Om sifo hade ringt runt för att upprätta en lista över de tio vanligaste växterna i våra hushåll så hade många arter haft en given plats. Moderniteter som monstera, palettblad och elefantöra är några, men även andra plantor som inte figurerar lika ofta på diverse inredningsbilder och instagramkonton. Gullranka till exempel! Denna fantastiska växt som ofta hamnar i skymundan när vi radar upp våra favoriter men som ändå finns hemma hos de flesta. En toppnotering som definitivt förtjänar mer uppmärksamhet än den får i dagsläget.
En av gullrankans bästa egenskaper är att den är så himla mångsidig. Utseendet varierar något enormt i både färg och form – titta bara på en gullranka ”n´joy” som knappt ser ut att vara besläktad med en gullranka ”neon”. Även i växtsättet går det att välja om man vill ha en tät och buskig växt genom att samplantera sticklingar och klippa ner dem regelbundet, eller om en lian som slingrar sig genom rummen. Kanske kan den få klättra upp för en gardinstång, eller falla ner från en bokhylla? Det är bara fantasin som sätter gränser!
Så sköter du om din gullranka
🌱 Hemkomst
När du först kommer hem med din nya gullranka är det bra att plantera om den för att säkerställa att jorden den står i är av god kvalité. Det är också ett ypperligt tillfälle att slå ett kik på rötterna och kontrollera att de ser fräscha och friska ut. Annars är det raka vägen tillbaka till butiken som gäller! Vanlig blomjord eller planteringsjord fungerar utmärkt, allra bäst i kombination med en medelstor andel dränerande substrat som perlite, leca eller pimpsten. Vattna sedan igenom jorden väl och ställ växten ljust. Skulle den bli hängig är det ingen fara – det är fullt normalt att bli lite trött när man precis har flyttat.
🏡 Omplantering
En liten eller normalstor gullranka vill gärna bli omplanterad en gång om året – allra helst på våren när ljuset återvänder och tillväxten sätter fart. Känner man att det börjar bli trångt i krukan kan man byta upp sig en storlek. Det finns inga specifika regler, men typ 15% större brukar vara en bra riktlinje. En äldre gullranka som inte växer lika mycket behöver bara planteras om vartannat eller var tredje år. I och med att jorden då inte byts ut lika ofta är det extra viktigt att tillsätta ett dränerande substrat så att de livsviktiga luftfickorna inte försvinner med tiden.
☀️ Placering
Här är det fritt val som gäller! En gullranka står lika bra i söderfönster som den gör i ett mörkare hörn – det är bara ens personliga preferens som avgör var den ska bosättas. Låter man den välja själv så blir det ett lagom ljust fönster utan allt för stark sol. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att en gullranka med stora vita partier lätt kan få bruna fläckar om den står i direkt sol under sommarhalvåret, så ställ den gärna lite skyddat. Bakom en tunn gardin eller i en ampel i skuggan av persiennerna fungerar fint. I och med att den är relativt mörkertålig är det inte nödvändigt att ställa den under en växtlampa när mörkret gör sitt intåg, men erbjuder man så tackar den säkerligen inte nej. Här finns ett inlägg om växtbelysning om man inte vet vad man ska välja.
💧 Vattna
Gullrankor gillar vatten, fast inte i allt för stort mängder. Allra helst vill den bli genomvattnad för att sedan torka upp men inte torka ut. Osäker på om det är dags? Stoppa ner ett finger drygt halvvägs ner i krukan och känn efter. Är jorden jätteblöt? Då kan man gott vänta lite till. Är det bara lite fuktigt, eller rent ut av torrt? Då är det dags att vattna. Alternativt så kan man investera i en fuktmätare som talar om läget för en. Tur för oss så är gullrankan inte särskilt känslig – skulle det bli lite för mycket eller lite för lite av det goda spelar det ingen större roll. Växten överlever ändå!
🍴 Näring
Tillsätt näring drygt två gånger i månaden under sommaren, och någon enstaka gång under vinterhalvåret, så håller sig gullrankan mätt och nöjd. I och med att den inte vill bli vattnad så jätteofta passar det bäst med flytande formen. Har man bara pinnar hemma kan man såklart köra på det. Tänk på att inte tillsätta något de två första månaderna efter omplantering – då är jorden redan full av näring. För mycket av det goda stjälper med än vad det hjälper!
Ta sticklingar på en gullranka
Du tar sticklingar på din gullranka genom…
Toppstickling: Gullrankor går endast att föröka på ett enda sätt – klippa ner toppen av rankan bit för bit. Börja med att ta fram växten och bestäm vart och hur långt ner den ska beskäras. Klipp sedan ner varje blad (eller en bit med två-tre blad om man föredrar det) ett par centimeter ner på stammen från bladfästet. Det är vid bladfästets ”knöl” (där en liten brun plupp ofta sticker ut) som både rötterna och den nya tillväxten kommer att komma upp ifrån, så det är viktigt att den är med i sin helhet.
Rota sedan sticklingen i antingen vatten eller jord – för växten spelar det ingen roll. En vattenrotad stickling kan flyttas över till en kruka när rötterna har blivit 2-3 cm långa. Plantera gärna ett gäng tillsammans för att få en fylligare växt!
Att köpa en gullranka
Trots att det bor ett enormt antal gullrankor i våra hem kan det ibland verka snudd på omöjligt att köpa på ett eget exemplar ute i handeln, speciellt om man är ute efter en speciell sort eller färg. Märkligt, men så är det! För att både spara tid, bussbiljetter och håret på huvudet kan det därför vara en god idé att istället leta på nätet om man önskar utöka växtsamlingen med en ranka eller två. Vill man ha tips på affärer är Lalaplants ett riktigt starkt kort. Webbutiken är baserad i Stockholmsområdet och drivs av ett gäng riktiga växtnördar som jobbar stenhårt för att maxa både sortiment och kvalité. Tips tips!
Vanliga frågor
Är gullranka giftig för människor eller katt och hund?
Gullrankan innehåller en växtsaft som kan vara irriterande för både tvåbenta och fyrbenta små individer enligt giftinformationscentralen. Tvätta alltid händerna när du har varit framme med saxen, och håll djuret under uppsyn om det har provsmakat på bladen.
Varför blir min gullranka mörk/blek?
Det beror på ljuset! En gullranka som står långt från solen kommer att bli mörkare, medan en gullranka som står i söderfönster blir ljusare. Lite som en kameleont! Det räcker alltså att flytta på växten för att bladen ska ändra nyans.
Golden, marble queen eller n’joy – vad är det jag har?
Svårt att säga utan att ha sett växten. Men inne hos Epic gardening finns bilder på de vanligaste sorterna om man vill undersöka saken själv. Klicka här för att komma till artikeln.
Kan jag stamma upp en gullranka?
Nix! I och med att den växer som en lian går det tyvärr inte. Däremot kan man klippa ner enstaka blad om man skulle vilja ha en naken stam på vissa områden.
Hur får jag min gullranka att bli så stor som man ibland ser på bilder?
Genom att hålla den vid så länge som det bara går. Tråkigt svar jag vet, med det finns inget annat sätt. Ju äldre plantan är desto större blir bladen – lite som hos en monstera. Det närmaste en hokus-pokus formel man kan komma är att langa fram plånkan och betala dyra pengar till någon som, i sin tur, har ömmat och älskat en liten stickling under en halv livstid. Simsalabim, och den stora gullrankan är din!
Har du några egna tips för att få en gullranka att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!