Fem julklappar till en krukväxtälskare

Glad tipsfredag! Och inte vilket tipsfredag som helst, för idag påbörjas nämligen julstöket inne hos Plantbyrån och självklart är det paketinslagning som står på schemat. Så mysigt det ska bli! Omslagspappret är framplockat, vaxet är upphettat och saxen är uppvärmd så att vi en gång för alla ska lyckas få till de där himlans krusidullerna. Då återstår det bara att plocka fram klapparna ´rå! Nähä… inte det? Ekar det lika tomt på hjärnkontorets inspirationsavdelning som det gör i jutesäcken bakom ryggen?Äsch, det löser vi – jag har listan full och delar gärna med mig!

Böcker för den som vill lära sig mer

Låt oss börja med ett riktigt klassiskt paket som uppskattas av de flesta, nämligen boken. Inom växtbubblan finns det en uppsjö av olika titlar att välja på och det kan vara svårt att skilja agnarna från vetet utan att spendera enorma mängder tid bland bibliotekshyllor och akademibokhandlar. Därför tänkte jag tipsa om ett par personliga favoriter!

  • Ska man bara en en bok om krukväxter är Sticklingar, rötter och blad av Rose Ray och Caro Langton ett självklart val. På ett pedagogiskt sätt går författarna igenom hur man tar sticklingar på (typ) alla tänkbara växter som finns i våra hem. För den lite mer erfarne krukväxtälskaren går de även igenom lite mer avancerade tekniker som ympning och annat kul. Dyrast av alla böcker på listan men definitivt värd priset!
  • Skydda dina växter av Maj-Lis Petterson är en toppenbra present för alla som har tendens att drabbas av ohyra, eller som bara vill lära sig mer om de små krabaterna. Boken är uppdelad i två avsnitt där det första går igenom hur angrepp ser ut på olika växter medan det andra går igenom alla olika typer av ohyra som kan drabba våra plantor, plus lite tips om hur man bekämpar dem. Att Maj-Lis är professor på SLU och boken en del av kurslitteraturen på vissa program där gör saken bara ännu bättre. Kostar drygt två stora Ben&Jerry och går att köpa via länken ovan.
  • För alla engelsktalande nybörjare där ute som vill ha en handbok i hur man tar hand om krukväxter på bästa sätt kommer How not to kill your houseplant av Veronica Peerless ha alla svar på alla frågor. Boken går igenom baskunskaper som omplantering, placering, bevattning och skötsel på ett roligt och lättillgängligt sätt, det hela illustrerat med finurliga kollage av fotade växter och målade krukor. Även den finns att köpa via länken ovan!

Vackra krukor från Bergs Potter

Ett annat bra paket som ifyller kriterierna hårt, användbart och rimligt prissatt är växternas oskiljaktiga partner krukan. Många är vi nog som köper billiga krukor med plånbokens bottenskrap när resten av sparpengarna har spenderats på duons bättre hälft, så varför inte ge bort en lite fina kruka till någon vars växter endast bor i halvspruckna loppisfynd? Orkar man inte leta sig igenom tusen scrollmeter av mer eller mindre identiska produkter kan jag tipsa om lerkrukorna från Bergs Potter som, till ett helt okej pris, bosätter plantorna i något utöver det vanliga. Min personliga favorit är modellen Köpenhamn med råare kant i färgen grå eller rosa, eller varför inte i gul om man är lagd åt det äventyrligare hållet? Går att köpa hos Cervera med tillhörande fat, eller hos Åhléns om man föredrar att pussla ihop dem själv.

Krukan ”Köpenhamn” i färg rosa samt glaserad vit

En fuktmätare för alla överbevattnare

Föredrar man ett mindre paket sett till både pris och storlek är en fuktmätare en perfekt gåva till alla kroniska växtslaktare där ute. Lite kortfattat så mäter metallpinnen spänningen i jorden och kan därmed avgöra om substratet är vått, torrt eller något där emellan. Fungerar med alla typer av växter, men bara om jorden inte innehåller något annat än torv – annars kan det bli fel i mätningen vilket inte bådar gott för plantorna. Fuktmätare för krukväxter går att köpa i de flesta stora växtaffärer (Plantagen och Blomsterlandet för att nämna några) samt många byggvaruhus som Bauhaus till exempel.

Pynta om ett loppisfynd

Har man tid och lust att göra något själv är en återvunnen vas eller kruka lika rolig att få som att ge bort. Oavsett om det handlar om en behållare som dammar uppe i skåpen eller ett loppisfynd man precis klickat hem på tradera så går det mesta att do it yourself:a. Har man ingen inspiration finns det tre bra projekt man kan följa här på Plantbyrån: bröstkrukor, lufttorkande lera och kintsugi. Annars är Pinterest en outtömlig källa på tips och idéer när det kommer till pyssel och handarbete.

Väggfästen för klättrande växter

Är det julklappsspelet som står på schemat i ett växtälskade sällskap är ett paket med kabelclips en användbar klapp för alla inblandade. Hur då, kan man kanske undra? Jo – kabelclips är nämligen årets bästa budgetknep för att fästa klättrande växter på väggen utan att behöva använda varken spik eller skruv. Den lilla plastbiten fästs helt enkelt mot ytan med hjälp av ett tunt lager dubbelsidig tejp och håller sedan växten på plats, varje sig det är en gullranka, monkey mask eller murgröna som ska närma sig taket. Går att köpa hos NetOnNet eller hos Kjell och Company!


Har du något annat tips på bra julklappar till en växtälskare? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp