Plantbyrån knyta en ampel

Ampel utan makramé – 2 olika tekniker

Nu reser vi vidare från hamnarna återvinna och göra om krukor för att segla i en annan del av vårat pysselrike – nämligen ampelskapandet! Att knyta en ampel utan makramé (eller annan teknik för den delen) är ett riktigt roligt tidsfördriv oavsett ålder. Aktiviteten går dessutom alldeles utmärk att kombinera med ett kvällsligt serie- eller filmplöjande och får därför en extra guldstjärna i kanten.

Utöver att vara roliga att göra är amplar oerhört vackra att ha hängandes i hemmet. Oavsett om det är i gardinstången, i taknocken eller ute på balkongen förgyller den rummet och skapar volym på oväntade ställen. Behöver man inspiration gällande vilka växter som passar att hänga upp i din ampel är färdiggjord finns det ett inlägg om det här.

✂️ Material

För att göra en ampel behöver du…

  • Metallring (och eventuellt en metallkrok om din ampel ska hänga i gardinstången)
  • Makramégarn, alternativt snöre i bomull eller jute
  • En sax
  • Kulor, pärlor eller andra dekorativa detaljer om man vill




Göra en ampel: bastekniken

Fästa ringen

Göra en ampel Plantbyrån
Fästa ringen – första steget i att göra en ampel

Låt oss börja med att gå igenom hur man gör den mest basala ampeln som går att skapa, utan varken elaborerade krutar eller tidskrävande detaljarbete. Ta fram rullen med snöre, metallringen och saxen. Klipp av fyra lika bitar av snöret med saxen. Längden på snöret beror på hur lång du vill att din ampel ska vara. För att få en ampel i storlek med bilden längst ner krävs drygt ett och ett halvt armspann. Ju längre din ampel ska hänga, eller ju större kruka den ska hålla, desto längre ska snöret vara.

Lägg saxen åt sidan och ta fram metallringen. Nu ska vi fästa snöret i ringen och då finns det två olika tillvägagångssätt. Alternativ nummer ett: trä snörena genom ringen så att ringen hamnar i mitten och slå en knut. Alternativ nummer två (som på bilden ovan): Vik snörena dubbel och trä ringen så att snörena går genom hålet. För ändarna genom öglan som nu har skapats och dra åt så att alla fyra snören sitter tätt kring ringen.

Knyt din ampel

Knyt en ampel Plantbyrån

När ringen är på plats är det dags att skapa själva korgdelen som ska hålla krukan uppe i luften. För att det ska bli enklare att få en homogent resultat där allt är i samma höjd rekommenderar jag att hänga upp på kroken på något som inte rör på sig när man drar lätt i trådarna. Det kan vara en krok på väggen, en kapphängare eller något annat stadigt. Finns inget hjälpmedel tillgängligt och man gör en ampel till sig själv kan man alltid langa upp benet på soffbordet och fästa ringen runt stortåg – i alla fall om man är någorlunda kortväxt 😁.

Börja med att reda ut vilket snöre som ligger bredvid vilket uppe vid ringen. Här är det viktigt att inte göra ett halvtaskigt jobb. Blir det fel så kommer ampeln att snurra sig, eller så kommer snörena hänga kors och tvärs. Jag brukar gå varvet runt och lägga två ”grannar” bredvid varandra där jag sitter och pysslar. Ta sedan tag i ett par och slå en knut någonstans runt en tredjedel ner på snöret från metallringen sett. Kan man göra fina knutar blir det riktigt snyggt och effektfullt, annars går det bra med en vanlig hederlig bonnaknut. Upprepa på de tre resterande paren.

Nu kommer vi till ett vägskäl. Om ampeln ska hålla upp en mindre kruka räcker det med att man har en rad med knutar och man kan gå direkt vidare till avslutningen. Ska den å andra sidan hålla upp en kruka storlek större, eller om man bara tycker det är fint, är det bra att göra ytterligare en rad med knutar. Gör då återigen fyra stycken grupper med snören som ligger grannar och slå fyra nya knutar en 15-20 cm längre ner.




Den sista knuten

Knyt en ampel Plantbyrån

Avslutningsdags! Grabba tag i alla åtta snörstumpar och slå en stor knut. För att vara säker på att krukans botten får plats utan att den sista raden knutar hamnar under brukar jag göra ett litet test innan jag avslutar projektet. Då håller jag alla åtta snören i handen och sänker försiktigt ner krukan och reglerar höjden på handen efter önskat resultat. Sen är det bara att slå ned slutliga knuten i samma höjd som handens topp. Vad man vill göra med snörbitarna som blir kvar avgör man själv: vissa slår en liten knut i slutet, medan andra snurrar upp materialet för att få ett fransigt utseende.

Sen var vi färdiga! Häng upp din nya ampel och njut. Vill man dekorera ampeln med träkulor eller liknande är det bara att trä på dem i valfritt skede och slå en knut under.

Ampel i colorblock

Gillar du varken utseendet på en vanlig ampel utan istället drömmer om lite mer färg och liv är kanske en ampel i colorblock-teknik något för dig. Det är pilligt utav helskotta med verkligen värt det när man ser resultatet. Jag brukar använda flera olika färger på detaljerna för att få det riktigt fräsigt. Bästa visuella effekt får man om det färggranna snöret är något tunnare än snöret som utgör stommen. Har man bara en storlek går det minst lika bra.

Knyta amplar Plantbyrån

1) Börja med att trä fyra långa bitar snöre genom ringen så att du får 8 stycken ändar. Klipp sedan en rejäl bit av det färgglada snöret och snurra upp en lite mer än dubbelt så lång bit som du vill att färgade delen ska vara. Vik den uppsnurrade delen på två och lägg det mot stomsnöret, så att änden sticker upp vid ringen och delen när snöret fortsätter sticker ut mot sidan.

2) Nu ska vi linda in stommen i det färgglada snöret. Börja vira färgsnöret runt de 8 bastrådarna och dra åt emellanåt så att att färgsnöret sitter tight. När du har virrat ända ner till öglans slut är det dags att snurra upp den undre delen av snöret, precis som vi gjorde med toppen. På så sätt skapas ingen upphöjning i nästa steg och illusionen blir total. Blir snöret för långt att hantera kan det helt enkelt klippas ner. När du har virrat upp änden av det färgade snöret så trär du det genom öglan. Håll sedan den nedre färgade snörstumpen med ena handen, medan du drar uppåt i den övre färgade snörstumpen. Då åker först öglan in under färgblocket, och därefter följer den nedre trådstumpen. Dra så långt det går och klipp sedan av båda ändarna som sticker ut.

3) Tadaa! Vänd på hela härligheter och du har ett färgblock utan synliga sömmar. Vill man ha flera färger på den övre delen upprepar man bara processen så många gånger man vill. Fästena i korgdelen och botten görs med exakt samma teknik men färre snurrade varv. Jag brukar köra 3-4 ”snurr” på mittendelen beroende på hur stor min ampel ska vara, och drygt hälften så många längst ner som högt upp.

Färdig ampel

Då är vi klara! Gör du en ampel och delar bilder på sociala medier får du gärna tagga Plantbyrån. Vi finns på Instagram under namnet ”plantbyran.se”. Det är alltid lika roligt att se alla vackra kreationer!

Upp