Varmt välkommen till ett sprillans nytt kapitel i Plantbyråns uppslagsbok om sticklingstagandets ädla konst! Ett inlägg av längsta slag där vi, med sax och kruka i högsta hugg, snirklar oss igenom den stundvis svårbemästrade aktivitet som är att föröka våra vanligt förekommade krukväxter. På dagens agenda står inget mindre än ”ta en stickling av monstera” – kul, utmanande och otroligt läskigt om man aldrig har gjort det tidigare. Häng med så tar vi det från början!
✂️ En (tämligen kort) materiallista
För att ta en stickling av din monstera behöver du…
- En monstera av ordentlig storlek
- Sekatör eller riktigt vass sax
- Något att rota sticklingarna i (kruka, vas, avklippt mjölkpaket…)
- Vatten eller jord, beroende på hur man önskar rota sticklingen – mer om det lite längre ner
När kan man ta en stickling av monstera?
Bra fråga som tyvärr inte har något särskilt tydligt svar. Huruvida det lämpar sig att ta en stickling av en monstera eller ej beror nämligen på en rad olika saker – ljus, temperatur och årstid till exempel! Generellt sett kan man dock säga att man kan ta hur många sticklingar som helst under vår- och sommarhalvåret, medan växterna helst ska lämnas ifred när solen lyser med sin frånvaro. Under vintern går växterna nämligen in i ett slags viloläge och har (något förståeligt) svårare att återhämta sig från det trauma det ändå är att få stammen styckad. Men! Skulle man drabbas av akut sticklingsabstinens i mörkaste januari, eller blir bjuden på kalas av någon vars största dröm i livet är äga en monstera av just den sort som står och snusar i fönsterkarmen, så kan man såklart göra ett undantag och ta en stickling eller två. Man får avväga efter situationen helt enkelt!
Så tar du en stickling av monstera
- Okej! Låt oss börja aktiviteten genom att plocka fram monstera, sax och kruka/vas till en plats med gott om svängrum. Kan vara allt från ett köksbord till vardagsrumsgolvet till en stol ute på balkongen. Vill man så kan man ta sticklingarna direkt i fönsterkarmen såklart, men uppgiften brukar bli något lättare för alla inblandade om man kan snurra, vrida och klippa fritt.
- Likt de flesta andra växter som växer i rankor förökar man en monstera genom att klippa ner stammen i mindre beståndsdelar. Steg två består innebär därför, kanske något självförklarande, att sätta sig ner en stund, inspektera plantan och bestämma exakt hur många blad man är redo att förflytta till ett lite mer isolerat liv uppe på sticklingshyllan. För växtens skull spelar det ingen större roll (man kan till och med klippa ner samtliga blad om man känner för det!) men rent utseendemässigt vill man kanske inte att en allt för stor del av den tropiska donnan försvinner.
- Med ett tydligt mål i sikte återstår nu bara att saxa loss! Klipp ner så många blad som önskas med ett snitt halvvägs ner mellan varje bladfäste. De bilden nedan för exakt plats. Bäst brukar det bli att bara ha ett blad kvar på varje stambit, men vill man ha större sticklingar funkar det också med två. Fler än så är helst att undvika då det annars tar år och dar för rötterna att kika fram.
- Sen är man klar!
Att rota en stickling – jord eller vatten?
Jahopp! Då var monsteran nerklippt, sticklingarna samlade och alla är glada och nöjda. Förutom en själv då, som står kvar med sprillans nya små liv i ena handen och kanske världens jobbigaste dilemma i den andra. Japp, vi har kommit till alla växtälskares mest ångestfyllda val: jord… eller vatten? Vatten eller jord? Kruka eller vas, vas eller kruka? En frågeställning lika gammal som växtintresset själv, och självklart finns det bara ett enda svar på frågan: man väljer själv! I samförstånd med sticklingarna, såklart.
Så är det alltså – det spelar ingen som helst roll för sticklingarnas skull om de rotas i jord eller vatten. Inte heller kommer de att växa snabbare, må bättre eller få klarare färger om man väljer det ena alternativet framför det andra, Istället gäller det bara att köra på det man tycker känns bäst, eller på det som finns närmast till hands. Så länge man gör det ordentligt! Rotar man i vatten ska det bytas ut varje dag, och en luftig mix är det enda som gäller om man föredrar att bli smutsig om händerna. Såjord funkar bäst, men man kan också göra en egen blandning om man föredrar det.
Plantera och sköta om en stickling av monstera
Sen är det den långa väntan som början! Japp, så är det. Tyvärr så är monsteror snudd på omöjliga att ha och göra med för alla oss vars tålamodskonto ekar tomt, och inget trix i världen kan skynda på varken rot- eller bladutvecklingen. Exakt hur länge man måste vänta är svårt att säga, men mindre än en månad brukar det aldrig ta. Det finns alltså inga skäl till att stressa om tillväxten dröjer, så länge snittet inte visar tecken på ohälsa.
Under hela processen vill sticklingarna ompysslade typ samma sätt som de fortfarande var en med Moder M, närmare bestämt:
- Stå ljust utan för mycket direkt solljus
- Bli vattnade med jämna mellanrum.
- Husera i ett relativt fuktigt klimat. Går att lösa genom att trä en plastpåse över krukan/vasen om man har det väldigt torrt där hemma.
Hur lång tid man sedan ska vänta med att plantera om sticklingarna till ett mer permanent boende bestämmer man själv, men helst ska minst ett nytt blad ha kikat fram innan flytten är aktuell. Plantera då om dem i en lagom stor kruka fylld med planteringsjord. Finns perlite att tillgå kan man gott slänga ner en näve sådant också.
Det var det! Sitter du på några supertips för att sköta om en stickling av monstera? Lämna gärna en kommentar och berätta! Vill du läsa mer om monstera har Plantbyrån inlägg om: