Paraplyaralia – en sjubladig växtdröm

SponsorInlägget innehåller reklam i form av en annonslänk till Plantrédo, Homeroom och Jotex

Låt oss leka gissa-leken! Vad har sju fingrar, är grön och skymtas i väntrummet hos tandläkaren? Helt rätt, en paraplyaralia såklart! Har du aldrig sett en paraplyaralia tidigare så ser den ut exakt som namnet indikerar – en ståtlig grön växt med paraplyliknande blad. Om du å andra sidan redan har haft en paraplyaralia i din ägo vet du att det är en otroligt lättskött och tålig växt. Jag skulle till och med gå så långt och säga att den är mer nybörjarvänlig än palettbladet som annars är novisernas choix par excellence.

Tyvärr har paraplyaralian just därför fått ett oförtjänt rykte om att vara otrendig och lite passé. Det är ju ändå så att man mer än ofta hittar man en paraplyaralia som livar upp en tråkig reception eller en dåligt upplyst kontorslokal, vilket ofta händer med lättskötta växter. Men! På senaste har paraplyaralian åter börjat smyga sig in på växtentusiasternas önskelistor och syns allt oftare i våra fönsterkarmar – speciellt den variegerade varianten. Det är inte längre ovanligt att se en paraplyaralia kika fram bland diverse exotiska växter som är specialimporterade från butiker runt om i Europa. Ett rejält uppsving i popularitet med andra ord!

Så sköter du om din paraplyaralia

🌱 Hemkomst

När du först kommer hem med din sprillans nya paraplyaralia är det bra att plantera om den. Genom att byta ut den gamla jorden kan du slå ett kik på rötterna och säkerställa dig om att de är vid god hälsa, men även se till att jorden är av bra kvalité. Vanlig blomjord eller såjord fungerar fint. Om du har lite perlite eller något annat dräneringssubstrat liggandes kan du gott slänga ner en näve eller två – om inte så gör det inget. Vattna rejält och låt sedan växten stå orörd någon dag. Det tar på krafterna att flytta!

🏡 Omplantering

För att få en frisk och pigg växt är det bra att plantera om paraplyaralian drygt en gång om året – med fördel på våren när den har vaknat ur vinterdvalan. Ur den nya jorden får växten tillgång till en rejäl dos ny energi för att tackla den stundande säsongen. Omplanteringen är även ett par tillfälle att byta ut krukan om den har blivit för liten. En tumregel är att man byter upp sig cirka 15% i storlek, men lite mer eller mindre går lika bra. En ung paraplyaralia vill gärna ha en större kruka varje säsong, medan ett äldre exemplar som har ett par år på nacken gott kan vänta två säsonger mellan gångerna. Behöver man förstärkning på den gröna bostadsfronten kommer här tips på ett par personliga favoriter. Klicka på bilderna för att kika närmare på produkterna!

☀️ Placering

En av grejerna som gör paraplyaralian till en sådan himla bra nybörjarväxt är att den är så flexibel när det kommer till ljus och placering. Den trivs lika bra i ett stekande hett söderfönster som någon meter in i ett ljust rum. Kommer den för långt bort från fönstret och för lite sol under dagen kommer bladens stjälkar att bli långa och rangliga. Då är det bara att flytta den lite närmare ljuskällan. Under vinterhalvåret är det inte nödvändigt att ställa växten under en växtlämpa – den klarar sig bra ändå. Det kan dock vara bra att flytta den till hemmets soligaste plats så att den i alla fall får en lite dos ljus när det är som mörkast.

💧 Vattna

Lagom är bäst! Paraplyaralior gillar att bli vattnade så att det rinner ut ur botten på krukan och sedan nästan torka ut. För mycket vatten så kommer rötterna att ta stryk. För lite vatten så växten kommer bladen att börja hänga. Är du osäker på om du ska vattna eller inte? Stoppa ner ett finger ett par centimeter ner i jorden och känn efter. Är det torrt där nere är det dags att fylla på vattenreserverna. Jag brukar vattna min paraplyaralia som står i söderfönster cirka en gång i veckan under våren och hösten, för att trappa upp till 2-3 gånger i veckan under sommaren. Hade den stått lite mörkare hade det kunnat gå någon extra dag mellan vattningarna. Under vintern går den, som de flesta andra växter, in i dvala och dricker inte särskilt mycket vatten. Då brukar det räcka med en lite mindre vattning varannan eller var tredje vecka.

🍴 Näring

En paraplyaralia behöver inte så värst mycket tillsatt näring. Ge den en dos någon gång i månaden under sena våren till tidiga hösten så blir den glad. Pinne eller flytande spelar ingen roll. Eller varför inte testa att blanda eget guldvatten? Under vintern klarar den sig bra själv, så länge den inte står under en växtlampa. Då kan man gott ge den en dos eller två mellan perioden oktober – mars. Tänk på att inte tillföra näring de första veckorna när du precis har bytt jorden. Då är den så full med micro- och macroämnen att det kan bli för mycket av det goda!
Ta sticklingar på en paraplyaralia

Du tar sticklingar på din paraplyaralia genom…

Toppstickling: Enklast är det att föröka en paraplyaralia genom att ta en toppstickling. Då klipper du av toppen med 4-5 blad på stammen och rotar den antingen i vatten eller direkt i en mindre kruka med hål i botten. Efter någon vecka kommer små, små rötter att kika fram.

Sidoskott: Paraplyaralian kan ibland skjuta upp nya skott direkt från jorden. Antingen kan du låta dem sitta kvar för att få en fylligare och buskigare växt, eller så kan du klippa ner dem och rota dem separat. Lossa i så fall på skottet så långt in vid roten/stammen nere i jorden som möjligt. Sätt sedan sticklingen i vatten eller plantera direkt i en mindre kruka med hål i botten. Skottet ska gärna ha ett par blad för att ha så stor chans som möjligt att klara sig.

Att köpa en paraplyaralia

Har man inte turen att kunna byta sig till paraply i miniatyr går det såklart att köpa fullvuxna exemplar i butik. Främst är det då blomsterhandlar som gäller, men man kan även vända sig till nätet om man vill spara tid, ork och bussbiljetter. Vill man ha tips på affärer det främst Plantrédo som gäller – en Stockholmsbaserad webbutik som drivs av ett gäng riktigt växtnördar. Helt klart en av landets bästa butiker både när det kommer till sortiment, leverans och kvalité!

Vanliga frågor

Är paraplyaralia giftig för katter?

Enligt ASPCA är hela schefflera-släktet giftigt för både hundar och katter.

Varför blir bladen på min paraplyaralia gula?

Förmodligen har den fått för mycket vatten. Gör ett mindre uppehåll med vattningen och vattna inte fullt lika ofta i framtiden. Då borde bladen sluta att bli gula. Sedan kan gula blad även bara naturligt bortfall. Man får testa sig fram lite!

Paraplyaralia Plantbyrån

Är det någon skillnad mellan en vanlig paraplyaralia och den grön-vita varianten?

Skötselmässigt är det absolut ingen skillnad. Variegeringen (alltså det faktum att växten fläckvis saknar det gröna pigmentet) gör att den ”randiga” paraplyaralian är känsligare för stark sol. Har du en sådan hade jag inte rekommenderat att ställa den i direkt solljus.
Min paraplyaralia har blivit brun på stammen – är det farligt?

Inte alls! Paraplyaralia är en vedartad växt (eller en lignos som det egentligen heter om man ska vara petig) som utveckar en hård yta på stammen när den blir äldre. Precis som träd alltså! Så hittar du bruna eller mörka beläggningar på stammen är det fullt normalt.

Kan jag stamma upp en paraplyaralia?

Yes box! Paraplyaralior ämnar sig ytterst bra till att förvandlas till små mini-träd. Läs mer om hur man gör här!

  1. Hej Ronald!

   Javisst kan den det 🙂 Blir dock inga ”fina” blommor, utan mest små gula spröt som sitter i klasar.

   /Sofia

  1. Hejsan Bengt!

   Så roligt att du gillar inlägget =). Min personliga upplevelse är att paraplyaralian är en tålig växt som inte drar sig för att stå i en susig fönsterkarm. Sen beror det ju på såklart – är det kalla minusgrader som flödar in är det kanske bättre att hitta en annan plats.

   Lycka till!
   /Sofia

 1. Min paraplyaralia som är > 15 år gammal har plötsligt börja att tappa alla blad. Ser ”hängig” ut. Har planterat om den. Minskat på vattningen. Planterade om den dec 2021 och i somras så kom det flera stamskott. Den mådde prima men sen i dec 2022 så ser den inte alls frisk ut. Flyttat den från söderläge till syd-öst läge.

  1. Hej Anette!

   Åh nej, sådär kan vi ju verkligen inte ha det. Har du testat att ställa den under en växtlampa? Jag vet att min gamla aralia (dock inte i närheten så gammal som din!) alltid mådde riktigt kasst så fort solen gick i ide. Andra grejer som kan hjälpa är att klippa ner de grenarna till våren, ge den en liten (med betoning på liten) skvätt näring och ställa den på en varmare plats.

   Håller tummarna för att det löser sig!
   /Sofia

 2. Jag har en Paraplyaralia som över 2 meters hög, har inte någon pinne så hög så plantan har börjat böja sig. Är jätte rädd om den ska gå sönder.
  Kan jag skära i den och lägga den bit i vatten eller direkt k jord för att få nya rötter? Eller kommer den att dö? Nathalie

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp