Plantbyrån krukväxter karantän

All-around växter för fönster i öst och väst

Sista stationen på vår resa genom den fiktiva bostaden! Fönsterna i öst och i väst ligger i två riktiga svennebananer till väderstreck som passar för de allra flesta växter. Sol och skugga kommer in i lagom mängd och ljuset blir inte allt för starkt. I och med att solen inte står på hela dagen så stiger temperaturerna inte heller till den milda grad att växterna riskerar att ta skada, som det lätt kan bli i söderfönster under våra soligaste månader. Två riktiga höjdarfönster med stor potential med andra ord!

Vilka växter passar i öst och i väst?

Palettblad

Älskade palettblad! Palettbladet trivs i de flesta fönster, men i öst eller i väst kommer den att frodas allra mest. Stamma upp den för att få en mindre, dekorativ växt eller låt den växt vilt för att skapa en naturlig barriär mellan dig och eventuella nyfikna grannar som snokar runt. Typiskt bra nybörjarväxt som förökar sig snabbt som tusan.

Plantbyrån övervintra krukväxter
Palettblad ”China Rose”

Fikus

”Lagom med sol är bäst” tycker fikus-släktet, och trivs därmed finemang i både öst- och västfönster. Här kan man få leta lite för att hitta en växt i bra storlek för en fönsterbräda – ofta säljs de som golvväxter och är dryga metern höga. Citronfikus är ett starkt kort att fråga efter i butikerna, men även fiolfikus och fönsterfikus går att hitta i mindre exemplar om man har tur. Polera gärna bladen med lite neemolja utblandad i diskmedel och varmt vatten. Då blir de så glansiga att man nästan man spegla sig i dem!
Begonia

Begonior kan även dem vara lite svåra att få tag på men ack så vackra när de står och väntar på en i blomsteraffären. Bladen har spännande, snirkliga former i sprakande färger och livar upp vilket fönster som helst. Vissa sorter, som till exempel svinörat eller änglavingen, växer på höjden medan andra håller sig lite närmare krukan. Passar lika bra i fönsterkarmen som upphängd i en ampel!

Paraplyaralia

Paraplyaralian är en toppenväxt om man vill skapa ett naturligt insynsskydd i fönsterkarmen. Växer som ogräs oavsett hur mycket man vansköter den gör den också. Paraplyaralior säljs ofta som ”ensamma stammar” i butikerna, men enligt min högst personliga åsikt gör de sig bäst när man planterar två-tre stycken i samma kruka. Då blir den riktigt buskig och liknar nästa mer en utomhusväxt än en inomhusväxt.

Avokadoplantor

Vill man fylla fönsterkarmarna utan att spendera en massa pengar är avokadoplantor ett hett tips. Kärnorna från en öppnad (och förhoppningsvis uppäten) avokado sätts i vatten och slår rot efter ett par veckor. Växten från mörkgröna, avlånga blad som gör sig lika bra ensamma som i grupp. Bra utfyllnadsväxt om man känner att det är lite för glest mellan krukorna!
Att våga testa

Som med allt annat här i livet är det viktigaste att våga testa! Hittar du ingen växt för öst- eller västfönster som faller dig i smaken kan man alltid testa med andra lite mer eller mindre ljuskrävande sorter. Pelargoner är ett exempel på växter som egentligen vill ha mycket sol, men ibland klarar av att stå i ljusfattigare lägen. Så kör lite på feeling, möblera runt i fönstret och se vad som funkar! De värsta som kan hända är att växten får byta plats.


Läs även:

Växter för norrfönster

Växter för söderfönster

Upp