skötsel fikus

Fikus: träd i krukväxtformat

Det finns ytterst få saker inom växtvärlden som är självklara. Oavsett om man försöker förstå varför ens favoritväxt tappar bladen eller panikgooglar vilken ohyra som lämnar silvriga fläckar efter sig kommer man att hitta en kopiös mängd olika svar, det ena mer trovärdigt än det andra. Men en sak råder det aldrig något tvivel om, oavsett vem man frågar eller vart man söker: vill man skaffa sig ett träd i krukväxtformat är det en fikus man ska satsa på. Med deras kraftiga stammar och bladtunga kronor är det enkelt att missta en fikus för något som hämtats hem från skogen. Är du på jakt efter en växt att svalka dig under när solen gassar? Då är benjaminfikus eller fönsterfikus en perfekt matchning. Fullsatt djungel med endast en ledig plätt på fönsterbrädan? Citronfikus med sitt bonsaiaktiga utseende är det du behöver!

Utöver sitt fantastiskt vackra yttre är fikus ett riktigt trevligt släkte att ha och göra med. Växterna, oavsett art, är lättskötta och protesterar inte allt för hårt om man skulle råka ställa dem lite fel eller vattna dem något för mycket. Dessutom är de lätta att få tag på ute i handeln och behöver inte övervintras på något krångligt sätt eller ställas under dyra växtlampor när mörkret kryper sig på. Och de bästa av allt? De kan bli hur gamla som helst om man sköter om dem väl. Om inte det är fint så säg!

Så sköter du om din fikus

🌱 Hemkomst

När man kommer hem med en sprillans ny fikus är det första skötselmomentet att plantera om den. Genom att förse växten med ny och näringsrik jord ser man till att den står i en bra miljö tills nästa omplantering. Vanlig blomjord funkar toppen. Blanda gärna ner ett par nävar dränerande material som pimpsten eller perlite om du har något sådant liggandes – det hjälper jorden att förbli lucker och fin under hela säsongen. Omplanteringen är även ett ypperligt bra tillfälle att slå ett extra kik på rötterna och se till att de är i gott skick. Om inte så är det raka vägen tillbaka till växtbutiken som gäller. Vattna rejält och låt sedan växten stå på en varm och solig plats.

🏡 Omplantering

Fikusar av mindre storlek, som citronfikus eller en liten fönsterfikus, planteras med fördel om en gång om året – gärna på våren när de vaknar ur vintervilan. Byt ut all gammal jord och tillsätt nytt dränerande material. Genom den nya jorden får växten tillgång till en stor dos med micro- och macroämnen, så ingen extra näring behöver tillsättas under de 5-6 första veckorna efter omplanteringen. Större fikusar som mer liknar ett mindre träd än en krukväxt i storlek växer inte lika mycket och behöver därmed inte planteras om lika ofta. Vartannat eller vart tredje år brukar räcka gott och väl. I och med att jorden inte byts ut lika ofta är det då extra viktigt att tillsätta mycket dränerande substrat för att inte jorden ska räcka ihop. Har du aldrig planterat om en växt tidigare och är nyfiken på hur man gör finns det ett helt inlägg tillägnat ämnet här.

☀️ Placering

En glad fikus är en fikus som får stå riktigt ljust utan stark direktsol på bladen. Arter i förnsterbrädestorlek står med fördel i söderfönster bakom en skir gardin eller på en möbel så nära fönstret det bara går. Stora växter står även de gärna så nära ett fönster som det bara går, eller en liten bit in i rummet om den får bada i ljus från morgon till kväll. Det är inte nödvändigt att ställa din fikus under en växtlampa under vinterhalvåret, även om den såklart aldrig tackar nej till ett par extra soltimmar.

💧 Vattna

Oavsett art vill fikusar bli vattnade efter det klassiska schemat: mycket vatten och sedan torka upp utan att torka ut. Vad betyder det då? Jo, ge din fikus så pass mycket vatten att det rinner ut rejält ur botten av krukan. All jord ska vara fuktigt hela vägen ner, annars får de sista rötterna inte något att dricka. Vattna igen när ytskiktet har torkat upp helt och mittenlagret bara precis är lite fuktigt. Osäker på när de är? Stoppa antingen ner ett par fingrar och känn efter, eller skaffa en fuktmätare om du vill vara på den säkra sidan. Fikusar är inte den känsligaste växten som stått i en kruka så några droppar för mycket eller för lite spelar ofta ingen större roll. Dra ner rejält på vattnandet när ljuset försvinner. Då växer inte växten längre och behöver slående inte lika mycket att dricka.

🍴 Näring

Varannan vecka är det lagom att tillsätta näring under tillväxtperioden mars-oktober. Vilken slags näring spelar ingen större roll så länge den är lämplig för krukväxter. Jag brukar antingen köra Plantagens egna eller guldvatten om jag känner för det. Under vintern går växten in i vinterdvala och då behöver man inte tillsätta så värst mycket näring alls, kanske en eller två gånger under perioden oktober – mars om växten står under en växtlampa. Tänk på att inte tillsätta näring de 6 första veckorna när du har planterat om växten. Då är den så full med micro- och macroämnen att det kan bli för mycket av det goda!

Ta sticklingar på en fikus

Du tar sticklingar på din fikus genom…

Toppstickling: Fikusar förökas genom toppsticklingar, alltså den yttersta delen av en gren. Klipp ner en lagom lång bit (minst 3-4 blad plus ett par centimeter naken stam) med en vass kniv eller sekatör och rota i vatten. De tar flera veckor på sig att utveckla rötter så det gäller att vara tålmodig. Dagen då rötterna är några centimeter långa kan man plantera om sticklingen i en mindre kruka med väl dränerande jord, När tillväxten sätt fart kommer sticklingen, precis som moderplantan. att växa rakt uppåt och så småningom börja förgrena sig. Tänk på att inte ta sticklingar under vintervilan november – februari/mars. Då sover växten och vill absolut inte bli störd!

Ta stickling av fikus
Stickling av en citronfikus

Vanliga frågor

Är fikus giftiga för människor eller katter?

Nej, hela släktet är helt ofarligt för både vuxna och barn. Det är även ofarligt för eventuella fyrbenta vänner som gillar att tugga växterna där hemma. Däremot kan saften vara något irriterande så undvik gärna att ta på den när du klipper ner din fikus eller tar sticklingar på den.

Varför får min fikus gula blad?

Gula blad kan ha så himla många olika orsaker, men de två främsta är överbevattning och/eller näringsbrist. Se till att jorden har torkat upp nere i krukan innan du vattnar, och tillsätt regelbunden näring under perioden mars till oktober. En sovande fikus som flyttas runt och därmed väcks ur vintervilan kan även protestera genom att ta kål på typ hälften av alla bladen inom loppet av några dagar.

Gula blad fikus
Gult blad 🙁

Fikus eller fikon?

Fikus är ett släkte. fikon är en art inom släktet. Så är det med det!

Kan jag stamma upp en fikus?

Klart som korvspad att det går att stamma upp en fikus! Genom att plocka bort de lägre grenarna kan man lätt stamma upp den, oavsett art. Det roliga med uppstammade fikusar är att de har en mycket längre livslängd än andra populära uppstamningsväxter som palettblad eller elefantöra så att man kan njuta av sitt åstadkommande extra länge.

Min fikus har tappat alla blad och ser tämligen död ut. Går den att återuppliva?

Testa att försiktigt skrapa bort det yttersta lagret av barken på stammen. Är det brunt en bra bit in? Tyvärr, jag beklagar sorgen. Är det grönt eller åtminstone vitt? Då har växten helt inte tappat pulsen än. Pyssla om den lite extra så borde du kunna skymta nya skott inom kort!


Sitter du på några supertips på hur man får en glad och välmående fikus? Eller kanske ett knep för att få den att rota sig snabbare? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp