skötsel fikus

Fikus: träd i krukväxtformat

SponsorInlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Lalaplants

Det finns ytterst få saker inom växtvärlden som är självklara. Oavsett om man försöker förstå varför ens favoritväxt tappar bladen eller panikgooglar vilken ohyra som lämnar silvriga fläckar efter sig kommer man att hitta en kopiös mängd olika svar, det ena mer trovärdigt än det andra. Men en sak råder det aldrig något tvivel om, oavsett vem man frågar eller vart man söker: vill man skaffa sig ett träd i krukväxtformat är det en fikus man ska satsa på. Med deras kraftiga stammar och bladtunga kronor är det enkelt att missta en fikus för något som hämtats hem från skogen. Är du på jakt efter en växt att svalka dig under när solen gassar? Då är benjaminfikus eller fönsterfikus en perfekt matchning. Fullsatt djungel med endast en ledig plätt på fönsterbrädan? Citronfikus med sitt bonsaiaktiga utseende är det du behöver!

Utöver sitt fantastiskt vackra yttre är fikus ett riktigt trevligt släkte att ha och göra med. Växterna, oavsett art, är lättskötta och protesterar inte allt för hårt om man skulle råka ställa dem lite fel eller vattna dem något för mycket. Dessutom är de lätta att få tag på ute i handeln och behöver inte övervintras på något krångligt sätt eller ställas under dyra växtlampor när mörkret kryper sig på. Och de bästa av allt? De kan bli hur gamla som helst om man sköter om dem väl. Om inte det är fint så säg!

Så sköter du om din fikus

🌱 Hemkomst

När man kommer hem med en sprillans ny fikus är det första skötselmomentet att plantera om den. Genom att förse växten med ny och näringsrik jord ser man till att den står i en bra miljö tills nästa omplantering. Vanlig blomjord funkar toppen. Blanda gärna ner ett par nävar dränerande material som pimpsten eller perlite om du har något sådant liggandes – det hjälper jorden att förbli lucker och fin under hela säsongen. Omplanteringen är även ett ypperligt bra tillfälle att slå ett extra kik på rötterna och se till att de är i gott skick. Om inte så är det raka vägen tillbaka till växtbutiken som gäller. Vattna rejält och låt sedan växten stå på en varm och solig plats.

🏡 Omplantering

Fikusar av mindre storlek, som citronfikus eller en liten fönsterfikus, planteras med fördel om en gång om året – gärna på våren när de vaknar ur vintervilan. Byt ut all gammal jord och tillsätt nytt dränerande material. Genom den nya jorden får växten tillgång till en stor dos med micro- och macroämnen, så ingen extra näring behöver tillsättas under de 5-6 första veckorna efter omplanteringen. Större fikusar som mer liknar ett mindre träd än en krukväxt i storlek växer inte lika mycket och behöver därmed inte planteras om lika ofta. Vartannat eller vart tredje år brukar räcka gott och väl. I och med att jorden inte byts ut lika ofta är det då extra viktigt att tillsätta mycket dränerande substrat för att inte jorden ska räcka ihop. Har du aldrig planterat om en växt tidigare och är nyfiken på hur man gör finns det ett helt inlägg tillägnat ämnet här.

☀️ Placering

En glad fikus är en fikus som får stå riktigt ljust utan stark direktsol på bladen. Arter i förnsterbrädestorlek står med fördel i söderfönster bakom en skir gardin eller på en möbel så nära fönstret det bara går. Stora växter står även de gärna så nära ett fönster som det bara går, eller en liten bit in i rummet om den får bada i ljus från morgon till kväll. Det är inte nödvändigt att ställa din fikus under en växtlampa under vinterhalvåret, även om den såklart aldrig tackar nej till ett par extra soltimmar.

💧 Vattna

Oavsett art vill fikusar bli vattnade efter det klassiska schemat: mycket vatten och sedan torka upp utan att torka ut. Vad betyder det då? Jo, ge din fikus så pass mycket vatten att det rinner ut rejält ur botten av krukan. All jord ska vara fuktigt hela vägen ner, annars får de sista rötterna inte något att dricka. Vattna igen när ytskiktet har torkat upp helt och mittenlagret bara precis är lite fuktigt. Osäker på när de är? Stoppa antingen ner ett par fingrar och känn efter, eller skaffa en fuktmätare om du vill vara på den säkra sidan. Fikusar är inte den känsligaste växten som stått i en kruka så några droppar för mycket eller för lite spelar ofta ingen större roll. Dra ner rejält på vattnandet när ljuset försvinner. Då växer inte växten längre och behöver slående inte lika mycket att dricka.

🍴 Näring

Varannan vecka är det lagom att tillsätta näring under tillväxtperioden mars-oktober. Vilken slags näring spelar ingen större roll så länge den är lämplig för krukväxter. Under vintern går växten in i vinterdvala och då behöver man inte tillsätta så värst mycket näring alls, kanske en eller två gånger under perioden oktober – mars om växten står under en växtlampa. Tänk på att inte tillsätta näring de 6 första veckorna när du har planterat om växten. Då är den så full med micro- och macroämnen att det kan bli för mycket av det goda!




Ta sticklingar på en fikus

Du tar sticklingar på din fikus genom…

Toppstickling: Fikusar förökas genom toppsticklingar, alltså den yttersta delen av en gren. Klipp ner en lagom lång bit (minst 3-4 blad plus ett par centimeter naken stam) med en vass kniv eller sekatör och rota i vatten. De tar flera veckor på sig att utveckla rötter så det gäller att vara tålmodig. Dagen då rötterna är några centimeter långa kan man plantera om sticklingen i en mindre kruka med väl dränerande jord, När tillväxten sätt fart kommer sticklingen, precis som moderplantan. att växa rakt uppåt och så småningom börja förgrena sig. Tänk på att inte ta sticklingar under vintervilan november – februari/mars. Då sover växten och vill absolut inte bli störd!

Ta stickling av fikus
Stickling av en citronfikus

Att köpa en fikus

Trots att det bor ett enormt antal fikusar i våra hem kan det ibland verka snudd på omöjligt att köpa på ett eget exemplar ute i handeln, speciellt om man är ute efter en speciell sort eller färg. Märkligt, men så är det! För att både spara tid, bussbiljetter och håret på huvudet kan det därför vara en god idé att istället leta på nätet om man önskar utöka växtsamlingen med en planta eller två. Vill man ha tips på affärer är Lalaplants ett riktigt starkt kort. Webbutiken är baserad i Stockholmsområdet och drivs av ett gäng riktiga växtnördar som jobbar stenhårt för att maxa både sortiment och kvalité.

Vanliga frågor

Är fikus giftiga för människor eller katter?

Nej, hela släktet är helt ofarligt för både vuxna och barn. Det är även ofarligt för eventuella fyrbenta vänner som gillar att tugga växterna där hemma. Däremot kan saften vara något irriterande så undvik gärna att ta på den när du klipper ner din fikus eller tar sticklingar på den.

Varför får min fikus gula blad?

Gula blad kan ha så himla många olika orsaker, men de två främsta är överbevattning och/eller näringsbrist. Se till att jorden har torkat upp nere i krukan innan du vattnar, och tillsätt regelbunden näring under perioden mars till oktober. En sovande fikus som flyttas runt och därmed väcks ur vintervilan kan även protestera genom att ta kål på typ hälften av alla bladen inom loppet av några dagar.

Gula blad fikus
Gult blad 🙁

Fikus eller fikon?

Fikus är ett släkte. fikon är en art inom släktet. Så är det med det!

Kan jag stamma upp en fikus?

Klart som korvspad att det går att stamma upp en fikus! Genom att plocka bort de lägre grenarna kan man lätt stamma upp den, oavsett art. Det roliga med uppstammade fikusar är att de har en mycket längre livslängd än andra populära uppstamningsväxter som palettblad eller elefantöra så att man kan njuta av sitt åstadkommande extra länge.




Min fikus har tappat alla blad och ser tämligen död ut. Går den att återuppliva?

Testa att försiktigt skrapa bort det yttersta lagret av barken på stammen. Är det brunt en bra bit in? Tyvärr, jag beklagar sorgen. Är det grönt eller åtminstone vitt? Då har växten helt inte tappat pulsen än. Pyssla om den lite extra så borde du kunna skymta nya skott inom kort!


Sitter du på några supertips på hur man får en glad och välmående fikus? Eller kanske ett knep för att få den att rota sig snabbare? Lämna gärna en kommentar och berätta!

  1. Hej ! jag har en fikus som inte vill vara med längre, den tappar bladen som också gulnar. Jag har vattnat och vattnar den som jag alltid gjort. Vad kan det bero på? Jag tycker att den får lite extra näring i perioder. Jag satte en stickling för några år sedan som rotade sig och började ge nya blad, blev faktiskt riktigt fin. Nu har den tappat alla bladen och står som en plockepinn i krukan. Vad är att göra ?

    1. Hej Bernt!

      Fikusar är tyvärr ökända för att tappa en stor del av bladen under vinterhalvåret, så har du inte haft några problem tidigare och inte vattnar jättemycket är det förmodligen bara lite vinterdepp som spökar. Då gäller det bara att hålla ut och försöka hålla jorden relativt torr. Bladverket brukar spricka upp igen i mars/april när ljuset återvänder.

      /Sofia

  2. Hej varför är min fikus blad hängiga, den har tappat ett par blad som blev gula men den är fortfarande hängig och ser livlös deppig ut vad kan det bero på?

    1. Hej Ella!

      Fikusar har tyvärr tendens att bli riktigt deppiga under våra sista mörka månader – min egen fiolfikus har till exempel tappat drygt 30% av alla blad nu under januari och februari. Det behöver alltså inte vara något mer allvarligt är en rejäl släng av vinterhäng. Annars är överbevattning en klassisk orsak till gula blad, så kolla gärna skicket på jorden om problemet inte upphör de närmaste veckorna.

      Lycka till!

      /Sofia

  3. Jag har mina Benjaminfikusar i ett västerfönster. Har haft dem där under vintern och de trivs bara bra. Hur kommer det att bli nu när våren och sommaren kommer? Måste jag skugga dem på något sätt för att de inte ska tappa sina blad? Jag har inget alternativt ställe för dem.

    1. Hej Linda!

      En liten benjaminfikus i västerfönster låter jättebra tycker jag. Skulle det bli för varmt/soligt längre fram under säsongen brukar det räcka med att dra ner persiennerna på halvläge, alternativt skydda växten med hjälp av gardinen om en sådan finns.

      /Sofia

    1. Hej Emma!

      Hmm, jag tänker att påståendet nog kommer från det faktum att många vedartade växter (alltså växter som får en trädliknande stam, som fikus eller paraplyaralia till exempel) växer sig starkare om man imiterar väder och vind genom att regelbundet ruska om dem när de är små. Enligt min erfarenhet är det dock inget som behövs för just fikusar – de brukar klara sig fint ändå :).

      /Sofia

  4. Hej.
    Mina erfarenheter av Fikusen är att de får absolut i te få stå golvkallt, Hade en 2m för massa år sedan som stod kallt å tappade alla blad på 3 dagar.

    Mina fikusar jag har nu står alltid direkt sol på balkongen under Maj-september i sydostläge, när utetempen kryper under under 15grader /dygn tar jag in dem.
    Varma soliga dagar kan de få stå ute på dagen.

    1. Hej Fredrik,

      Och tack för att du delar med dig! Håller definitivt med om att fikusar är känsliga för förändringar av både temperatur och ljusstyrka. Har (tyvärr) varit med om en liknande händelse med min fiolfikus som flyttade runt hemma i vardagsrummet. Trist, speciellt när plantorna är av storlek större.

      /Sofia

  5. Hej, jag plockade bort blad från min fiolfikus för att stamma upp den. Satte bladen i vatten som nu fått massa rötter. Finns det ngn möjlighet att de kan växa till ett träd från ett blad?

    1. Hej Sofia!

      Enligt min erfarenhet brukar det tyvärr inte bli något värst mycket av fikusblad som utvecklar rötter, men ibland har man turen att en bit nod följt med bladfoten och då kan det mycket väl hända. Tycker du att de är fina rent dekorativt kan det alltså absolut vara värt att vänta och se vad som händer 🙂

      /Sofia

  6. Hej! Jag är sugen på att ta en stickling på min fikus men vad händer med moderplantan när jag tar bort toppen på den? Forsätter den att växa vid nya toppen eller kommer den se ful ut efter det?

    1. Hej Ida,

      Kul att du vill testa att ta en stickling av din fikus! Om du klipper av toppen på plantan kommer det nya skottet skjuta ut mellan det högsta bladet och huvudstammen. Om det blir fult eller inte är nog en smaksak – tillväxten kommer fortsätta som vanligt, om än med ett litet ”jack” åt sidan där man har lagt snittet. Högt personligen tycker jag inte att det stör, speciellt om växten är av buskigare slag.

      /Sofia

  7. Hej! Jagvhar en stor FICUS BENGHALENSIS med väldigt kraftig stam. Varför har bladen plötsligt börjat bågna? Alltså. Bladen är inte platta längre utan rullar ihop sig på kanterna. De är fortfarande gröna och inga skade djur syns till. För mycket vatten?
    Vänligen Petra

    1. Hejsan Petra!

      Inrullade (och ibland krusiga) bladkanter är ett typiskt symptom på en växt som längtar till fuktigare breddgrader. Tyvärr finns det inte mycket man kan göra förutom att höja luftfuktigheten i rummet med hjälp av en luftfuktare. Lyckligtvis är det inget som är direkt skadligt för växten (bortsett från risken att bli ordentligt friserad det vill säga, när hemmets högsta höns tröttnar på att se eländet).

      /Sofia

  8. Min stora fikus har tappat nästa alla bladen på de två stammarna som den har. Kan det komma nya blad på den del av stammen där det saknas blad eller kan det bara ske i toppen av fikusen? Just nu ser den rätt enslig ut.

    1. Hej Sophia!

      Fram till för ett par månader sedan hade jag sagt att nej, det kan bara ske tillväxt i toppen av växten. Men inte längre! Min egna fiolfikus har nämligen, efter en flytt till en lite mörkare plats, fått nya blad på tidigare helt nakna grenar. Så visst kan de hända!

      /Sofia

  9. Hej! Jag har(vad jag tror jag googlat mig fram till) en fikus Australis som jag fått för många år sedan. Det stod tyvärr för nära en balkongdörr och tappade nästan hälften av alla blad på väldigt kort tid. Den har aldrig riktigt repat sig utan ser fortfarande väldigt tunn och bladfattig ut i botten men stor och yvig upptill. Jag skulle vilja att den blev mer buskig som den va när jag fick den. Går det att göra på något sätt eller är det att ta stickling och börja om som är mitt alternativ?

    Tack på förhand!

  10. Jag har fått till två fina sticklingar av toppen av fiolfikus. Nu är min fråga ifall jag kan sätta båda två i samma kruka för att få en mer fyllig växt? Eller måste jag sätta dom i varsin kruka för omplantering?
    Mvh. Lena

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp