Skötsel skvättiväg

Skvättiväg: skvätter, sprätter, skjuter iväg!

Skvätt…iväg? S… Sprätt…iväg? Sk… Skvätt-iväg? Sprätt-iväg? Skvätt-i-väg?! Sprätt-i-väg?!! Sk… Sp… Spkrättiväg…? Skvätt iväg? Sprätt iväg?? Skvättiväg!!!!! S… Se… Euphorbia… leuconeura? Euphorbia leuconeura! Euphorbia leuconeura.

Okej! Med namnet ur vägen kan vi gå vidare och kika lite närmare denna fantastiska växt som pryder ack så många hyllplan och fönsterkarmar runt om i landet. Inte så konstigt egentligen, men tanke på att den både är vacker, lättskött och ynglar av sig snabbare än tusenmodern själv. Dessutom behöver den inte övervintras och lever riktigt länge om man ger den lite kärlek då och då. Det gäller bara att se upp när fröna skjuter iväg!

Så sköter du om din skvättiväg

🌱 Hemkomst

Som med de flesta andra växter är det bra att plantera om en skvättiväg när man först kommer hem med den. På så sätt kan man vara säker på att substratet den står i är nytt och fräscht, samt att rötterna är i gott skick. Då skvättivägen verkligen inte vill stå med rötterna i blöt är det bra att antingen använda sig av såjord, eller kaktusjord som det ibland heter ute i handeln. Man kan även göra en egen genom att blanda:

  • Påsjord (helst ogödslad)
  • Odlingssand eller grus
  • Perlite eller pimpsten

Vattna sedan växten ordentligt och låt den stå orörd några dagar. Skulle den se hängig ut är det helt normalt – det tar på krafterna att flytta!

🏡 Omplantering

Hur ofta en skvättiväg ska planteras om beror lite på hur gammal den är. En purung liten stickling kan gott så lite ny jord om rötterna varje säsong, medan ett lite mer seniort exemplar nöjer sig med en flytt vartannat eller var tredje år. Byt då ut all gammal jord mot ett nytt och fräscht sådant, och glöm för bövelen inte att blanda upp det med lite dränerande substrat. Känner man att det börjar bli lite trångt i krukan kan man alltid byta upp sig en storlek – drygt 15-20% större brukar vara lagom, men man väljer såklart helt själv efter tycke och smak. Har man aldrig planterat om en växt tidigare och undrar hur man gör finns det en utförlig guide att läsa här.

☀️ Placering

Äntligen en rolig växt som trivs i våra allra soligaste fönster! Ett riktigt ”öst- eller västigt” utseende till trots så älskar sprättivägen sol och drar sig verkligen inte för att placeras på utmanande platser. Det kan vill exempel vara ett fönster som vetter mot söder, eller en annan ljus och göttig plats där växten kan ha sällskap av solen många timmar om dygnet. Under vinterhalvåret står den gärna under en växtlampa får att trivas och må bra, med det är inget måste.

💧 Vattna

”Torka upp riktigt rejält men aldrig torka ut” är ledordet när det kommer till att vattna. Jorden ska alltså näääästan vara helt torr när man drar fram vattenkannan… men inte riktigt. Knepigt, men görbart! Är man osäker kan man alltid köra ner ett finger i krukan och kolla läget själv – är det obehagligt torrt är det definitivt dags att fylla på vattenreserverna, medan en fuktig miljö gott kan vänta ett par dagar det. Föredrar man att lita på tekniken är en fuktmätare ett bra alternativ som går att köpa i de flesta växtaffärer. Mer om det här!

🍴 Näring

Beroende på hur mycket man vill vara skvättivägen till lags kan man antingen servera den specialkost i form av kaktusnäring, eller så kör man på helt vanlig växtnäring i en något svagare dog än den som står rekommenderat på flaskan. Någon gång i månaden under våra soliga månaden räcker gott och väl. November-mars kan man gott skippa kosttillskottet helt.




Ta sticklingar på en skvättiväg

Du tar sticklingar på din skvättiväg genom…

Nerklippning: Lika många andra euphorbior så går det otroligt nog att föröka en skvättiväg genom att klippa ner och rota toppen. Knäppt, men så är det! Ta fram en riktigt vass kniv eller sekatör och klipp av växtens översta del. Hur stor biten ska vara bestämmer man själv, men minst ett par centimeter är ofta att rekommendera för att det hela inte ska bli för fibbligt. Låt sedan sticklingen ligga och skorpa till sig ett par dagar innan den stoppas ner i väl dränerande jord. Stort dubbelobs på att man alltid ska skydda händerna när man är inne och rotar i en skvättivägs innersta delar – saften är nämligen extremt irriterande och kan skada huden ganska ordentligt.

Frösådder: Ett annat kul och lite spännande sätt att utöka samlingen skvättisar på är att gro några av de triljarder fröer som växten kastar omkring sig. Processen tar ganska så exakt 3 minuter och går till ungefär såhär: plocka upp en handfull fröer från valfritt golv eller fönsterkarm – fyll en kruka med vanlig påsjord – bädda ner fröerna i mörkret – vattna – ställ ljust. Sen är det bara att vänta! Brukar ta någon vecka innan bladen kikar fram, och därefter sköts de om på samma sätt som moderplantan.

Vanliga frågor

Är skvättiväg giftig för människor, katter eller hundar?

Ja, ja och åter ja för alla inblandade! Giftinformationscentralen skriker om att man absolut inte får äta växten, stoppa den i ögat eller ens komma i kontakt med dess vita saften utan en heltäckande skyddsdräkt och en dubbel uppsättning latexhandskar. Den amerikanska djurrättsorganisationen ASPCA är å andra sidan lite mer lågmäld, men googlar man runt lite är det samma restriktioner som gäller för både hund och katt.

Skvättiväg eller mjölkbuske?

Har växten en fyrkantig stam och vita ränder på bladen är det en skvättiväg. Har den istället en runt stam och blad utan ränder är det en mjölkbuske. Så lätt var det!




Kan jag förgrena min växt?

Låt oss säga såhär: det går, men det är inte alltid det fungerar. Lite som med en fikus om man någon gång har testat att förgrena en sån! I teorin ska växten kunna förgrena sig om man klipper av toppen på den men… Det blir lite som det blir om man säger så.

Hjälp! Min skvättiväg får röda blad! Vad ska jag göra!

Flytta den! Till! Ett! Mindre! Soligt! Läge! Brukar bli bättre då!


Har du några egna tips för att få skvättiväg att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!

  1. En fråga på Skvättiväg. Tog en redan rotat litet skott som jag planterade hemma i vanlig krukjord för ca 3 månader sedan. Den står ni i köksfönstret i söderlägen men nu unddr vintern är det inte stekhett men ändå ljust. Den visar inte att den vill växa men lever och ser frisk ut. När kan jag förvänta mig på att ska börja växa? Tacksam för svar. Hälsninga Sylvia

    1. Hej Sylvia,

      Så roligt med en ny stickling! Om du bor nere i landets södra delar borde växandet sätta fart ganska snart. Bor du längre norrut kan det nog dröja någon vecka till.
      Lycka till!

      /Sofia

  2. Harry juli 17 Har planterat om skvättiväg och lyckades få lite av den vita växtsaften på tröjan som ja inte märkte.Någon timma senare råkade ja torka mej i ögat med ärmen.Planteringen jordes 14 juli,har varit på akuten två gånger o fått ett plåster över hornhinnan o många ögondroppar i flera veckor framöver.Var väldikt försiktiga vid hanteringen av blomman,ha de gött

  3. Hej!

    Jag klippte av toppen på vår skvättiväg som va riktigt stor. Jag följde tipset ovan (torka ut roten mm) vilket funkade bra. Men när jag planterade den i så har den sen dess varit hängig. Jag har lyft upp den ur jorden och den har inte ruttnar i foten och många rötter är på väg, men den är fortfarande hängig. Några tips på vad man kan göra? Det är säkert 6 v. Sen jag planterade om…

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp