Det finns få växtsläkten med så varierande utseende som peperomia. På ena sidan av spektret finns linspeperomian som ser ut som vilken generisk trädgårdsväxt som helst: gröna, lite avlånga blad som växer i rankor. Knappast något man lägger märke till när man är ute i växtbutikerna och handlar. På andra sidan har vi till exempel vattenmelonspeperomian – en glittrig, zebrarandig historia som hade passat bättre i James Camerons ”Avatar” än på hyllan hemma i lägenheten. Gillar man att nörda ner sig skulle man kunna fylla en hel lägenhet med peperomior utan att misstänka att de är relaterade till varandra, och det är det inte ofta man kan göra. Ja palettblad, jag tittar på dig!
Utöver att vara spännade på utseendefronten är peperomior riktigt trevliga växter som passar både nybörjaren och den lite mer etablerade växtentusiasten. Den är lättskött, självgående och ynglar av sig som tusan om man gillar att pyssla med sticklingar. Tidigare har det varit svårt att få tag på de roligare arterna, men i takt med att släktet blir mer populärt syns de allt oftare i välsorterade växtbutiker för en relativt billig peng. En riktig pangväxt oavsett om du ska inreda kontorshyllan eller har en ledig plants i fönsterkarmen!
Så sköter du om din peperomia
🌱 Hemkomst
När du kommer hem med din nyinköpta peperomia är det alltid smart att plantera om den. På så sätt ser du till att den står i frisk och fräsch jord av god kvalité. Det ger dig också möjlighet att säkerställa att rötterna fria från röta, sjukdom eller skadedjur. Vanlig blomjord är bäst oavsett storlek på plantan, men såjord fungerar också om det är vad som finns till hands. Blanda gärna upp jorden med lite perlite eller något annat dräneringssubstrat så att jorden förblir luftig och fin under hela säsongen. Vattna sedan rejält och låt sedan växten stå orörd någon dag. Ser den lite hängig ut behöver du inte oroa dig – även för krukväxter är det jobbigt att flytta. Ge den ett par dagar så kommer den att piggna till igen.
🏡 Omplantering
Har man möjlighet är det bra att plantera om peperomian en gång om året – allra helst på våren när växten vaknar ur vintervilan. Från den nya jorden får växten tillgång till en rejäl dos ny energi för att tackla den stundande säsongen. Till skillnad från de flesta andra växter är den inte nödvändigt att ge peperomior en större kruka varje år. Ofta så har rotsystemet inte växt till sig så värst mycket från ett år till ett annat och då kan de gott bo kvar. Om det börjar bli trångt är en cirka 15% större kruka ett utmärkt val – helst i terrakotta, ett material som hjälper till att avdunsta överflödigt vatten.
☀️ Placering
Sol vare här! Peperomior älskar att bada i sol, ju fler timmar desto bättre, men ljuset ska helst inte vara för starkt. Öst- eller västfönster är ”prime location”, men ett skyddat hörn i söderläge (bakom en skir gardin till exempel) fungerar minst lika bra. Man kan även ha växten stående någon meter in i ett riktigt ljust rum om man kan stå ut med att bladen möjligtvis blir lite bleka och rangliga. Under vinterhalvåret huserar peperomior mer än gärna under en växtlampa, alternativt i ett söderfönster som får ett par soltimmar om dagen.
💧 Vattna
Som de tjocka, gummiaktiga bladen indikerar är peperomior riktiga kämpar på att lagra vatten. Därför gäller det att inte vara för snabb med att ta fram vattenkannan – får växten för mycket vatten är den kvick med att visa sitt missnöje genom att stöta bort en större mängd blad. Om växten å andra sidan får för lite vatten är den minst lika snabb med att protesterna. Det gäller att fukta jorden så att vattnet rinner ner ur hålen i botten av krukan och låt sedan jorden torka upp men inte ut. Jag brukar ge växten mer vatten när jorden är torr de två – tre ner. Att blanda upp jorden med en stor andel dränerande substrat minskar risken att skada rötterna på grund av överbevattning. Runt 30-40% är lagom för en peperomia.
🍴 Näring
Varannan vecka är det lagom att tillsätta näring under tillväxtperioden mars-oktober. Vilken slags näring spelar ingen större roll så länge den är lämplig för krukväxter. Jag brukar antingen köra Plantagens egna eller guldvatten om jag känner för det. Under vintern går växten in i vinterdvala och då behöver man inte tillsätta så värst mycket näring, kanske en eller två gånger under perioden oktober – mars om växten står under en växtlampa. Tänk på att inte tillsätta näring de 6 första veckorna när du har planterat om växten. Då är den så full med micro- och macroämnen att det kan bli för mycket av det goda!
Ta sticklingar på en peperomia
Du tar sticklingar på din peperomia genom…
Bladstickling: Peperomior är en av de där märkliga växterna som kan förökas genom nedklippta blad. Hör och häpna! Här behövs det varken stam eller knöl för att plantan ska leva vidare – klipp bara ner ett blad och stoppa ner det i lite fuktig jord med stjälkdelen neråt. När tiden är inne (brukar ta runt två månader) kommer en helt ny liten planta kika fram på bladets baksida. Bedriver man växtverksamhet på tradera eller bara vill ha en rejäl drös med sticklingar att dela ut till nära och kära kan bladet delas i två (antingen vertikalt eller horisontellt) istället för att förökas i en enda del. Då är det den ”såriga” sidan av växten som ska ner i jorden.
Rankor: Arterna som växer i rankor (linspeperomia eller ören på snören till exempel) kan förökas genom att klippa ner en ranka och rota den i lite vatten. När rötterna är några centimeter långa kan rankan planteras om i ny och fräsch jord. Jag brukar klippa ner ett par rankor åt gången så att den nya växten får lite volym redan från början. Det går även att ta sticklingar på rankorna genom bladmetoden.
Vanliga frågor
Är peperomia giftig?
Nej, hela släktet är helt ofarligt för både vuxna och barn. Våra vanliga peperomior är inte heller giftiga för husdjur, men har du en katt som gillar att småäta på bladen – kontakta en veterinär och dubbelkolla!
Vad heter min peperomia?
Det vet jag inte! Men här finns en bra sida med bilder och namn på många vanliga peperomior som kanske kan stå till tjänst.
Gäller samma skötselråd för en variegerad och en icke-variegerad peperomia?
Det är samma skötselråd som gäller förutom placeringen. Som med alla väldigt ljusa eller variegerade blad vill man vara extra noga med att inte placera växten i för starkt solljus. Pigmentlösa blad är känsligare för brännskador och blir lätt bruna om de står för ljust.
Kan jag stamma upp en peperomia?
Nej! Peperomior är örtartade växter som inte går att stamma upp.