Skötsel dr. Westerlund

Dr. Westerlund: doktorns bästa hälsoblomma

SponsoredInlägget innehåller reklam i form av en annonslänk till Lala Plants

Det finns få växter som har en sådan vacker historia som dr. Westerlund – denna fantastiskt väldoftande pelargon som pryder otaliga fönsterkarmar runt om i vårt avlånga land. Enligt sägnen så var det doktor Ernst Westerlund som gjorde blomman populär redan på tidiga 1900-talet genom att ställa den lite här och var i sjukrummen där han praktiserade. Tanken var att växten skulle ha en positiv inverkan på patienternas läkande tack vare den friska doft som sprids när man rör vid bladen. Om inte det är fint så säg!

En av de allra bästa sakerna med en dr. Westerlund är att den går att forma efter ens egna preferenser. Vill man ha en yvig och vildvuxen växt som insynsskydd i köket kan den vara det. Vill man hellre ha ett manikyrerat prydnadsträd på en piedestal i vardagsrummet är den lika glad för det. Kort eller lång, tät eller gles, inomhus eller utomhus, blommor eller blad – dr. Westerlund är en sann kameleont som passar lika bra hos nybörjaren som hos den erfarne växtodlaren. Dessutom lever den riktigt länge om den sköts om med omsorg och kan föras vidare i generationer om man har tur. En riktig toppenväxt med andra ord!

Så sköter du om din dr. Westerlund

🌱 Hemkomst

När du först kommer hem med din sprillans nya dr. Westerlund är det bra att plantera om den. Genom att byta ut den gamla jorden kan du slå ett kik på rötterna och säkerställa dig om att de är vid god hälsa, men även se till att jorden är av bra kvalité. Vanlig blomjord fungerar fint. Om du har lite perlite eller något annat dräneringssubstrat liggandes kan du gott slänga ner en näve eller två – om inte så gör det inget. Vattna rejält och låt sedan växten stå orörd någon dag. Det tar på krafterna att flytta!

🏡 Omplantering

En dr. Westerlund i vanlig storlek planteras om en gång om året, gärna på våren när solen återvänder och väcker liv i växten. Byt då ut all den gamla jorden och plantera om i ett nytt, fräscht substrat. Har man aldrig planterat om en växt tidigare och har några outredda frågetecken hittar man säkert svar på dem här. Vattna och ställ tillbaka plantan på sin plats.

☀️ Placering

Precis som de flesta andra pelargoner vill en dr. Westerlund ha ljus i stora lass utan att för den sakens skull behöva leva i en bastu. En knepig kombination som kan vara lite svår att få till! Därför får man testa sig fram mellan söderfönster och rutor som vetter mot öst eller väst och se vad som fungerar. Under våra mörka månader vill dr. Westerlund allra helt sova i en kall men ljus källare eller uterum för att återhämta sig efter den gångna säsongen. Finns inget sådant att tillgå kan man antingen ha den under en växtlampa av valfritt slag, alternativt ställa den på hemmets ljusaste plats hålla tummarna för att den inte blir allt för trumpen.

💧 Vattna

Mycket men sällan! Lite som en kaktus, fast inte lika extremt. Dr. Westerlundar vill gärna ha en rejäl rotblöta för att sedan torka upp helt innan vattenkannan återkommer på besök. Skulle det bli lite för sällan spelar det inget större roll – doktorn är förlåtande och hjälper gärna till genom att sloka med bladen när hen är törstig. Känner man sig osäker kan man stoppa ner ett halvt finger och se om jorden är fuktig där nere, alternativt investera i en fuktmätare om man föredrar det.




🍴 Näring

Ge din dr. Westerlund en svag slurk näring ett par gånger i månaden under tillväxtperioden mars till oktober-isch så håller den sig mätt och belåten. Under vinterhalvåret kan man antingen skippa det helt eller ge den vid något enstaka tillfälle beroende på om den bor under växtlampa eller inte. Vanlig näring från butik fungerar fint!

Ta sticklingar på en dr. Westerlund

Du tar sticklingar på din dr. Westerlund genom…

Toppskott: Sticklingar av dr. Westerlund tas genom det klassiska toppskottet, det vill säga att man klipper ner den yttersta delen av en av växtens toppar. Ta fram den vassaste kniven i lådan och skär försiktigt bort en 7-8cm stor bit – mindre än så blir det himlans pilligt att hålla på med. Ju fler blad som finns desto snabbare kommer tillväxten igång igen, men färre än tre är inte att rekommendera. Rota sedan sticklingen i vatten eller jord (vatten brukar vara enklast för alla inblandade) och flytta över till en mer permanent kruka när den har fått ordentligt med rötter.

Stickling av dr. Westerlund

Att köpa en Dr. Westerlund

Trots att det finns enormt antal westerlundare hemma i våra fönsterkarmar kan det ibland verka snudd på omöjligt att köpa på ett eget exemplar ute i handeln. Märkligt, men så är det! För att både spara tid, bussbiljetter och håret på huvudet kan det därför vara en god idé att istället leta på nätet om man önskar utöka växtsamlingen med en doftis eller två. Vill man ha tips på affärer är Lalaplants ett riktigt starkt kort som säljer Westerlundare av riktigt bra kvalité.

Vanliga frågor

Är dr. Westerlund giftig för människor, katter och hundar?

Enligt den amerikanske djurrättsorganisationen ASPCA är pelargoner inte gift-giftiga för fyrbenta djur, men kan orsaka magproblem om de skulle få i sig allt för många tuggor. För oss människor är växten däremot helt ofarlig – så pass att man till och med kan äta bladen!

Vänta – är det sant? Kan man verkligen äta bladen?

Yesbox! Bladen går att äta och smakar ungefär som de luktar. Är man sugen på att testa så kryllar nätet med recept på både kakor, tårtor och drycker!




Kan jag ställa ut min dr. Westerlund?

Jajjamensan!

Kan jag ta sticklinar på min dr. Westerlund fastän det inte är prima sticklingssäsog?

Absolut – så länge växter står kvar uppe i gemenskapen. En växt som sover ska helst inte väckas om läget inte är akut.

Varför är min dr. Westerlund hängig och slapp i bladen?

Förmodligen är den antingen törstig eller så står den lite för varmt. Se över placeringen och hur den vattnas så blir den snart pigg igen!

Är det sant att kan man föröka en dr. Westerlund via ett blad?

Nj…ae? Så här ligger det till: Om man tar loss ett blad från en dr. Westerlund och rotar det i vatten så kommer det nästan helt garanterat att börja producera rötter. Men! Då det inte finns något reproduktivt område mitt på bladstjälken så kommer rötterna aldrig leda till någon ny tillväxt, vilket betyder att bladet kommer att vara snyggt i någon månad innan det bleknar och dör.

Med det sagt så finns det fall där man har brutit av stjälken precis intill stammen och råkat få med sig en bit nod (den delen av växten som kan göra nya blad) vilket har slutat i att bladet har fått nytt liv. Men det är alltså verkligen inte alltid det funkar, så bäst är att ta ett toppskott enligt instruktionerna ovan för att vara på den säkra sidan.


Har du några egna tips för att få en dr. Westerlund att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp