Stora sticklingskolan: så tar du sticklingar på dina växter

Stora sticklingsskolan: ta sticklingar på dina växter

Har du tagit sticklingar på dina växter någon gång? Så himla roligt och givande att hålla på med – halva nöjet med att ta hand om krukväxter om jag får säga det själv. Är du grön på krukväxter (eller växter överlag) så är en stickling en del av en växt, ofta en gren eller toppen av växten, som klipps av och sätts i vatten eller jord för att så småningom får rötter och blir till en egen planta. Det är med andra ord ett sätt att bli försedd med ett nästan oändligt antal växter att sälja vidare, ge bort eller behålla själv. För många växter är det dessutom ett sätt att förgrenas och växa sig större och tätare. En riktig win-win situation för både dig och krukväxten!

Det finns en hel del att hålla reda på när det kommer till att ta sticklingar på en krukväxt. Gör man fel är risken stor att sticklingen inte tar sig eller vägrar att skapa nya rötter, vilket är så himla tråkigt när man tålmodigt har gått och väntat på att de första rötterna ska kika fram. Så hur tar man då sticklingar på rätt sätt? Låt oss göra ett riktigt djupdyk i sticklingarnas fantastiska värld.

Så tar du sticklingar

🌱 Toppstickling eller sidostickling

Låt oss börja med det enklaste, och kanske vanligaste sättet att ta sticklingar – nämligen att ta ett topp eller sidoskott. Metoden fungerar för de flesta växter som har många blad på en enskild stam eller gren – lite som ett träd. Har du någon gång tagit en stickling på palettblad så är du redan expert på detta 😊. 

Ta fram växten och bestäm var du vill klippa av din stickling – antingen toppen på växten, alternativt en gren med minst tre-fyra bladpar så nära det nedre bladparet som möjligt. Klipper man av sticklingen för långt över det sista bladparet kommer en stamstump bli kvar vilken inte ställer till det för växten, men kan uppfattas som lite fult. Plocka bort de nedersta bladen på sticklingen. Växten kommer att förgrena sig där den klipps ner, alltså växa ut som ett ”Y” med två grenar istället för en (se bilden nedan). Att ta en topp- eller sidosticklingar är alltså ett ypperligt bra sätt att få en riktigt tät och buskig planta!

Grenen kapas precis ovanför det fjärde bladparet.
Ta stickligar på palettblad Plantbyrån
1) Här har jag tagit en toppstickling. Växten har sedan förgrenats och har därmed två stycken toppgrenar.
🌱 Rotdelning

Vissa växter går inte att föröka genom topp- eller sidoskott då de inte har möjlighet att skapa nya rötter direkt från stammen. Klipper man av dem på stammen kommer de alltså inte utveckla rötter oavsett hur länge man än väntar. Istället skjuter de upp nya blad, eller rent ut av färdigbakade växtbebisar, direkt ur jorden. Då får man rotdela istället!

Ta försiktigt ut växten ur krukan och lossa lite på jorden. Följ roten på det nya skottet så långt in till moderplantan som det bara går och skär av med en vass kniv. Ibland stöter man på växter som skapar skott som inte är direkt sammankopplade med moderplantan utan istället växter från en ny knöl eller rhizom. Oxalisen på bilden nedan är ett sådant exempel. Då särar man helt enkelt på knölarna/rhizomerna genom att skära loss dem.

Sticklingen separeras från moderplantan. Vill du göra egna bröstkrukor finns ett steg-för-steg inlägg här.
Plantbyrån ta stickling av Oxalis
Oxalis som växer från två olika ställen (orangea knölarna). Skär loss dem från varandra för att ta en stickling.

🌱 Avkapat blad

Ett mer begränsat antal växter går att föröka genom att låta saxen gå loss i bladen. Det låter helt världsfrånvänt med det funkar!

Skär loss bladen du vill föröka och klipp dem i 3-4cm tjocka delar. Stoppa ner i jord med en av de avklippta sidorna neråt. Håll jorden fuktig medan rötterna utvecklas. Efter ett tag kommer en miniplanta kika upp vid sidan av bladet. Jag har ingen egen video på detta i dagsläget men på Plantagens hemsida hittar man en sådan om man vill se hur det går till.
🌱 Rankor

Växter som växer i rankor, alltså från en repliknande stam, behöver en del av stammen samt en nod för att förökas. En nod är det ofta något förhöjda området på stammen där rötter och blad kan växa från. Känner man efter med fingrarna är det enkelt att hitta.

 Om din växt har större blad, som till exempel gullranka, monstera monkey mask eller silverranka, klipp ner varje blad för sig. Lämna minst 2-3 centimeter stam både över och under bladet och se till att du får med en nod eller luftrot. Sticklingen kommer dels att utveckla en jordrot, men även ett nytt blad från stamstumpen.  Vill man bara klippa ner en rankbit med ett par blad från toppen går det självklart också bra men tänk på att inte ta med för många blad. Då kan det bli svårt för sticklingen att utveckla rötter. 3-4 stycken brukar vara lagom.

Ta stickling på en Monstera Plantbyrån
De röda linjerna visar var rankan beskärs. Varje blad + stambit blir till en stickling.

Om din växt inte har en tydlig nod eller luftrot vid varje blad, som till exempel hjärta på tråd, plättar i luften eller ören på snören, klipp av drygt 8-9cm av toppen på en ranka och låt växten rotas i vatten eller jord. Rankan kommer att fortsätta växa från toppen.

Toppen på rankan skärs av och rotas i vatten

🌱 Kaktusar och suckulenter

Konsten att ta sticklingar på kaktusar och suckulenter har ju tillägnats ett eget inlägg på bloggen, men vi kör igenom det en snabbis ändå. Funkar för alla suckulenter och kaktusar vars blad/öron växter från en stam. Resten förökas antingen genom rotdelning eller fröer.

Börja med att försiktigt skära loss bladet från stammen. Låt torka i en solig fönsterkarm tills det att en brun skorpa har formats framför det öppna såret – brukar ta runt en vecka eller så. Flytta sedan bladet till en bädd av väl dränerande jord (på en tallrik eller i en äggkartong t.ex.). Sen är det bara att vänta tills rötterna kikar fram. Spraya gärna regelbundet med vatten. Vissa suckulenter kommer att producera en helt ny liten växt ur sin sida – då kan originalbladet slängar när det har skrumpnat.

Ta en sticklingar på en kaktus
En drygt halv år gammal kaktusstickling som nu har utvecklat rötter.
🌱 Revsticklingar

Den sista metoden är egentligen ingen riktig metod, och de flesta kommer nog fram till hur man gör på egen hand. Vissa krukväxter växer i revor (tänk jordgubbar eller ampellilja) och skapar nya växtbäbisar i slutet av varje spröt. Här klipper du helt enkelt av den nya lilla växten och separerar den från sprötet.

Vänta på rötter eller plantera direkt?

När du har klippt av din stickling vill du få ner den i vatten eller jord relativt snabbt. En avskuren gren eller en uppdragen rotknöl kommer att torka ut om det ligger ”naked, scared and exposed” för länge. Vatten eller jord bestämmer du själv, det spelar ingen större roll för de flesta växter. Det brukar dock vara något enklare att rota sticklingar i vatten – dessutom är det riktigt roligt att se när rötterna kikar fram.

Om du planterar din stickling i jord är det bra att ge den lite vatten direkt så att jorden inte är snustorr. Håll gärna jorden lite blöt de första veckorna. Det är helt normalt att sticklingen slokar de första dagarna – om man vill kan man sätta en plastpåse över växten, alternativt ställa den i ett litet växthus/under en liten kupol om man har en sådan. Det brukar hjälpa den att piggna till lite snabbare. En stickling som sätts i vatten brukar inte sloka utan ser fin och fräsch ut från första början. Förvara sticklingen ljust men inte i starkt direkt solljus med undantag för typ kaktusar och suckulenter.

Det är svårt att säga exakt när en vattenrotad stickling är redo att planteras i jord, men när rötterna är ett par centimeter långa brukar vara en bra riktlinje. Precis som sticklingar som rotas i jord direkt kan den vattenrotade sticklingen sloka i någon dag efter omplanteringen. Om man vill hjälpa den på traven kan man även då trä en plastpåse över växten och krukan och låta den stå så tills den har piggnat till.

Plantbyrån, ta sticklingar på palettblad
Palettbladsstickling redo att planteras i jord.

Hur stor ska krukan vara?

Är du osäker på hur stor krukan ska vara som du planterar sticklingen i är det i regel bättre att ta en för liten kruka än en för stor. Om växten drunknar i krukan riskerar den att göra just det – drunkna. När rötterna är för små i förhållande till mängden jord riskerar man att växten inte hinner dricka upp allt vatten och därmed få rötskador på rötterna. Rötterna ska få plats i krukan och ha lite utrymme på sidorna, men inte mycket mer än så. Skulle växten skjuta i höjden innan man hinner blinka får man gilla läget och plantera om den i en större kruka.

Hur tar jag sticklingar på specifika växter?

Nu när vi har rett ut hur de olika sätten man kan ta sticklingar på samt hur du tar hand om din nya stickling är det dags för det praktiska momentet. I listan under hittar du namnen på våra vanligaste krukväxter, samt på vilket/vilka sätt den förökas på. Klicka på ordet i kolumnen till höger så skickas du direkt upp till metodbeskrivningen.

Vill du inte gå igenom hela listan i jakt på din växt kan jag ge ett litet insider-tips när det kommer till datorer: Håll samtidigt ner tangenterna ”CTRL” och ”F” så kommer en lite sökruta upp i skärmens högra hörn. Skriv in ditt sökord och klicka på enter så scannas hela sidan av. Är du på en Iphone skriver du in ditt sökord där URL:en står nu och väljer ”på den här sidan”. Android har jag ingen själv, men enligt google ska man trycka på de tre punkterna uppe i hörnet och välja ”find in page”.

Söker du efter en växt som inte finns med på listan får du jättegärna lämna en kommentar med namnet så fylls den på allt efter som.

Så tar du sticklingar på…

PalettbladToppstickling
Pelargon (häng, doft, zonal…)Toppstickling
ElefantöraToppstickling eller rotstickling
Monstera (deliciosa, variegata, monkey mask…)Ranka typ 1
ParaplyaraliaToppstickling
Kalatea (medallion,orbifolia, white fusion…)Rotstickling
Alocasia (zebrina, amazonica, stingray,
dragon scale…)
Rotstickling
AloeRotstickling
Garderobsblomma / zamiakallaRotdelning
OxalisRotdelning
SvärmorstungaAvkapat blad / Rotdelning
Begonia (Rex, forell, änglavine…)Toppstickling
Fikus (fiol, fönster, narr…)Toppstickling
OlivträdToppstickling
CitrusträdToppstickling eller genom att gro en kärna
Ärta på trådRankor typ 2
Hjärta på trådRankor typ 2
Monkey maskRankor typ 1
Fittonia / ÅderbladToppstickling
RosenstänkToppstickling
FredskallaRotdelning
CliviaRotdelning
HöblomsterToppstickling
Ören på snörenRankor typ 2
GuldpalmRotdelning
Gullranka Rankor typ 1
SkvallerrevaRankor typ två
PuderfetståndsKaktus
SkvättivägToppstickling med enklast via fröerna
AmpelliljaRevstickling
ParadisträdKaktus eller toppstickling
ZebrabladRankor typ 2
HjärtporslinsblommaRankor typ 1
KrotonToppstickling
SilverrankaRankor typ 1
Plättar i luftenRankor typ 2
PilspetsrankaRotdelning
TusenmoderKaktus
HortensiaToppstickling
NervkallaRotdelning
TrekantseuphorbiaKaktus
Julkaktus, novemberkaktus, vårkaktusKaktus
StrandkastanToppstickling
NässelpileaToppstickling
PrickbladRankor typ 1
Aaron’s skäggRevstickling
KarlbergareToppstickling
JulstjärnaToppstickling
PorslinsblommaRankor typ 1
RosenkallaRotdelning

 1. Hej Plantbyrån!
  Jag har nyss hittat denna fina hemsida. Jag tycker det är kul att odla och pyssla med växter det är en ”lisa för själen”. Det är även inspirerande att läsa om odling och se fina bilder och få inspiration.
  Tyvärr fungerar det inte att klicka på växtnamnen för att länkas vidare till de specifika sticklingråden. Beror det på att min Ipad är för gammal? Jag borde kanske prova på en annan enhet?
  Tack för ett fint och inspirerande forum!
  Med vänlig hälsning, Maria

  1. Hej Maria,

   Visst är det härligt att pyssla med växter 😀 .
   Om du klickar på ”förökningssättet” till höger om varje stickling så skickas du upp till rätt avdelning i inlägget. Det fungerar när jag testar med min Iphone, så förhoppningsvis funkar det även med din Ipad. Vill du läsa om skötselråd finns det artiklar om det under fliken ”växtguider” i menyn.

   /Sofia

 2. Hej!
  Jag har fått ett sidoskott från en Euforbia (vet inte vilken) från Italien.
  Den har stått i en kruka sedan september, utan att växa eller förändras nämnvärt.
  Idag välte krukan, och jag insåg att det inte har hänt någonting alls.
  Finns det något knep för att få den att bilda rötter?
  /Lotta

  1. Hej Lotta!

   Så märkligt att din stickling inte har rotat sig än. Det enda jag kan tänka mig är att den kanske inte har fått tillräckligt med vatten? Det är lätt att vara sparsam när man vattnar Euphorbior då många arter ser ut som kaktusar. Egentligen vill de aldrig vill torka ut utan bli vattnade regelbundet. Annars finns det rotningshormoner (som ”sticklingshjälp” från Impecta eller Clonex som går att köpa på Wexthuset) men det är inget jag har testat själv så jag kan inte gå i god för hur väl det fungerar med krukväxter.

   Håller tummarna för att den rotar sig snart!

   /Sofia

 3. Hej!
  Jag har fått ett rosa hoja blad från en väninna föra året den har fött rötter
  Den har stått i en kruka sedan mars 2019 utan att växa eller förändras nämnvärt.

  Finns det något att göra
  Jag har sökt att köpa men hittar inte.
  Jag vet inte vad ska jag göra jag gillar jättemycket hoja blomma
  Tack
  Lule

  1. Hej Lule!

   Det är lite rysk roulette om det går att få skott på en hoyastickling – ibland fungerar det jättebra, och ibland fungerar det jättedåligt. Om det har gått ett helt år utan att något nytt blad kommer det med största sannolikhet aldrig att bli något. Vill du testa lite till kan jag tipsa om att plantera om bladet i mycket väl dränerande jord och placera den ljust. Då har du alla chanser på din sida.

   Lycka till!

   /Sofia

  1. Hej Sofia,

   Vågar inte säga helt säkert då jag bytte mig till den utan möjlighet att fråga om namn, men jag tror att det är sorten som heter ”wildfire blaze”.

   Allt gott,
   Sofia

 4. Hej!

  Tack för en informativ text!

  Jag undrar vad växten som du har med på första bilden under rotdelningsavsnittet heter? Alltså den som inte är oxalis.

  Tacksam för svar!
  Astrid

  1. Hej Astrid,

   Det är någon slags Haworthia! Skulle gissa på en Haworthia fasciata med är inte helt hundra då den köptes som en ”suckulent mix” på ÖB för ett par år sedan hehe.

   Allt gott,
   Sofia

  1. Hej Charlotte!

   Du tar sticklingar på ett purpurblad genom att klippa ner en gren på den raka stammen mellan två bladfästen. Rötterna kommer att växa fram från samma tillväxtpunkt som bladen så det är bra att plocka bort det nedersta bladet för att förenkla processen 🙂

   /Sofia

  1. Hej Malin!

   Ingen växt jag känner till på rak arm, men till bilderna sett så skulle jag säga att du förökar den genom rotdelning 🙂

   Vänligen,
   Sofia

 5. Hej

  Hur tar jag en stickling från min stora och vackra zebrasköld? Vilken slags jord ska sticklingen planteras i?

  Min tuffa Hajfena har fått två ”bebisar” i den lilla krukan (11 cm hög). Den ena har blivit riktigt stor, 17 cm hög, på kort tid och den andra är 4 cm. Rotdelning? Vilken slags jord ska skotten planteras i?

  1. Hej Margareta!

   Du tar sticklingar på din zebrasköld genom att ta upp växten från krukan och separera ett ”stamkluster” från moderplantan. Jag har tyvärr varken videos eller bilder på hur man gör, men om du söker på ”Propagation Alocasia” så finns det många bra instruktioner på Youtube. En luftig jordmix tycker jag funkar bäst där lika delar planteringsjord, kokosfiber och perlite/pimpsten är en bra utgångspunkt :).
   Vad gäller hajfenan är det lättast att köra ner en sax halvvägs mellan skotten och moderplantan och sedan plantera om sticklingarna i en blandning mellan planteringsjord, perlite/pimpsten och odlingssand.

   /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp