Skötsel kaktus Plantbyrån

Stickigt värre! Skötselguide för kaktus

Mitt absolut första växtminne är en kaktushistoria av värsta slag.  Jag var sju-åtta år och vi hade precis flyttat från Sverige mot sydligare breddgrader. För att få hjälp med att lära mig det lokala språket träffade jag en universitetsstudent en eftermiddag i veckan. Oftast satt vi ute i hennes föräldrars prunkande trädgård och pysslade ihop armband, pärlplattor eller diverse andra kreativa projekt.

Utöver att vara en riktigt kreativ själ hade hon ett stort intresse för botanik, både uteväxter och inneväxter. En dag hade hon med sig en stor kaktus ut till det bruna träbordet och frågade om jag ville ta en stickling med mig hem. Dum fråga tyckte jag, som redan var framme med saxen i högsta hugg. Jag fick välja vilket öra jag ville ha och vi planterade försiktigt ner den i en plastkruka med blomjord. Mäkta stolt placerades den på fönsterkarmen hemma bredvid sängen där den bodde i år – utan att växa över huvud taget.

Ovetande och naiv tänkte jag att “kaktusar tar ju så lång tid på sig att växa” och oroade mig inte mer för det fram tills dagen när krukan for i golvet.  Jag var förkrossad – min älskade kaktus, min själsfrände, min partner in crime (🙃). När förtvivlan hade lagt sig och golvet var rensat från jord och terracottasplitter visade det sig att kaktusen inte hade utvecklat rötter. Inte en endaste antydan på underjordisk tillväxt. Död som en sten hade den alltså stått där sedan dag ett. Förnedringen var total och jag svor att aldrig livet någonsin i all oändlighet låta en annan kaktus passera min dörr.

Även om igenkänningsfaktorn kanske inte är jättehög på just detta scenariot är vi nog många som har ett lite krångligt förhållande till just kaktusar. Till skillnad från andra bladväxter är det nästintill omöjligt att avgöra hur de mår – så länge förruttnelsen inte är långt gången och kaktusen helt ”out of the blue” har skrumpnat ihop. Vad vill de ha egentligen, och hur vill de bli ompysslade? Här kommer en stor guide om sköter din kaktus på bästa sätt.

Skötsel kaktus Plantbyrån

Att sköta om en kaktus

Det finns ett talesätt angående kaktusar som går något i stil med “ju mindre skötsel desto bättre”. Och det stämmer faktiskt riktigt bra.

När du kommer hem med en nyinförskaffad kaktus ska den planteras om den i en ny kruka med kaktusjord. Just kaktusjord (eller såjord som det ibland heter i butikerna) är en viktig detalj för att växten ska må bra. Är du lite grön på just kaktusjord finns det ett helt inlägg om ämnet HÄR. Ett hett tips är att ha någon typ av vante eller handske på händerna för att inte göra sig illa på de vassa (och ofta aggressiva) taggarna.

När du väljer kruka ska den allra helst vara av terracotta, då det svampiga materialet suger åt sig överflödigt vatten som sedan avdunstar ut i rummet. Har krukan dessutom dräneringshål är det en sann och riktig jackpot!

Väl omplanterad kan kaktusen stå i stort sett orörd fram tills det är dags att plantera om den igen. Mindre exemplar kan gott planteras om en gång om året, medan större växter kan få stå i två-tre år mellan gångerna. Med det sagt ska man självklart lyssna på sin växt i första hand – om du ser att rötter letar sig upp ur krukan ska den planteras om illa kvickt för att förebygga rotsnurr. Har dock aldrig sett det hos en kaktus så man behöver nog inte oroa sig för det.




Placering

Kaktusens årscykel är delad i två olika perioder: tillväxtperioden som varar mellan april och oktober samt viloperioden som varar mellan november och mars.

Under tillväxtperioden finns ett enda ord man behöver ha koll på och det är… *drumrolls*… SÖDERFÖNSTER!  Kaktusen blir en riktigt sol-lapare till växt och vill stå så ljust och varmt som möjligt. Det går lika bra att placera den på fönsterbrädan som i en ampel, se bara upp för taggarna när du hänger upp den.

Under den stora vilan, alltså november till mars, vill kaktusen allra helst stå svalt, till exempel i en källare. Men det kan ju helt ärligt vara jättesvårt att fixa till det där och har man inte den möjligheten så är det absolut ingen katastrof. Försök i så fall att förvara den på ett lite mindre soligt ställe längre in i rummet, en bit ifrån element eller värmefläktar av diverse slag. För att blomma när våren kommer är växten dock rejält kräsen och kräver i stort sett att bo under perfekta omständigheter. Ibland går det dock att kompromissa lite och hitta något riktigt kyligt hörna i ett svalare rum som den accepterar – man får testa sig lite fram helt enkelt.

Skötsel kaktus Plantbyrån

Bevattning

Jag tänker att vi kör en copy-paste från föregående stycke:

Det finns ett talesätt angående kaktusar som går något i stil med “ju mindre bevattning desto bättre”

Nästan i alla fall.

Om man sköter kaktusen enligt konstens alla regler och förvarar den svalt under viloperioden så behöver de knappt något vatten. I och med att den går i ide sker ingen tillväxt och då behöver de inget vatten. Som tidigare sagt är det svårt för många – mig i första hand – att få till de där perfekta omständigheterna och man förvarar istället kaktusarna på samma ställe som på sommaren. Då kan man gott ge dem en skvätt vatten, kanske varannan månad eller så.

Under tillväxtperioden brukar var tredje till var fjärde vecka vara en bra riktlinje beroende på hur varmt det är och vilken typ av jord kaktusen står i.  Bevattna då ordentligt så att jorden verkligen blir genomfuktig. Låt sedan plantan stå orörd till nästa bevattningstillfälle – jorden ska verkligen ha torkat upp mellan gångerna. En generell regel som gäller alla krukväxter är att toppjorden (alltså den som ligger överst i krukan) ofta är torr även om den undre jorden är fuktig. Är man osäker om jorden är torr hela vägen ner till rötterna kan man stoppa ner ett finger ett par centimeter i jorden och se till att det verkligen är torrt där nere också. Det sista du vill är att kaktusens rötter konstant står i blöt – då klarar de sig inte länge. De vill inte heller bli sprayade med vatten, ju torrare luft desto bättre.




Näring

Vill man ge extra näring till sin kaktus finns det specialtillverkad kaktusnäring att köpa i välsorterade växtbutiker. Näringen ska dock tillföras mycket sparsamt och endast under kaktusens tillväxtperiod. 

Men är det nödvändigt att tillföra extra näring? Själv har jag aldrig gjort det, utan hållit mig till att byta ut jorden en gång om året. Detta har fungerat bra för de kaktusar som jag har haft genom åren (om man bortser från den där allra första då). Ofta är det mer sannolikt att växten mår dåligt på grund av överbevattning eller för lite sol än näringsbrist. Då de naturligt växer i mycket näringsfattig jord har de inget större behov av att bli försedda med extra näring .Det kan vara direkt skadligt för växten, till och med i små kvantiteter.

Ta sticklingar på en kaktus

Det går att föröka kaktusar på tre olika sätt:

→ Fröer. Ta loss frökapslarna när blomman har blommat ut, torka dem och plantera dem sedan på nytt.

→ Sidoskott. Skär loss skottet med en vass kniv så långt ner i jorden som möjligt. Plantera sedan om direkt i kaktusjord. Vattna cirka varannan vecka tills rötter har formats.

→ Toppskott/sticklingar. Om din kaktus har “öron” som sticker ut från huvudplantan kan man försiktigt vrida loss dem. Låt torka i soligt läge tills en torr yta har formats (3-5 dagar). Plantera sedan i kaktusjord. Vattna cirka varannan vecka tills rötter har formats.

Tänk på att inte ta sticklingar eller sidoskott på kaktusen under viloperioden november till mars . Då är risken stor att varken moderplantan eller sticklingen klarar sig.

———————————————————

Det var det! Har du något toppklassigt skötselråd som inte kom med här? Lämna gärna en kommentar och berätta!

  1. Har en fråga, fick två kaktusar av grannen. Men om det bara är en bit utan varken topp eller rötter, går det att få den att bilda rötter? Växer det en ny topp eller kommer den föralltid se avkapad ut? Vad jag har förstått så är det en San Pedro(?) om det gör skillnad.

    1. Hej Emma!

      Yesbox – det går jättebra att rota en större ”skiva” av en Sanpedrokaktus. Tänk bara på att jorden måste vara mycket väl dränerande för att stumpen inte ruttna – här hittar du information om du vill veta mer. Toppen kommer med tiden att bilda en skorpa, och de nya skotten kommer upp som små bollar där sticklingen har skurits av. Med tiden så kommer de se ut som uppåtsträckta armar ungefär :).

      Lycka till!

      /Sofia

  2. Min dotter har planterat kaktusar från frön och fått upp två pyttisar. Dessa växer otroligt långsamt, men de växer och är nu ca tre år gamla. Den största är ca 3-4 cm hög och överdelen är mycket bredare/tjockare är den smala nederdelen. Som ett basebollträ fast med större skillnad i bredd. Den orkar stå utan stöd utan faller som en spikklubba. Något tips på vad vi kan göra? Går det att plantera ner den djupare så den tunna delen hamnar mer under jord? //Jenny

    1. Hej Jenny!

      Att små kaktusar har smalare botten är inget konstigt, men att er planta inte kan stå upp själv låter ju verkligen inte bra. Tyvärr så är det ingen bra idé att plantera den djupare – kaktusar kan inte skapa nya rötter längs med plantan utan ruttnar bara om för stor del kommer under jorden. Istället kan ni testa att ruska om växten lite lätt någon gång om dagen för att simulera det ”väder och vind” den inte får utomhus. Det brukar hjälpa växter som annars har svårt att bära sig egen tyngd.

      Lycka till!

      /Sofia

      1. Hej! Jag fick en kaktus av min mamma när jag var liten. Den är nu över 30 år gammal. När jag fick den var den ca 5 cm hög. Nu är den 120 cm. Jag tror att det är en Rörkaktus, Cleistocactus. Den ser ut som en sådan fast den står upp med tre olika långa ”stänger” Har aldrig riktigt brytt mig om den med att vattna eller plantera om. Idag planterade jag om den. Fick se att det blivit en liten spricka rätt över. Tror att det blev när jag plockade ur kaktusen ur den gamla krukan. Att den har knäckt lite.
        Nu till mina frågor. Kommer den överleva detta? Kan det åtgärdas? Hoppas att det finns något att göra. Kommer bli så ledsen om den dör efter 30 år!

        Med vänlig hälsning Therés

  3. Hej!
    Köpte en kaktus som nu få/röda utväxter, den har alltså inte blommat och jag har svårt att se att det skulle slå ut till en blomma . Måste den blomma för att det ska kunna bli frökapslar eller kan det vara ”kaktus bär”? Och vad är då det i så fall?

    1. Hej Mi!

      Nja, att din kaktus skulle skippa ett steg och köra direkt på bär/fruktproduktion känns lite tveksamt. Troligtvis är det antingen någon konstig blomma som är på väg ut, eller nya tillväxt som kikar fram (kan vara röd till en början hos vissa arter). Spännande oavsett!

      /Sofia

  4. Hej! Hoppas denna blogg ff är aktiv, den verkar super! Har nyss hittat hit,

    Tänkte fråga det du skriver med att ta sidoskott från kaktus, så långt ned i jorden som möjligt skriver du – menar du att man ska skära en bit direkt ur själva köttet? Menar på en kaktus som INTE har öron utan en vanlig, rund. Kan man skära en bit av det som göms under jorden alltså?

    Tackar för tips!

    Ps: varför utvecklade inte din första kaktus rötter? 🙂 Har själv gjort precis sådär, men med resultat! Stoppat ned öron som ramlat av.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp