Skicka stickling vintertid Plantbyrån

Att skicka sticklingar under vinterhalvåret

Det kom en fråga på mailen:

“Hej!

Ville börja med att säga tack för en jättefin blogg eller hemsida eller vad man nu ska kalla det haha. Läste inlägget om att skicka sticklingar och undrar om det verkligen inte finns någon lösning för att skicka även på vintern?

Fridens liljor 🌼 ”

Jovisst! Det är en riskfylld affär men det finns knep att ta till för att öka chansen att sticklingarna kommer fram med livet i behåll.

Skicka sticklingar – 3 knep

Problemet som uppstår när man ska skicka sticklingar med posten under vintern är att de låga temperaturerna tränger sig igenom paketeringen och skapar frostskador som växten inte kan återhämta sig från. Trots att vi betalar en halv förmögenhet för porto så blir paketen ofta liggande ett dygn eller två i varuhus eller lastbilar utan uppvärmning. Det är därför extra viktigt att ta sig tid när man packar ner de små liven och verkligen se till att hålla kylan mellan oktober och mars månad. Är man grön det det här med växtpost tycker jag att man ska börja med att läsa det ursprungliga inlägget där det finns lite grundläggande tips och info om hur man optimerar fraktprocessen. Därtill tillkommer tre knep för att öka chansen att allt går bra från avgång till ankomst:

📦 Isolera mera

Kampen mot kylan börjar redan vid inpackningen. Här gäller det att skapa så många lager som möjligt mellan sticklingen och den isiga luften utanför kartongen. Hushållspapper, tyg eller gamla tidningsurklipp – allt som får plats är bra att ha med. Ett starkt kort är att linda in sticklingen i bubbelplast som extra bra på att hålla kylan borta. Packningsfyllning i frigolit är och en bra grej att slänga ner. Finns att köpa på till exempel Clas Ohlson.

📦 Heat pack

Mitt bästa tips är att lägga ner en heat pack, eller värmepåse som det heter på svenska, i kartongen. Värmepåsar används ofta vid frakt av djur som reptiler eller akvariefiskar men fungerar lika väl för växter och sticklingar. När plastinpackningen tas bort reagerar substanserna i påsen med syret i luften och skapar en värmereaktion som varar i drygt 48 timmar. Kostar runt en guldpeng styck och går att köpa i många nätbutiker.

📦 Posta paketet inne på postkontoret

Det sista knepet är ett simpelt sådant – lämna in paketet hos ett postkontor istället för att lägga det på lådan. Då minskar antalet nerkylda timmar drastiskt och sticklingar står mindre chans att bli frostskadade. Enkelt och bra!

Upp