sig, men nu märker jag att de kopparbruna fläckarna kommer fram även på de nya plantornas blad.

    Vad är det som kan orsaka detta? Fläckarna ser verkligen ut som koppar med ett brunt lite skimrande.

    1. Hej Ingemar!

      Med 25 års erfarenhet kan du mycket mer om paradisträd än jag, men det första jag tänker på är att din växt har drabbats av någon form av sugande ohyra – trips till exempel. Det hade förklarat fläckarna, skimrandet och det faktum att skadorna består på sticklingarna. Att spraya växten med såpvatten brukar hjälpa, men man kan också använda mer traditionella bekämpningsmedel som pyrsol. Annars kan det ju vara korksjuka, men de fläckarna brukar varken vara kopparfärgade eller skimrande.

      Håller tummarna för att det löser sig!

      /Sofia

  3. Hej! Jag har flera stora paradisträd och ett av träden har börjat få röda blad, vad kan det bero på?
    Tack!
    // Maria

    1. Hej Maria!

      Om ditt paradisträd inte är av en sådan sort som ska ha röda toppar eller blad skulle jag tippa att för många soltimmar är boven i dramat. Testa att flytta den till en lite mörkare plats och se om det ger sig!

      /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp