Växter för norrfönster Plantbyrån

Skuggälskande växter för norrfönster

Efter vårt första besök i fönstervärlden förflyttar vi oss nu till den andra sidan av vår fiktiva bostad för att slå ett kik på vårt norrfönster. Till skillnad från fönstret i söder som har stark sol från morgon till kväll får fönstret i norr endast sol under ett begränsat antal timmar om dagen. Här bör vi alltså placera växter som vill ha medelmåttig till svag sol – butikerna brukar beskriva dem som växter som vill stå i indirekt solljus. Även om jag själv inte har ett norrfönster i min ägo skulle jag säga att det är ett riktigt starkt fönster med mycket stor potential: så många vackra och prunkande växter trivs där som bäst. Ett favoritfönster med andra ord!

Vilka växter passar i mitt norrfönster?

Monstera

Ljusskygga monsteror behöver inte bli tilldelade uppehälle i hörn eller på bänkar långt in i rummet – en fönsterkarm i norr ger exakt den mängd ljus som monstera vill ha. Även om de allra största meterhöga exemplaren, med mosspåle och hela köret, inte får plats går det alltid att hitta mindre exemplar som tar mindre stjärterum. Tänk dig en monstera monkey mask som klättrar upp i gardinstången, eller en monstera deliciosa som väller in i rummet!

Växter för norrfönster Plantbyrån
Monstera monkey mask

Elefantöra

Klassiska elefantöra! En riktigt vacker växt som gör sig lika bra på ett frukostbord som i en fönsterkarm. Felplaceras ofta i för ljusa lägen vilket resulterar i att bladen bleknar och ramlar av, men i norrfönster trivs den riktigt bra. Kan antingen behållas som den är eller stammas upp om man föredrar det. Typisk bra nybörjarväxt som förökar sig snabbt som tusan,
Ampellilja

Vill du skapa lite insynsskydd i ditt norrfönster är en hängandes ampellilja en förträffligt bra lösning. Växer på som bara den och skickar ut spröt med nya sticklingar snabbare än man hinner göra sig av med dem. Ampellilja är lite av en kameleont och klarar av att bo på de flesta platser från norr till söder och allt där emellan. Ju mörkare den står desto grönare blir bladen. Enkel att sköta – ännu en perfekt nybörjarväxt!

Växter för norrfönster Plantbyrån
Ampelliljor

Peperomia

Många typer av peperomior trivs bra med att bo i norrfönster. Släktet är stort och tar sig många olika skepnader men kännetecknas ofta av tjockare, glansiga blad – nästan lite suckulentaktiga till utseendet. Peperomia quadrangularis gör sig fin i amplar med sina randiga blad, medan peperomia polybotrya föredrar ett liv lite närmare marken. Brukar dessutom vara enkla att hitta i blomsterbutiker vilket är ett plus i kanten.

Kalatea

Divornas diva kalatean är kräsen som ingen annan men stormtrivs med att bo i norrfönster. Växten finns i mängder olika färger och former så det är bara att välja och vraka. Mitt hjärta slår lite extra hårt för calathea warscewiczii med de sammetslena bladen, men du kanske hellre föredrar en rundbladad orbifolia , eller en mosaikliknande calathea network! Den lilla mängden sol som sipprar in under dagen i norrfönster ger kalatean tillräckligt med ljus för att växa utan att riskera hälsan på de skira bladen. A match made in heaven kan man gott säga!
Ormbunkar

Stora, yviga ormbunkar skapar volym både på höjden och på bredden. Perfekt om man vill insynsskydda ens norrfönster med naturliga medel. Ormbunkar finns i en uppsjö av olika sorter och det finns något för alla smaker – allt från älghornsbräken och spjutbräken för dig som vill ha något mer hårt och konkret, till venushår till dig som vill ha en ömtålig liten själ att ta hand om. Glöm inte att spraya dem med jämna mellanrum!

Växter för norrfönster Plantbyrån
Venushår

Annat

Andra växter som trivs i norrfönster är garderobsblomma i storlek mindre, murgröna, fikus, philodendron, fittonia, fredslilja, gullranka… 

Att våga testa

Som med allt annat här i livet är det viktigaste att våga testa! Hittar du ingen växt för norrfönster som faller dig i smaken kan man alltid testa med andra, lite mer ljuskrävande sorter. Palettblad är ett exempel på en växt som egentligen vill ha mycket sol, men ibland klarar av att stå i ljusfattiga lägen. Så kör lite på feeling, möblera runt i fönstret och se vad som funkar! De värsta som kan hända är att växten får byta plats.

Upp