Låt oss inleda ännu ett återvinningsprojekt, denna gången med hjälp av lufttorkande lera. Är du som mig och har en hel drös gamla krukor och nutellaburkar som ligger och skräpar i skåpen är detta ett utomordentligt bra sätt att sätta dem i bruk och bli till nya växthem. Återvinning, pyssel och inredning i en perfekt kombo med andra ord!
Denna metod är lite pilligare än metoden med papier mâché som vi har gått igenom tidigare men ger mycket större möjlighet att sätta sin egen prägel på projektet. Ett hett tips från coachen är att spraya leran med lite vatten när den förlorar sin medgörlighet och börjar kännas torr. I instruktionerna utgår jag från lufttorkande lera med det borde gå lika bra att med Fimo eller liknande.
✂️ Material
För att skapa en personaliserad kruka behöver du:
- Kruka, glas, vas, flaska eller liknande
- Lufttorkande lera eller Fimo (jag använder denna)
- Vatten
- Kavel
- Bakplåtspapper
- Finkornigt sandpapper
- Akrylfärg
- Vattentätt spraylack
En sak jag vill lägga till innan vi börjar, både som pysselentusiast men även som gammal konststudent, är att det alltid är mycket enklare att få ett fint resultat om man jobbar stort än om man jobbar smått. Det kommer alltså att vara enklare att få fina, släta ytor om du jobbar på en normalstor kruka än på en liten sticklingsvas. Tips tips!
Med det sagt är vi klara att köra!
Steg ett: Lägg grunden
Vi kommer att börja projektet med att lägga grunden, alltså slå in hela krukan i lera. Ta fram bakplåtspapper, kavel och leran på en plan yta.
Bryt loss en ganska stor bit lera och lägg den mellan två bakplåtspapper. Det är viktigt att bakplåtspappret är helt slätt då varenda litet veck kommer att tyckas in i leran och blir svårt att få bort. Under kavlandets gång kommer pappret att bli blött, så flytta gärna den översta pappersbiten med jämna mellanrum. Med hjälp av kavlen, tunna ut leran tills den är ett par millimeter tjock. Det viktiga här är att leran blir jämntjock för att inte få ett ojämnt resultat i slutändan. Leran ska kavlas ut till drygt samma höjd som din kruka/flaska/burk och cirka 3-4 gånger så bred.
Nu ska vi mäta! Ta fram krukan och lägg den försiktigt över den utkavlade leran. Börja med att skära av ytterkanterna så att lerplattan blir rak och fin. Se till att leran är ungefär lika hög som krukan. Om en stor bit sticker ut under eller ovanför kan man skära bort det – en centimeter åt båda hållen räcker som överskott. Ta sedan tag i ena kortändan och börja rulla in krukan i leran. När du når andra sidan tar du upp kniven igen och skär bort överflödet så att de två skarvarna möter varandra ganska exakt. Ett litet överlappande är bättre än ett glapp alla dagar i veckan så var hellre lite för generös när du skär av än för snål.
Okej! Nu har vi en lerinlindad kruka framför oss. Medan du fortfarande håller i kniven, skär loss överflödet av lera vid krukans övre och nedre kant. Dra ner leran mot insidan och in mot botten för att skapa en sömlös övergång. Runda sedan till den övre kanten genom att försiktigt stryka en fingertopp på leran, alternativt genom att sammanföra tummen och pekfingret i ett lätt nyptag och gå varvet runt. Här kan leran spricka lite men det gör inget. Släta bara ut med hjälp av fingret så försvinner det snabbt.
När det är klart ska vi snygga till den vertikala skarven i mitten av krukan. Jag brukar ta en vanlig bordskniv och ”criss-crossa” hela sömmen, det vill säga att börja i det nedre hörnet av den högra sidan och dra leran lätt till uppåt till vänster, och sedan börja från toppen på den vänstra sidan och dra leran ner mot höger. På så sätt dras leras över diagonalt och sömmen försvinner. Släta sedan ut området så gott det går med fingret. Vill man kan man dutta en blöt topz för att göra leran mer medgörlig.
Steg två: Skapa ditt mönster
När grunden är lagd och skarven är utsuddad är det dags för det roliga, nämligen det kreativa skapandet. Om du vill skapa ett inåtgående mönster är det enklast att använda en grillpinne eller någon annan smal pinal. Rista försiktigt in det önskade motivet och ta bort skruffset som uppstår så gott det går. Utöver att rista in mönster kan man till exempel använda ett sugrör för att skapa små cirklar eller göra avtryck med blad. Det finns oändligt många möjligheter så låt fantasin gå loss!
Vill du istället forma ett utåtgående mönster bryter du loss en mindre klump av leran och formar den efter dina önskemål. Vill du göra en bröstkruka finns det en tydlig beskrivning om hur du formar det här. Tryck sedan den formade leran mot krukan och börja sakta jämna ut kanten. Det bästa resultatet uppnås genom att försiktigt dra leran ut från kanterna med en halv ”criss-cross” metod: dra endast ut leran men gör det både uppåt och neråt för att skapa samma x-mönster.. Vi kommer att sandpappra hela köret lite senare så det behöver inte bli helt perfekt, men ju mer tid man lägger på detaljerna nu desto bättre blir slutresultatet. Även här man man använda sig av en topz med lite vatten om leran börjar torka.
När du är nöjd med ditt mönster är det dags att låta leran torka. Beroende på vilken typ av lera du har använt görs detta antingen i ett soligt fönster eller i ugnen. När allt är helt torrt och fint är det dags för nästa steg. Skulle det bli så att leran spricker i sömmen när den torkar kan man bara fylla hålet med lera efter en dag eller två. Låt krukan torka igen innan du börjar måla.
Steg tre: Sandpappra
För att få en slätare yta tar vi nu fram sandpappret och det stora tålamodet. Inspektera krukan och se var ojämnheterna finns. Sandpappra försiktigt ner i små cirkulära rörelser tills alla skarvar och kanter inte längre syns. Vill man så kan man även köra en omgång med sandpapprat över hela krukan. Jag brukar göra det för att få ett så jämnt resultat som möjligt.
Steg fyra: Måla måla måla
Näst sista steget nu! Ta fram dina färger, penslar och en liten skål vatten. Blanda färgerna på en bit tjockt papper eller kartong och inte direkt på leran. Om du vill blanda hudtoner med inte riktigt får till det finns en bra tutorial här.
Måla hela krukan i den färg du har valt. Har du problem med penseldrag som syns hjälper det ibland att ta en droppe vatten på penseln innan du plockar upp färgen. Ett annat alternativ är att måla med en mjukare pensel. Låt stå tills färgen har torkat helt och måla sedan ett lager till. Det brukar räcka för att få en jämn och helt täckande färg.
Steg fem: Vattentäta
När all färg har fått torka i ett dygn återstår det bara att vattensäkra krukan/vasen/ burken. Även om den självklart inte under några omständigheter ska diskas eller dränkas i vatten är det ändå bra att se till att den inte tar skada om man skulle råka spilla lite.
Spraya krukan/vasen enligt bruksanvisningen på sprayflaskan. Upprepa minst 2 gånger. Glöm inte att även spraya precis vid början av insidan, där pappersremsorna tar slut. Obs på att detta självklart inte görs inomhus under några omständigheter.
Voilà! När lacket har torkat är du helt klar med din egendesignade kruka! Om du gör en kruka och delar med med dig i sociala medier får du jättegärna tagga Plantbyrån!